Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reichenbach a funkce rohovky

V minulých kapitolách pojednávajících o Reichenbachově světle, pozorovaném v temných komorách po­kusnými osobami nad permanentními magnety, jsme se dotkli též problému lokalizace fotorecep­torů, odpovědných za uvažované vnímání teravln, tedy terahertzového záření látek, člověkem. Po­kud máme být však objektivní a nepředpojatí, je třeba uvažovat i jiné možnosti než jenom fotorecep­tory v sítnici lidského oka. Dnes tedy něco o netradičních pohledech na problematiku senzitivní percepce, navazující na Reichenbachova barevná světla nad magnety.

Úloha rohovky:

V procesu lidského vnímání je rohovka v oku vstupní branou pro elektromagnetické vlny, označo­vané za světelné paprsky. Ty se při průchodu rohovkou a následně čočkou ohýbají a lámou (tzv. refrakce). Na sítnici v zadní části oka se pak světelná energie přeměňuje na energii chemickou a elektrickou, vznikající signály jsou přenášeny optickým nervem do mozku, kde jsou analyzovány a zpracovány v obrazové představy. Může však v rohovce lidského oka docházet k interkaci s infračer­veným záře­ním, tedy i s námi uvažovaným terasvětlem, prokazatelně zde absorbovaným hojně se vyskytují­cími moleku­lami vody?   

Když elektromagnetická vlna dopadá na oko, pak první vrstva, do které ve zrakovém ústrojí pro­niká, je oční čočka s fixním ohniskem zvaná rohovka (cornea). Rohovka je průhledná, kopulovitě zakřivená vrstva, pokrývající přední část oční koule. Má značnou optickou mohutnost, představuje zhruba 2/3 úplné optické síly oka. V centrální části je rohovka silná jen asi půl milimetru, při­čemž se skládá cel­kem z 5 vrstev: od svrchní ke spodní vrstvě z epitelu, Bowmanovy membrány, stro­matu, Descemetské mem­brány a endotelu. Rohovka je zcela bezcévnatá, živiny se k ní dostávají z okrajové sítě cév spo­jivky, duhovky a z komorové dutiny. Proto je také dokonale průhledná, za normálních okolností na­prosto čirá. A tak podle obecně rozšířených představ neobsahuje žádné receptory. Jenomže ro­hovka ve skutečnosti obsahuje složitou kaskádu bio­chemických drah, umožňujících vznik nervo­vého impulzu.

Rohovka se vyznačuje tím, že má nejvíce senzitivních nervových zakončení na milimetr čtvereční a představuje tak nejcitlivější tkáň v lidském těle. Proto je také velmi citlivá na dotyk, na chemické, ale i tepelné - tedy infračervené podněty. Nervová vlákna vstupující do rohovky nejsou pro běž­ného pozorovatele viditelná, jelikož u vstupu ztrácejí své pochvy. Inervace rohovky prochází první větví trojklaného nervu (nervus trigeminus), cestou nervus ophtalmicus, nervus nasociliaris a nervi ciliares breves. Nervová vlákna se nacházejí především v předních vrstvách a v centrální oblasti rohovky (do rohovky zároveň vstupuje inervace sympatickou cestou ganglion cervicale superior, ovšem senzitivních zakončení je zde více než zakončení autonomních). Nervová vlákna se během svého průběhu skrz rohovku dále větví a vytvářejí hustou nervovou pleteň v nejsvrchnějších vrst­vách stromatu pod Bowmanovou membránou. Skrz Bowmanovu membránu prostupují mezi buňky epitelu, přičemž téměř každá buňka epitelu má své vlastní nervové vlákno.

A tak zde vyvstává zásadní otázka: jaký je vlastně účel extrémního počtu nervových zakon­čení v rohovce? Dokážeme snad již plně popsat a objasnit úplně všechny funkce rohovky? Za­tímco o funkcích sítnice v procesu lidského vnímání lze nalézt na internetu stovky článků, v pří­padě ro­hovky jsem žádný podrobnější výklad všech jejích funkcí dosud nenalezl. Proč by pak nemohla sama rohovka, citlivá na infračervené podněty, obsahovat i speci­fické moleku­lární útvary, označované za fotoreceptory, odpovědné za vnímání infračerveného světla, konkrétně ve spek­tru námi uvažovaného te­rahertzového záření? Vždyť rohovka, coby párový orgán, má nakonec jasné předpoklady i pro takzva­né stereo-vnímaní.   

