Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Malá úvaha religionisticko-geopolitická

Je to již řada let, co u nás vyšla kniha S. Huntingtona Střet civilizací. Kniha od té doby často diskutovaná i odsuzovaná. V čem má autor pravdu a v čem se zmýlil? Jak nebezpečná jsou jednotlivá náboženství?

Bylo léto a ukrajinská krize již v plném proudu. Hodně se mluvilo o tom, co Rusové udělali a co se od nich dá ještě čekat. Tehdy jsem se poprvé setkal s názorem, že ruské pravoslaví je náboženství tak temné, že je naší civilizaci vzdálenější než sám islám. Přiznám se, že mne to poněkud překvapilo. Jeden religionisticky vzdělaný mládenec se mi to pokoušel vysvětlit, ale jeho argumenty jsem moc nepochopil. Ba co více, zaboha (a ani zaaláha) si nemohu vybavit jeden jediný. Nicméně nedalo mi to a pátral jsem dále.

Věc jsem probíral s jednou filosofkou - historičkou. Ta mi v kostce řekla, že hlavní rozdíl mezi ruským pravoslavím a západním křesťanstvím je ve velikosti vlivu na politické dění. Dokonce i za období komunismu prý zasáhla pravoslavná církev do dějin naprosto zásadním způsobem, a to v době druhé světové války. Po přepadení SSSR a zdrcujícím postupu německého wehrmachtu měl sovětský vůdce Stalin propadnout beznaději, až mu prý moskevský patriarcha Sergej vnuknul myšlenku uchopit tuto válku jako věc národa, jako boj ruského lidu proti cizím vrahům. Pravoslavnou církev, v dobách bolševizmu bídně přežívající,  vyzval patriarcha k podpoře boje lidu proti německým nacistům. Tak se zrodila idea Velké vlastenecké války, která skutečně vyburcovala lid ke gigantickému odporu, k překonání nepředstavitelných útrap až do konečného vítězství.

No dobře, to zatím vypadá docela pozitivně. V čem tedy spočívá ta temná stránka ruského pravoslaví?

Zúčastnil jsem se nedávno besedy na téma bezpečnosti Evropy. Přišla řeč na pravoslaví a jeho nebezpečnost pro Evropu, potažmo pro celý svět. To náboženství je takové STEPNÍ! prohlásil jeden z diskutujících, aniž by to nějak dále rozvedl. Narozdíl od ostatních účastníků, kteří to sdělení přijali bez mrknutí oka, mne to zcela ohromilo. Nicméně jsem po nedlouhém čase došel k závěru, že ta myšlenka je docela inspirující. Prostředí, ve kterém náboženství vzniklo, nutně musí mít vliv na jeho charakter. Podívejme se tedy na náboženství ostatní. Židovské a muslimské jsou nepochybně náboženstvími POUŠTNÍMI. Sdílejí řadu společných náboženských příkazů či doporučení, jako například mužská obřízka či pravidla stravování (košer a halal). To má svůj dobrý důvod v adaptaci na pouštní podmínky. Dokonce i jazykově náležejí do jedné skupiny - semitské . Přesto jsou vztahy mezi nimi někde značně napjaté, až vražedně. Ale to už tak někdy u blízkých sousedů bývá.

Nuže dále, jak je na tom západní křesťanství? Ježíš se proslavil řadou zázraků, z nichž nejznámější se pojí s vodou. Kdo by neslyšel příběh o chůzi po vodní hladině či přeměně vody na víno v káni Galilejské? Další vazbou na vodu je druhý nejrozšířenější symbol křesťanství - ichtys. Je to primitivní schéma ryby. Původ lze spatřovat v kombinaci dvou faktorů – jednak řada Kristových učedníků byla původem rybáři a dále, Kristus svých dvanáct apoštolů později označil za “rybáře lidí”.

Máme tedy tři skupiny náboženství podle okolností vzniku: pouštní, stepní a vodní. Poušť prý je nádherná až velkolepá. Voda, to je živel: voda rozbouřená, proudící, léčivá, jsou to oceány i půvabné jihočeské rybníky. Ale step? Ta se líbila divokým Asiatům, kteří na ní trénovali své rabijátské jezdce k mordýřským výbojům široko daleko. Z toho plyne nade vší pochybnost, že od STEPNÍHO náboženství nelze čekat nic dobrého. Jistou útěchou nám budiž, že stepi jsou od naší zemičky dosti daleko.

Ale pozor: dokonce i u nás mají svoji pátou kolonu! V půvabné krajině na jižní Moravě, nad meandrem řeky Jihlavy, se rozkládá přírodní zajímavost -Mohelenská hadcová step. Za geniální považuji šestý smysl místních lidí, kteří v pěkném přírodním útvaru neomylně rozpoznali přítomnost ďábla: meandru, jakkoli líbeznému, dali název Čertův ocas!

Co z toho všeho pro dnešní velice napjatou dobu vyplývá? Poučme se ze svatého zápalu středověkých inkvizitorů, a každý, i ten sebemenší náznak stepi v naší západokřestanské krajině nemilosrdně zničme! Zplanýrovat, vybetonovat nebo aspoň vyasfaltovat. A tím u Mohelna začít!!

Autor: Karel Kužel | pondělí 25.5.2015 7:00 | karma článku: 10,52 | přečteno: 392x
  • Další články autora

Karel Kužel

Politický Uroboros

Podle některých představ se osa pravice a levice setkává ve svých extrémech. Je tedy vlastně stočena do kruhu jako bájný had Uroboros, požírající vlastní ocas. Jak určit, kde je hlava?

22.3.2023 v 10:47 | Karma: 7,82 | Přečteno: 306x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Jak vládnout prostřednictvím signálů

Češi by mohli posloužit jako důkaz, že něco takového nemůže fungovat. Kupodivu ale v zemi, která je mnohem větší a má asi stočtyřicetkrát více obyvatel a mnohem více národnostních menšin než my, se tento způsob docela osvědčuje.

4.9.2022 v 12:58 | Karma: 15,24 | Přečteno: 645x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Strategická osvěta

Propaganda je prastarý nástroj pro řízení společnosti. Slovo propaganda má v současné době poněkud negativní konotace, proto se někdy používá výraz “strategická komunikace”. Důležitou součástí propagandy je osvěta.

30.7.2022 v 17:11 | Karma: 20,81 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Rozcestníky civilizace

Každá civilizace prochází během svého vývoje řadou “rozhodovacích bodů”, které mají klíčový význam na její další vývoj. V současné době lze mluvit o několika paralelních civilizacích. Probíhá jejich vývoj srovnatelně?

21.6.2022 v 14:12 | Karma: 11,30 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bojové umění propagandy

Nejvyšší úroveň informací je prý pro lidi přemýšlivé a vzdělané. Následuje vyprávění pro dav a nejnižší úroveň, rovina osobní, je pro lůzu. Zhruba tak pravil starý řecký filozof.

15.5.2022 v 23:20 | Karma: 15,21 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 12:55

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Hory jsou poprvé bez souvislého sněhu, hlásí meteorologové. Zůstaly jen zbytky

3. května 2024  12:51

Čtvrtek byl podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) prvním letošním dnem, kdy nikde na...

Ukrajina může použít naše zbraně v Rusku, říká Británie. Eskalace, reaguje Kreml

3. května 2024  10:26,  aktualizováno  12:41

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky