Řecká etnologická konstanta

Pátral jsem na internetu po nějakém šikovném termínu, který by vyjadřoval cosi, co je pro národ opravdu důležité, co je jakousi esencí jeho tužeb, jeho představ sama o sobě, zkrátka TO PRAVÉ. Ale moc se mi toho nenabídlo, tak jsem nakonec použil techniku z mládí: urob si sám.

Vyšel jsem z pojmu antropologické konstanty, který je docela frekventovaný, i když nikdo pořádně neví, co vlastně znamená. Antropolog Jaroslav Malina o něm říká: “Není to vědecký termín, není exaktně definován. Míní se jím zásadní věci, které dělají člověka člověkem”. To by docela šlo aplikovat i na národ, ne? A “etnologická konstanta” byla na světě.
Co dělá národ národem? Vyjděme od národa, který známe nejlépe - národa vlastního. Nehrejme si však na znalce, zeptejme se klasiků.
Smetanova ryze národní opera nám krásně melodicky  zvěstuje: ”To pivečko, to věru nebeský je dar, vše psoty a trampoty vede na zmar.” A Jaroslav Hašek ve své Knize knih věcně konstatuje: “Vláda, která zdraží pivo, padne”.
Tak tedy pivo, pivečko. Absolvoval jsem řadu náročných studijních pobytů v restauračních zařízeních, abych tomuto fenoménu přišel na kloub. A opravdu, nad pivem se nejen korigují průběhy fotbalových či hokejových zápasů, ale nacházejí se překvapivě elegantní řešení nejsložitějších ekonomických problémů a vyhrávají dávno prohrané bitvy.
Samozřejmě Češi nejsou jediným národem, který má svoji etnologickou konstantu. Zeptejte se nejstatečnějšího ochránce zvířat, který je hotov bránit vlastním tělem vyhladovělého ledního medvěda před globálním oteplováním, zda by si troufl brát Španělům jejich býčí zápasy. Naši slovanští bratři si zase zdrobnili vodu do slovíčka mazlivého a dali jí odolnost nezmrznout ani v tuhých sibiřských mrazech a schopnost udržet Rusy při životě i v jejich vlastní zemi.
A Řekové? Ti mají zase svoje ouzo. Žádný rozumný člověk jim na ně nesáhne. Ne tak náš prezident. Když řekl, že je na Řecích samotných, zda pojedou na čtvrt plynu, na půl plynu či plný plyn, zachoval se celkem nekonfliktně. Auto není pro Řeky tím nejpodstatnějším a pomoc při jeho řízení od nikoho nepotřebují a neočekávají. Ale říci jim, že je jen na nich, zda si budou v pohodě popíjet svoje ouzo, to je krajně, ale opravdu krajně necitlivé.
Nejen eurozóna, ale dokonce celá Unie by měla spojit síly, aby si Řekové mohli popíjet svoje ouzo!!!

Autor: Karel Kužel | pondělí 5.9.2011 7:53 | karma článku: 13,84 | přečteno: 1033x
  • Další články autora

Karel Kužel

Asistovaná cesta do pekel

26.5.2024 v 15:24 | Karma: 7,81

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29

Karel Kužel

Bůh experimentátor

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06

Karel Kužel

Postraš a panuj

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84