Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrzi, zrzi, co tě mrzí, ta zrzavá palice, ta tě mrzí nejvíce

Každý má na základní škole své místo, svou pozici. Já byla chudák! Být zrzavá a pihatá na základce, neznamená být roztomilá, jako ve školce. Na základce jsem byla v tom lepším případě veverka, liška nebo pomeranč. V tom horším případě pochcanej plech, hoří Brandejs a uchytila se i říkanka ,,anč banč pomeranč, cinka linka mandarinka." 

Jirka byl vždycky pohodář, tak snad vás nikoho neurazí! Zrzko mi říkal, i když mi bylo skoro třicet a byla jsem už deset let blond.

To na mne pokřikovali kluci i na náměstíčku, hlavně o pár let starší Jirka - moje noční můra! 

Pokaždé mě ztrapnil a zesměšnil. Jít domů po silnici kolem hřiště, kde on hrál s klukama fotbal (vedle vchodu do našeho domu), bylo skoro jako jít si pro výprask. Jak já jsem ho nenáviděla! 

Snažila jsem se chodit stále s někým, to si pak tolik nedovoloval. Klasickej srab! 

Dovoloval si na mladší, ještě k tomu na holku, ale jak nás šlo víc, tak nic. Stačilo mi jít třeba s Luckou. Když on začal, Lucka se mě hned zastala. Pak se někdy stala terčem útoku i ona. Ale nic si z toho nedělala a říkávala ,,až budem velké, projdeme se tady před nima a uvidíš, jak budou slintat." Záviděla jsem jí jak byla nad věcí, protože já se doma fakt trápila. 

Takhle mě zesměšňovat a většinou před nejhezčíma klukama z Hlubočep. 

To hřiště si udělali sousedi a spolužáci Mirek a Martin H. Ti byli v pohodě. Vyrůstali jsme spolu a oni věděli, že pokud se mi budou smát, dostanou doma na tlamu. Někdy jsem s nima hrála fotbal i já s Irenou (Martinova mladší sestra), ale většinou se na tom hřišti scházeli starší kluci. 

Pokud tam nebyl Jirka, zastavila jsem se s holkama u plotu a koukala se na ně jak hrajou. Hrával tam i Martin F. Hrozně hezkej, milej a stále usměvavej kluk, do kterého jsme byly zamilované snad všechny. Další velkej fešák byl Pepa. Měl na tváři jizvu, takže pro mne Jofre de Pejrak - po fotbale občas i stejně kulhal. Platonická láska jako trám. Samozřejmě jenom z mé strany, jako všechny mé lásky v tom období. 

Kvůli Pepovi jsem chodila koukat i na jejich zápasy na velké Hlubočepské hřiště, i když mě fotbal vůbec nebavil. 

Jediné co mě bavilo na Hlubočepském hřišti bylo bruslení. V zimě nám tam několikrát udělali kluziště. Díky tomu, že jsem to měla za barákem, mohla jsem zůstávat s klukama do tmy - paráda. 

Tohle hřiště bylo z horní strany našeho domu. Jak už víte, dvojka byla skvěle situována.

Jenže nějak se to organizačně nechytlo, takže později jsme museli na bruslení přes kopec do Sokola Zlíchov. V Sokole jsem to dobře znala. Jako prvňáček jsem tam chodila na gymnastiku a občas na karneval. Ale mne tam skoro nikdo neznal a měla jsem čepici, takže se mi nikdo nesmál - naopak, občas se na mne nějakej kluk i usmál.

Nejen v Hlubočepých jsem se stala terčem posměchu. 

Když se narodil mé sestřenici Ivě zrzek Martínek, byla jsem ráda, že jsme na to dva. U nás ani u nich nebyl nikdo nikdy zrzavej ani pihatej. Zvláštní. 

Časté posměšky, že táta bude nejistý, na to jsme si zvykli. Na pochcanej plech se zvykalo hůř. 

Martin byl o sedm let mladší, ale hrála jsem si s ním víc, jak s mojí ségrou. Asi nás ta zrzavá spojovala, taková nějaká soudržnost. 

Jezdila jsem k nim do Piletic na prázdniny a on zase k nám. Jezdili jsme spolu na dovolenou na Potštejn, do Samopší, do Poříčí nad Sázavou. 

Jednoho krásného letního dne, šli jsme v Samopších s Marťasem do kiosku pro Ledňáčky. Kluci u kiosku na nás začali pokřikovat, že jsme nějaká zrzavá rodinka, aby od nás něco nechytlo. Martínek se smál, tomu to bylo jedno. Ale měl smůlu, byl mladší, pokud šel semnou, musel nosit čepici - i v létě. 

Nikdy nezapomenu na větu ,,smočím nohy do náhonu a dál nejdu," když byl unavenej z dlouhé cesty. Nebo jak mi naháněl nápadníky, když jsem si mu stěžovala, že mě zrzavou nikdo nechce. Byl jak můj brácha. Bohu žel byl, ale už víc jak deset let není. 