Zdánlivě nelogický magnetit :

A známe vůbec všechny typy mikročástic (běžným okem nepozorovatelné) v lidské rohovce se vy­sky­tující? Nemůžeme snad nakonec předpokládat, že rohovka lidského oka obsahuje, jako ro­hovka některých živočichů (např. na ner­vových zakončeních) i mikročástice magnetitu? V této souvislosti je rozhodně zajímavý fakt, že nano­částice magnetitu Fe3O4 přinášejí v současné době kvalitativní skok do mnoha oborů pro je­jich nově objevované elektrické, magnetické a optické vlastnosti, které jsou odlišné od klasic­kých mikročás­tic, přičemž jsou významné (na rozdíl od na­nočástic čis­tých kovů) i jejich ka­talytické vlast­nosti. A tak v pří­padě magnetitových mikročástic v buňkách lidského orga­nizmu můžeme dnes již hovořit o změnách rychlosti některých chemických re­akcí. Zde také platí, že mikročástice magnetitu jako katalyzátory mohou nejen reakci urychlit, ale i vy­volat reakci, která by bez katalyzátoru vůbec neprobíhala. Ovšem sám katalyzátor se během re­akce nespotře­bo­vává, účastní se totiž tvorby nestálých meziproduktů, které se dále rozpadají za vzniku produktu a katalyzátoru. Mikročástice magnetitu se tedy při katalýze nespotřebová­vají a je­jich počet se v daném látkovém prostředí vůbec nemění.   

Mikročástice, označované za jednodoménový magnetit (SD magnetit) se chovají jako malé perma­nentní magnety. Mají velikost okolo 0,05 - 1,2 µm (~ 50 nm v průměru) a sestávají z jedné domény spontánní magnetizace (spinové osy všech atomů částice jsou paralelní, tedy tvoří jednu doménu). Mají stabilní magnetický moment, který se natáčí ve směru indukčních čar magnetického pole Země. Magnetický moment je ovlivněn tvarovou anizotropií (závislostí fyzikálních vlastností látek na směru, ve kterém se měří) a probíhá kolem delší osy částice. Zprostředkovává již prokázanou pasivní magne­tickou orientaci u jednobuněčných organizmů a s největší pravděpodobností i aktivní orientaci u organizmů mnohabu­něčných, přičemž u mnohabuněčných organizmů mohou tyto čás­tice též pa­sivně zprostředkovávat in­formace. Mikročástice jednodoménového magnetitu jsou tak evolučně vůbec nejstarším a nejcitlivějším základem pro mechanizmy magnetorecepce nej­různěj­ších obratlovců a jsou zřejmě přítomné ve tkáních všech živočichů.

U zvířat platí, že je rohovka pro magnetorecepci opravdu vhodným kandidátem, neboť "magnetit-based magnetore­ception" je u nich již dlouhou dobu předpokládána v oblasti inervace oftalmickou větví trojklanného nervu (cestou nervus ophtalmicus). Ovšem v pří­padě lidského vnímání se současné vědecké stati nedostaly zatím dál než k opatrnému zvažovaní možnosti existence lidského magnetického smyslu.  

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Wágner | pátek 25.2.2011 8:48 | karma článku: 19,15 | přečteno: 2072x
  • Další články autora

Karel Wágner

Neskutečný propadák České televize

Osmý díl s názvem Lada Lazarová uzavřel seriál To se vysvětlí, soudruzi!, kterému před jeho premiérou 3. března předcházely mimořádné přísliby.

7.5.2024 v 9:09 | Karma: 18,73 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,41 | Přečteno: 365x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,42 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  14:55

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Piráti vytáhli plán proti dezinformacím. Putin má zájem ovlivnit volby, tvrdí

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  14:48

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

Policisté našli běžence v kamionu. Museli jim sehnat tlumočníka z amharštiny

17. května 2024  14:31

Nezvyklou výzvu postavil před brněnské policisty středeční nález skupiny běženců z Eritreje a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 388
  • Celková karma 20,70
  • Průměrná čtenost 2414x
příležitostný publicista