Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reichenbach a epizoda moderní vědy

Chtěl bych dnes reagovat na dva podněty čtenářů mého pojednání o Reichenbachových výzku­mech, které jsem publikoval v závěru loňského roku na tomto blogu. Jeden z nich mne vyprovoko­val ke knižnímu vydání mých článků, o tom však později v osobní rubrice. Nejdříve si zde dovolím poznámku na okraj výhrad akademické obce, reagující ve druhé půli 19. století na poznatky Karla Reichenbacha.

Je pochopitelné, že měla řada tehdejších akademiků k Reichenbachovým poznatkům výhrady. Nové objevy byly v těchto pionýr­ských dobách moderní vědy akademiky nejenom zpochybňo­vány, ale často i bez patřičného prostudování rovnou striktně odmí­tány. Docházelo tak mnohdy až k ne­uvěřitelným excesům. Napří­klad profesor klinické medicíny Dr. Jean Baptiste Bouillaud (1796-1881), člen Francouzské akademie věd (jeden z nejvýznamnějších lékařů své doby, průkopník kardiologie a neurofyziologie) prohlásil Edisona za podvod­níka a břichomluvce. Když následně 3. března l878 před­váděl na pa­řížské akademii Edisonův fo­nograf fyzik Theodor A. L. Du Moncel, Bouillaud ho dokonce uchopil za hrdlo s výkřikem: „Ha, bí­dáku, ne­dáme se oklamat bři­chomluv­cem!“ Nutno zde podotknout, že ještě půl roku na to Bouillaud veřejně prohlašoval, že po zralém uvážení shledal zde "jen a jen bři­chomluvectví" a fonograf za "akustic­kou iluzi". Nakonec i jeden z nejznámějších fyzikálních zá­konů, se kterým se dnes seznamují naše děti na základních školách, byl v 19. století původně akademiky zpochybňován a odmítán. Když v roce 1826 zveřejnil Georg Simon Ohm (1787-1854) své poznatky v časopise Journal für Chemie und Physik, reakcí akade­mických kruhů byla jen kri­tika, přičemž dalších padesát let docházelo ke sporům o nejas­nostech a platnosti jím publikova­ných poznatků - například ještě v roce 1876 zřídila British Associ­ation komisi pro ověření platnosti vztahu, který je znám jako Ohmův zákon. Ten byl de facto uznán až poté, co Maxwell zveřejnil zá­pisky Henryho Cavendishe, který došel ke stejným závěrům jako Ohm bez toho, že by svůj objev publikoval, aby pak od roku 1881, na počest G.S. Ohma (téměř 30 let po jeho smrti), nesla sama jednotka elektrického odporu název "ohm".       

Avšak v souvislosti s Reichenbachovými poznatky je třeba připomenout fakt, že se na počátku 20. století na vědecké scéně obje­vilo ještě jedno záření z temných komor. Objev to­hoto záření, které vešlo do historie pod označením "paprsky N" (N-rays), na počátku roku 1903 ohlásil francouzský profesor René Pro­sper Blondlot (1849-1930) z univerzity v Nancy, dopisující člen Francouzské akademie věd a nositel ceny Gastona R. Plantého, jenž byl už pro jeho dok­tor­skou dizertaci, po­jednávající o rychlosti ší­ření elektrických vln, považován za vědce vpravdě erudovaného. V zá­kladní verzi jeho experimentů měl emitovat pro nás pouhým okem neviditel­né paprsky rozžhavený drát, uzavřený v trubce, přičemž vznikající paprsky N měly ze­silovat elek­trické jiskry v de­tektoru. V květnu 1903 pak Blondlot oznámil, že uvažované paprsky lze získat též tzv. Auerovou žárovou punčoškou, kterou v r. 1885 pro plynové lampy vy­nalezl Dr. Karel Auer von Wel­sbach, aby ji pak zdokonalil ještě dalším patentem. Profesor Blond­lot uza­vřel Auerovu síťku do že­lezné skřínky s okénkem z hliníkové folie, jíž měly pa­prsky procházet, přičemž místo pů­vodní elektrické jiskry jako detektor paprsků použil stínítko z tvr­dého kartonu, opatřené body (vytvo­řenými kolo­diem s příměsí sulfidu vápenatého, obsahujícím silně iontové vazby), dle jeho zpráv vlivem zkou­maných pa­prsků světélkujícími. V roce 1904 již Blondlot v jeho temné komoře pracoval se spektroskopem, vybave­ným hliníko­vým hrano­lem, kterým rozkládal pa­prsky N a pokoušel se zkoumat jejich spekt­rum. Tehdy jej na výzvu evrop­ských vědců navštívil na jeho pracovišti renomovaný americký fyzik Ro­bert W. Wood, který měl při experimentech, probíha­jících v naprosté tmě, nepozorovaně vy­jmout z apara­tury prof. Blondlota hliníkový hranol a dokázat tak, že Blondlotem a jeho asistentem pozoro­vané projevy paprsků N představují pouhé subjek­tivní vjemy badatelů, čímž byla tato epi­zoda mo­derní vědy uzavřena.

Jednoduché uspořádání přístroje však vedlo k lavině ověřovacích pokusů, takže se v letech 1903 až 1906 v odborné literatuře vyrojilo zhruba na 300 samostatných statí nejrůznějších vědců, po­jed­návajících o paprscích N. Ty už neměla vyzařovat jenom Auerova síťka, ale obecně všechny látky, s výjimkou např. syrového, čerstvého dřeva a některých kovů, přičemž vyzařo­vat měly i tkáně ži­vých or­ganizmů. Sám fakt, že rozžhavená Aureova síťka je zdrojem infračerve­ného záření, jistě neunikne pozornosti čtenáře, zajímajícího se o Rei­chen­bachovy poznatky (na tuto skutečnost tehdy upozorňoval budoucí nositel Nobelovy ceny, fyzikální chemik J. B. Perrin, zabývající se vý­zkumem diskrétní struktury látek). A jestliže pak podle tehdejších vě­deckých úvah, navazujících na Blon­dlotovy experimenty, vyzařují látky v závislosti na jejich che­mických a fyzikálních vlast­nostech, naskýtá se zde otázka, nakolik mů­žeme u výše vzpomínaných vědeckých článků z počátku 20. století hovořit o makroskopic­kých projevech mole­kulárního po­hybu. Neboť Rei­chen­bachovy poznatky nás při­vedly k prostému konstatování, že anorganické i or­ganické molekuly za pokojové teploty v hlu­boké tmě (na terahert­zových frekven­cích) skutečně vy­zařují.

 

 

 

http://www.levneknihy.cz/DetailZbozi.aspx?z=103452

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Wágner | úterý 8.3.2011 9:08 | karma článku: 13,71 | přečteno: 1626x
  • Další články autora

Karel Wágner

Neskutečný propadák České televize

Osmý díl s názvem Lada Lazarová uzavřel seriál To se vysvětlí, soudruzi!, kterému před jeho premiérou 3. března předcházely mimořádné přísliby.

7.5.2024 v 9:09 | Karma: 18,73 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,41 | Přečteno: 365x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,42 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 388
  • Celková karma 20,70
  • Průměrná čtenost 2414x
příležitostný publicista