Za mříže s majiteli sběren ?

Naši   zastupitelé chtějí zastavit zloděje kovů. Hodlají tak učinit dle vzoru některých měst  způsobem věru neuvěřitelným: lidi už ve výkupnách podle Dana Jiránka (ODS) nedostanou ani korunu, budou to vskutku sběrny, ale podnikatelům se zaplatí všecko, ať to vzali kdekoliv, a to rovnou na účet.

Už máme toho odeesáckého dělení  nás lidí, občanů (od občanské strany) na ty obyčejné (kradoucí), a  na ty podnikající (poctivé) dost.  Ti druzí přitom dodávají z celkového objemu sběru jen tři procenta.

Za mého dětství se razila hesla jako „Sběrem starého papíru posílíš mír“, nebo „Staré hadry do sběru – hráz imperialismu“, z čehož pak vznikla rýmovačka: „S každou peckou do sběru, počkej, až ji vy….!“ Nyní naopak neustále slyšíme a čteme, jaké škody a jaká neštěstí způsobují zejména sběrači kovů: padají staré opuštěné stavby, padají lidé do kanálů bez poklopů, zastavují se vlaky, když už se nesrazí…Je to věru na pováženou! Ale kdo za to může doopravdy?

Z mého pohledu dělá pan Jiránek své straně ostudu i v tom, že hodlá ze soukromého majetku dělat  majetek veřejný, lépe řečeno znárodněný.

Proč má člověk, jemuž něco doma už překáží, odevzdávat to majiteli sběrny nebo obci zdarma ? Protože to může být kradené ? A proč má podnikatel za totéž dostat peníze ? Protože to není kradené ? Jak to pozná? Pan starosta Kladna Jiránek prostě jen pozná, kde mu co z veřejného majetku chybí.

Ten, kdo bezpečně pozná, že je něco podezřelého a kradeného (asi), je pracovník nebo  rovnou majitel výkupny – tak se to dnes většinou jmenuje. A jedině majitel by měl být odpovědný za to, co vykupuje. Jenže ono mu to sype, tak přes všechna nařízení stále přimhuřuje oko. A nějaká pokuta? Ta ho přece při jeho kšeftu nepoloží.

Tolik let už řeší se tento problém, ty stamilionové škody, tolik let nadává se na ty sběrače- většinou bezdomovce, narkomany nebo nezaměstnané.

Leč majitelé sběren jsou jen stále vyzýváni. Nepochybně dobře rozpoznají kanálové poklopy i měděné vodiče, poznají i silniční svodidla, stejně jako kolejnice a okapy – na to nemusí mít člověk zvláštní vzdělání, aby rozeznal i to úmyslně nejšikovněji poničené a poškozené Tyhle „podnikatele“ je potřeba potrestat. Ne pokutou. Ne zavřením výkupny (otevřou si jinde novou). Nýbrž přísným trestem pro obecné ohrožení: oni totiž rozkrádání veřejnosti  patřícího majetku přímo podporují a tím ohrožují zdraví a životy nás všech. Dokonce mnohem víc, než například neukáznění řidiči.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Šmíd | středa 17.9.2014 8:20 | karma článku: 37,59 | přečteno: 3179x
  • Další články autora

Karel Šmíd

Na shledanou

3.8.2015 v 9:00 | Karma: 9,80

Karel Šmíd

Ještě k Ferdinandu Peroutkovi 4

24.2.2015 v 9:40 | Karma: 14,73

Karel Šmíd

Ještě k Ferdinandu Peroutkovi 3

23.2.2015 v 8:00 | Karma: 11,31