Nuda na mateřské

Zdá se mi, že přibývá žen, které vyloženě protrpí svoji mateřskou dovolenou. Čas, který se v životě v podstatě již nikdy neopakuje a který by měl patřit k těm příznivějším kapitolám života, se stane jakýmsi vězením a čekáním, až uplyne.

Někdy je příčinou nespokojenosti muž, který trápí svou manželku či partnerku z pozice ekonomické síly a vyčítá jí, že ji musí živit. Znepříjemnit mateřskou dovolenou mohou i některé babičky - například tak, že se „nakýblují“ do mladé domácnosti a nutí mladé rodiče, aby se dítě vychovávalo dle jejich rad,  anebo se dožadují toho, aby mladá maminka trávila  mateřskou dovolenou hlavně prací na jejich zahradě. Časté jsou i opačné případy, kdy prarodiče o vnuky okázale nejeví nejmenší zájem a z principu ani v nouzových situacích malé děti nepohlídají. Snad si ani neuvědomují, že tím ubližují nejvíce sami sobě. Za dvacet let se pak utápí v lítosti, že je vnuci ignorují a nikdy nenavštíví.

Je tedy velká škoda, když toto období kazí maminkám jejich nejbližší okolí, ale je velká hloupost, když si ho kazí samy matky.

Od naší kolegyně, která je nyní na mateřské dovolené s roční holčičkou, jsem se dozvěděla, že se celé dny nudí a dítě se nudí také. Bylo by třeba umístit ho do jeslí. Vychovávat dítě ji nebaví, měly by to dělat kvalifikované vychovatelky, ale ne v soukromých zařízeních – ta jsou drahá.  K dispozici by měly být levné státní jesle. A že ji štve, že stát jí vlastně platí za to, že vaří dítěti polívku a uklízí hračky.  Je zvláštní, že moderní ženu 21. stol. oslovuje myšlenka komunistických 50. let, kdy mateřská dovolená trvala 4 měsíce a pak péči o dítě, od jeho prvních slov a krůčků až po maturitu převzaly socialistické vychovatelky a učitelky.

Docela by mě zajímalo, jak si tato kolegyně představovala mateřskou, když  se rozhodovala pro miminko. Ale zřejmě se ve svých představách dost zmýlila. Možná si dnes stejně mylně představuje jakousi imaginární zábavu, o kterou "nudou na mateřské" přichází.

Není to ovšem ojedinělý názor. Často i časopisy, webové portály a ženy samy sebe navzájem deprimují tématem "nuda na mateřské“, „ztracené roky“, „ujede mi vlak“. 

Zlaté časy jsou právě teď

Místo toho by si však každá žena, která se na svoji mateřskou dovolenou takto dívá, měla uvědomit,  že s velkou pravděpodobností to nikdy už nebude lepší, než právě teď. Že prožívá ta nejlepší léta, kdy je člověk mladý, zdravý, plný sil a děti malé, kdy ještě jde do kopce, kdy jí obklopují věci, které se budou rozvíjet. Pak jednoho dne přijde moment, ani ho nepostřehne, a najednou zjistí, že jde z kopce. Přibudou opravdu reálné a skutečné starosti, se zdravím osobním či zdravím blízkých, mohou přijít finanční problémy, může se stát tolik nepříjemných věcí, že nuda u sporáku je proti tomu krásná věc.

A hlavně ať sama sobě nekazí nejlepší roky tím, že chce být jinde a dělat něco jiného. A že nikdo ji nemá tak rád, jako její vlastní dítě.

Autor: Kateřina Trnková | pondělí 8.10.2012 22:38 | karma článku: 26,63 | přečteno: 9180x