Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem se vydal po stopě hořících zásuvek ve Strašicích

Tak jsem navštívil pana Mračka ve Strašicích. V klidu jsme probrali podivné jevy v jeho domku a vše zrekapitulovali. Jel jsem tam bez fotoaparátu a bez kamery (stejně už není co fotit nebo filmo­vat). Pan Mraček je rozumný člověk, s dostatečným odstupem pohlíží na události střízlivě, za bernou minci již považuje jen to, co viděl on s manželkou na vlastní oči. Mediální humbuk tedy splaskl, v domku jen z dosud neznámých příčin praskaly žárovky, docházelo k poruchám spotřebičů, ke zkratům či malým výbojům a jiskření (v počátcích jen v zatížených, později i nezatížených) zásuv­kách, z neznámých příčin vypadávaly jističe, přičemž podivné "elektrické jevy" obyvatele domku trápily i v době, kdy byl celý dům odpojen od elektrické sítě a v celém domě běžel jen kotel a led­nička s mrazákem na centrálu. Škrtněte si tedy velké elektrické oblouky, rozbíjení skel, či zahoření nějakého vybavení domu krom proslavených zásuvek.

Na samém počátku všeho strašického dění jističe vypadávaly zhruba od půlky září postupně ve 4 domech, tak jak pokračovaly práce na odkrývání výkopu pro vodovod podél celé boční vyasfalto­vané komunikace, která vede kolem Mračkových až k Lesní správě či vodárně. U Mračků prvně začaly vypadávat v pondělí 28. září 2009. V jejich domě pak při zvyšující se intenzitě poruch ode­šla televize v obýváku (písemné vyjádření opravářů: závada způsobena zkratem v síti), televize u syna v pokojíčku, mikrovlnka, fen, satelitní přijímač, DVD přehrávač (písemné vyjádření opravářů: závada způsobena přepětím v síti). Potíže se zásuvkami se objevovaly nejdříve u těch, které byly zatížené. Potíže ohlašoval zápach spálené gumy na zástrčkách. V prázdných zásuvkách později docházelo k malým výbojům, vždy mezi nulou (vpravo) a kolíkem, na špici kolíku se objevoval vý­palek. Nikdy nedošlo rovnou k zahoření. Zásuvka postupně jiskřila, postupně černala a krabatěla, až se objevil nakonec (někdy dříve, někdy později) malý plamínek, který se dal lehce sfouknout.

Pan Mraček nemá všechno zapsáno, nemá žádný deník, kde by od začátku všechno zapisoval, tedy kolikrát každý den tohle, tohle a tohle. Má záznam z několika dnů, kdy se začala objevovat jakási pravidelnost v tom, že začaly vypadávat jističe zhruba při východu slunce a večer kolem 20.00 hod. vše ustalo. Pak prostě na noc mohl nahodit všechny jističe, ty už v noci nevypadávaly, normálně svítil, užíval televizi, nebo třeba ledničku. Není pravda, že by po celou dobu jel pouze na centrálu, několik dní zkoušel jet i na prodlužovák ze sousedního domu. Ale za nejzajímavější lze považovat fakt, že jeden čas byl dům napojen opravdu výhradně na centrálu, do které musel sám za své kupovat pan Mraček benzín. Na tuto centrálu jelo to základní, tedy jen kotel a lednička s mrazákem. Všechny zásuvky v domě byly prázdné, nic v nich nebylo zapojeno, do domu nešla elektřina sítí, byl zde natažen jenom kabel od centrály. A jevy v zásuvkách přesto pokračovaly. Ovšem ty kryty zásuvek nehořely tak, jak jsem si třeba já představoval, že by najednou prudce vzplály plamenem. Prostě každé dvě nebo tři minuty došlo k malému záblesku či zajiskření mezi nulou a kolíkem. Nedocházelo k vyhoření vnitřku krabic, to nikdy. Ale jak tu postupně jiskřilo či prskalo, jako by se ten kryt vyhříval, postupně docházelo k jeho destrukci, tmavl, černal až v jednu chvíli se objevil malý, čadivý plamínek, který bylo nutno sfouknout. Pokud to nikdo neudělal, kryt zásuvky od toho plamínku shořel a došlo i na krabici, když nikdo z domácnosti k zásuvce včas ne­přiběhl. Proto pan Mraček ty kryty zásuvek, které byly již částečně poškozené, raději vyměňoval, protože nový kryt zase nějaký čas to, co se dělo mezi nulou a kolíkem, ustál.

Ke konci toho zásuvkového bláznění pan Mraček po opakovaném jiskření jedné ze zásu­vek vzniklý plamínek nestihl včas uhasit, a tak shořel celý kryt zásuvky. Proto zde také nakonec zů­staly trčet ze zdi dráty, ohnuté ke zdi, na nichž byly dobře pozorovatelné výboje, či malé elektrické ob­louky, mezi drátem modrým a zeleným. Od 1.11.2009 (tedy po kompletním zahrnutí výkopu) hoření zásuvek zcela ustalo. Čas od času se sice objevily v zásuvkách další vý­boje, ale už ojedinělé. In­tenzita a četnost tohoto jiskření již zjevně nepostačovala k zahoření zá­suvky. Jinak tři z výše vzpomína­ných výbojů se podařilo Mračkovým zaznamenat mobilním telefo­nem a lze je shlédnout na Facebooku:   