Všichni ho měli rádi. Byl to pohodovej kluk, pracant, myslivec. A právě tohle hobby nám ho vzalo. 

Dětství a dospívání jako zrzek nebylo snadné. V Hlubočepých jsem jako holka byla zrzavá jenom já a o rok mladší Bára. Kluků zrzků bylo o něco víc, ale podle mne s tím takové trable neměli. A nebo možná měli, ale nedávali to najevo. 

Můj nejlepší kamarád ze základky Pavel byl taky zrzek. Tady byla taky jakási soudržnost, možná i něco víc, ale ani jeden z nás se neprojevil jinak, než kamarádsky. Chodili jsme spolu ven, do zahrad na ovoce, na políčko na pokec a občas procházkou až k nim domů. 

Pavel bydlel daleko (v osmdesátých letech do Žvahovské školy chodily děti z rozlehlého okolí). Prokopským údolím to bylo k Pavlovi 3km, ale tam jsem se bez dospělého bála. Chodili jsme tedy přes Barrandov. Tenkrát se sídliště teprve stavělo, takže cesta vedla přes pole posetá vlčími máky, ze kterých jsem si dělala panenky, přes rozlehlý sportovní areál, plný dřevěných houpaček a prolejzaček, až do malé vesničky zvané Klukovice. Byla to sice delší, ale hezčí cesta. 

Do sportovního areálu Klukovice jsem chodívala často i s mojí sestrou Ivetou. Ta mi občas po cestě zpívala ,,zrzi, zrzi, co tě mrzi.....," ale to jsem brala v rámci sourozenecké lásky. 

Jen Pavel, ten se mi nikdy nesmál. Né proto, že byl taky zrzek. Neboť další třídní „liška ryšavá“ byl Tomáš a i on se mi občas posmíval. Pavel byl prostě dobrák, kámoš, pohodovej kluk. Už jsem ho asi dvacet let neviděla, ale myslím, že se nezměnil. Měl prostě srdce na pravém místě.

Ten kdo se ve škole trochu odlišoval,  jistě mi dá za pravdu, že někdy dokážou být sami vrstevníci – tedy děti – hodně zlí. Pak většinou pomůžou dospěláci - většinou. Mně však nepomohla ani slova kamaráda Jirky Helekala, který mi pokaždé na cvičáku říkal ,,Kájo nebuď smutná, až vyrosteš a narostou ti trochu prsa, uvidíš jak po tobě budou chlapi bláznit." 

I kamarádky mamky Dana Mačurová a sousedka paní Dupalová mě utěšovaly ,,nebul Kajdo, za pár let si budou ženský barvit vlasy na zrz a budou ti tu tvojí přírodní závidět." 

Nevěřila jsem nikomu. Dokonce ani sousedce paní Brandejské, která měla stejnou barvu vlasů jako já a hrdě jí nosila. Byla to paní ve středních letech a neměla jediný šedivý vlas. To je prý výhoda zrzečků - šediny jim začínají mnohem, mnohem později než ostatním. 

No uvidíme. Zatím šediny nemám, na blond už se nebarvím -  libí se mi moje zrzavá. A kluci ? No i ten Jirka Helekal měl pravdu. Oni asi dospěláci ví, o čem mluví!

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | středa 17.9.2014 0:53 | karma článku: 20,53 | přečteno: 2008x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Už nechci řvát

Štěstí a radost, to by chtěl mít každý a nejlépe denně. Avšak tahle dvě slova představují pro každého z nás něco jiného. Pro mne třeba návraty do osmdesátých let.

10.5.2024 v 9:05 | Karma: 34,04 | Přečteno: 2095x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Pohlaď svoje tělo

Taky se sami občas hladíte? Ne? Tak to zkuste a podívejte se na své tělo alespoň někdy jako na zázrak.

21.4.2024 v 11:11 | Karma: 33,51 | Přečteno: 2526x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Nekritizuj

,,Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc," zpívá se v jedné slavné veselohře, kterou všichni znají, ale mnozí by si ji měli pouštět každé ráno při probuzení. Pak by se možná chovali k druhým jinak.

20.2.2024 v 19:51 | Karma: 37,45 | Přečteno: 3142x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Padesátiletá Pipina

,,Ty jsi exhibicionista?" Zeptala se jedna žena mého přítele, když jsme se včera sešli před základní školou.

11.2.2024 v 20:44 | Karma: 34,22 | Přečteno: 1808x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Když Husák visel nad katedrou

Už spoustu let jsem měla jedno přání, které jsem si chtěla splnit. Nečekejte ale nějaké touhy po dalekých cestách nebo po vilce za Prahou - kdo by jí uklízel ;)

22.10.2023 v 22:36 | Karma: 35,82 | Přečteno: 4299x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 266
  • Celková karma 35,00
  • Průměrná čtenost 3708x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!