Pyšná princezna Radka

Evropské pohádky jsou celkem slušně zabydleny princeznami vymýšlejícími si na dychtivé nápadníky nesplnitelné úkoly. Vyhlásí výběrové řízení a pak se perverzně baví pohledem na prince padající s diamantového vrchu, hledající prsten na dně moře, ale ztrácející dech nebo křupající v zubech draků.

Radek John, očividně si obrovsky užívající volební úspěch, prohlásil v televizi, že mu princ, pardon, uchazeč o koaliční partnerství musí podepsat, že do konce volebního období vymýtí korupci. Měl jsem co dělat, abych nespadl s postele. Něco takového by mohl podepsat jen sebevrah nebo blázen. Korupce je z principu nevymýtitelná, obzvláště ne metodami, jaké nabízí kterákoli ze stran překročivších pětiprocentní hranici. Takovým podpisem by pak mohl pan John oba koaliční partnery na konci období zcela znemožnit a prohlásit, že pouze on to dokáže, když ovšem bude mít volné ruce.

Pak jsem ale zauvažoval a došel k tomu, že takový výrok lze podepsat celkem bez problémů. Čtyři roky jsou z pohledu světového dění velmi dlouhá doba. Během ní se pravděpodobně na světových oceánech rozpoutají takové zničující bouře, že český Honza zcela ztratí obavy z vlnobití na jihočeských rybnících způsobených neukázněným rejděním vodoměrek.

Představme si, že třeba jednoho krásného čínský obchodník Ou Wei ztratí trpělivost a pošle exekutora na Spokojené Státy. Zkoprnělí Američané pak začnou nacházet cedulky s nápisem ZABAVENO nejen na továrnách, ale i na Federální bance, Kapitolu a Pentagonu.

Ale nemusíme chodit tak daleko. Třeba naše sousedka Andělka Mrkalová začne dostávat výhružné dopisy od svých krajanů majících malé pochopení pro její vzrušující vabank, který hraje o Euro. Její pozice je značně zhoršena, protože za rohem čihá hyperaktivní Sarka Farka, aby se posadil na její místo nejen u hráčského stolku, ale i na trůně evropské říše.

Naše parta se chystá na podzim na tradiční zájezd do maďarských lázní. Silně uvažuju o tom, že se ze zájezdu odhlásím a pojedu raději na nějakou klidnější a bezpečnější dovolenou, třeba do Afghánistánu nebo do Jižní Koreje.

Autor: Karel Kužel | neděle 30.5.2010 9:00 | karma článku: 18,55 | přečteno: 2373x
  • Další články autora

Karel Kužel

Asistovaná cesta do pekel

26.5.2024 v 15:24 | Karma: 7,82

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29

Karel Kužel

Bůh experimentátor

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06

Karel Kužel

Postraš a panuj

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84