Čidla to zachrání

Podivuhodnou shodou okolností vyšla právě zpráva o místech pro parkování invalidů v Praze. Zrovna v den vydání mého blogu Místa- auta – invalidi. Reaguji proto bezprostředně a dopředu se klaním všem, kteří takto duchaplně o postižených uvažují.

Barbara Lišková, mluvčí Technické správy komunikací, oznámila, že v září začnou testovat dvanáct míst pro handicapované. Ano. DVANÁCT. (A nejsou to dokonce všechna místa pro invalidy v centru Prahy ?)Na testování to možná stačí, ale jako koncepce řešení celé problematiky jen těžko. Tato parkovací místa prý v hlavním městě pohlídají nová čidla, která do budoucna nahlásí i neoprávněné parkování. Mobilní aplikace má také pomoci najít volná parkovací místa v okolí…

Zdá se, že inženýrští budovatelé lepších zítřků pro postižené stále nechápou, co tito spoluobčané potřebují. Handicapovaným totiž nepomůže aplikace, která je pošle o pár ulic dál, i kdyby jim nakrásně technika hlásila víc volných míst než dvanáct. Oni jsou handicapovaní vesměs proto, že se jen těžko pohybují a potřebují proto zastavit tam, kam jedou. Místo o dva rohy dál je jim k ničemu.

Je prostě těžko pochopitelné ( a nebudu opakovat ranní blog), že nejde jednoduše vyhláškou nebo přímo v zákonu pro celou republiku umožnit handicapovaným zastavit a stát všude tam, kde nepřekážejí provozu. Ale to by asi bylo moc jednoduché a týmy „specialistů“ by přišly nejen o letité bádání a testy, ale i o milionové příjmy.

Autor: Karel Šmíd | úterý 16.9.2014 13:10 | karma článku: 10,02 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Karel Šmíd

Na shledanou

3.8.2015 v 9:00 | Karma: 9,80

Karel Šmíd

Ještě k Ferdinandu Peroutkovi 4

24.2.2015 v 9:40 | Karma: 14,73

Karel Šmíd

Ještě k Ferdinandu Peroutkovi 3

23.2.2015 v 8:00 | Karma: 11,31