http://www.facebook.com/group.php?gid=165988002969

Ale všechno je to o moc složitější. Při vyšetřování podivných jevů v domě Mračkových ČEZ po­stupně zkoušel kde co. Například na týden byla odpojena blízká vodárna od sítě a také jela na centrálu. A po celý týden byl u Mračků naprostý klid, nic se tam nedělo. Jenže zase šlo o peníze, kdo že to bude všechno platit, vodárna přešla nazpět na síť a u Mračků opět bláznila elektrika. Ale nedělejte z toho závěry. Na 2-3 dny znovu vodárna na centrálu, znovu vše u Mračků ustalo. Pak vodárna znovu na pár dní na síť, zase u Mračků potíže. Zase vodárna zpět na centrálu a u Mračků se nic nezměnilo, potíže neustaly. Pokračovaly dál a dál, i když vodárna jela pouze na centrálu. Tím ovšem experiment s odpojením vodárny od sítě skončil, bylo jasné, že to nadále nemá cenu a Mračkům namísto vyřešení jejich potíží zbyly jen oči pro pláč.

Pokud jde o časovou osu, zjistil jsem jednu zajímavou věc. Jak jsem tu psal, od 1. listopadu již nedošlo ani jednou k zahoření zásuvky. Občas v nich sice zajiskřilo, či došlo k malému výboji, ale intenzita a četnost tohoto jevu nestačila k zapálení krytu. Ten to jev slábl, až vymizel. Zůstalo jen vypadávání jističů. Ale není pravda, že jističe přestaly padat 6. prosince. Podle záznamů pana Mračka byl v domku dne 23.11.2009 klid, také 2.-3. prosince se v domku vůbec nic nedělo. Pak byl klid 6. prosince, což znamenalo prakticky konec všech dosavadních poruch. Neboť 7. prosince 2009 došlo dopoledne k poslednímu výpadku jističe. Od té doby tu je, jak se říká, "ticho po pě­šině".

Nejsem technik, ale jedno mi je už jasné : rozhodně nešlo o záhadné soustředění jevů výhradně na dům pana Mračka. Šlo o celou oblast podél výkopu, i když nejhorší to bylo u Mračků. Dne 31.10.2009 například poblíž domku Mračkových zasypával malý bagr výkop vodovodu. Z nezná­mých příčin mu najednou zničehož nic zhasl motor a vyhořel měřic motohodin. Obsluha tohoto bagru měla (podle informacích místních obyvatel) po celou dobu prací na výkopu menší potíže s provozem, v dané lokalitě na traktoru-bagru neustále praskaly žárovky. V té době také v domku Mračkových (odpojeném od sítě) v obýváku bouchlo v lustru postupně všech 5 žárovek (sklo se sesypalo na koberec), v ložnici pak též žá­rovka nad postelí. V daném časovém období v soused­ním domě vypadávaly jističe, přičemž v okamžiku, kdy tu ne­šel proud, jaksi "sama od sebe" u sou­sedů zablikala světla.

Většina lidí ze Strašic, kteří by mohli poskytnout nějaké další bližší in­formace o tom, co se dělo v okolí, nejsou a asi už ani nikdy nebudou ochotni poskytovat infor­mace, neboť jsou znechuceni mediálním humbukem a nechtějí se nechat vláčet kýmkoliv po ja­kýchkoliv sdělovacích prostředcích, nebo snad dokonce vyšetřovat policií. A co se týče televize Nova - tu pan Mraček nezavolal, iniciativa vzešla z řad místních občanů. Trestní oznámení na ne­známého pachatele podal sám pan Mraček v době, kdy vrcholily jeho "elektrické" potíže a byl stre­sován tím, že nikdo nic konkrétně neřešil a on měl hrůzu z toho, co všechno se ještě nakonec může v domku stát. Jaké peklo si rodina Mračkových v inkriminovaném období prožila, si asi vět­šina z posměváčků nedokáže vůbec představit.

A na závěr ještě jeden zajímavý fakt. Na strašické radnici, jak o tom informovaly sdělovací pro­středky, byla ustavena vyšetřovací komise, jejímž koordinátorem byl jmenován RNDr. Martin Lang ze strašického muzea. Pan Lang zajistil geologická měření firmy Pudis, která svoje měření pro­vedla zdarma a zprávu s výsledky měření zveřejnila na webu muzea (Zpráva o geoelektrických měřeních a orientačním seismickém měření). Všechny ostatní firmy či in­stituce, které ve Strašic­kém domku či jeho okolí měřily, dosud žádné výsledky svých měření ne­zveřejnily. Žádnou závě­rečnou zprávu, ani žádné údaje z měření, přes opakované žádosti koordi­nátor strašické vyšetřo­vací komise dosud neobdržel. Inu, vyšetřování skončilo, zapomeňte...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Wágner | úterý 27.4.2010 8:44 | karma článku: 35,15 | přečteno: 9611x
  • Další články autora

Karel Wágner

Neskutečný propadák České televize

Osmý díl s názvem Lada Lazarová uzavřel seriál To se vysvětlí, soudruzi!, kterému před jeho premiérou 3. března předcházely mimořádné přísliby.

7.5.2024 v 9:09 | Karma: 18,73 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,41 | Přečteno: 365x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,42 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 388
  • Celková karma 20,70
  • Průměrná čtenost 2417x
příležitostný publicista