Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svátek práce není výmyslem komunistů

V polovině 19. století začali v Austrálii dělníci požadovat kratší pracovní dobu a vyšší mzdy. Vždyť tehdy pracovali v průměru dvanáct hodin a ze mzdy mnohdy nedokázali uživit ani své děti. Protesty dělníků poté začaly i ve Spojených státech, kde byla situace pracujících velice špatná. Americká federace pracujících přišla s historickou  rezolucí. Požadovala v ní uzákonit federálním zákonem pracovní dobu na osm hodin. Podle představitelů federace měl tento zákon začít platit dne 1. května 1886.

Za prosazení této zákonné normy začaly manifestovat statisíce dělníků po celé zemi. V Chicagu se stávky, za prosazení zákona, zúčastnilo 400 tisíc pracujících. Bylo to právě

1. května, kdy dělníci zaplavili ulice města a na improvizovaném pódiu promluvil August Spies. Tvrdil tehdy, že jen jednota a síla dělníků dokáže vládu přinutit, aby tento zákon přijala. 

Na Haymarketském náměstí se poté konalo poklidné protestní shromáždění. Hustě lilo, a tak na náměstí zůstalo jen dvě stě nejzapálenějších. Když se dav začal v poklidu rozcházet, obklíčil je kordón 180 policistů, naštvaných, že museli být v lijáku venku. Vtom uprostřed policejního kordónu vybuchla bomba. Kdo a proč ji někdo mezi policisty hodil, se nepodařilo nikdy zjistit. Dokonce se tvrdilo, že to byla policejní provokace. 

A vypuklo peklo. Policajti, jako bezhlaví, začali do davu střílet a náměstí zrudlo krví. Kolik lidí tehdy zemřelo, se nikdy nezjistilo, nebyla chuť, ale bylo jich mnoho. Svědci tehdy tvrdili, že náměstí bylo plné mrtvých těl. 

Režim, především zaměstnavatelé, kteří se nechtěli vzdát zisků za minimální náklady na mzdy, musel pracující zastrašit. Proto byl uspořádán monstr proces s vůdci dělníků. Porota, naprosto nesmyslně a účelově utvořená, vždyť v ní seděli i pozůstalí po policistech, kteří byli bombou zraněni a dokonce pozůstalí po jednom usmrceném policistovi, odsoudila sedm obžalovaných k smrti oběšením, aniž se vůbec prokázalo, kdo mezi policisty bombu hodil. 

Po celých Spojených státech se konaly demonstrace za osvobození nevinně odsouzených, ale nakonec byl Parsons, Engel, Spies a Fischer oběšeni. Na jejich pohřeb přišlo 600 tisíc lidí a po protestech byli zbylí odsouzení po čase propuštěni.

A právě na památku obětí snahy pracujících a jako dík za to, že jejich zásluhou je dodnes osmihodinová pracovní doba, vznikl Svátek práce, který je už více než sto let slaven vždy na 1. května. Dodnes ho slaví stamiliony pracujících po celém světě a stejně jako jejich předchůdci se snaží vydobýt na zaměstnavatelích a vládách zemí světa lepší podmínky pro život, neboť svět se pomalu vrací tam, kde byl před více než sto lety. Alespoň co se života pracujících týče. Stejně jako tehdy, jsou miliony lidí bez práce, stejně jako tehdy i dnes nutí zaměstnavatelé pracující pracovat déle než je zákonná doba, a to bez jakéhokoliv nároku na přesčasový příplatek. Podívejme jen na supermarkety.

Po únoru 1948 byl Svátek práce naprosto degradován komunisty. Ti si z něj udělali výstavní síň režimu. Účast na prvomájových průvodech byla povinná, a to nejen pro vyšší úředníky, kteří se báli o místa, ale i pro ostatní pracující, školáky a studenty. Vrcholní představitelé Komunistické strany při něm kafrali stále stejné žvásty, a tak není divu, že se Svátek práce

1. května stal snad nejnenáviděnějším svátkem vůbec. 

V Česku se nikdy nic neděje normálně, vždycky jdeme cestou ode zdi ke zdi. A tak zatímco v minulém režimu byl 1. květen monstrózní akcí, po listopadu 89 se přestal slavit vůbec. Lidé, a to i pracující, v něm viděli jen příjemný den volna, nic víc. A mladí, kteří se narodili až po roce 1989 si myslí, že Svátek práce byl výmyslem komunistů. Nebyl, ti ho jen využili ke své propagaci. 

Dnes, bohužel, je profese dělníka opovrhovaná, nikdo z mladých už nechce být zedníkem, truhlářem, zámečníkem, všichni by chtěli být jen manažeři, makléři, burziáni a v nejlepším případě rentiéry. A neuvědomují si, že i tyto funkce by se bez dělnické práce a šikovných rukou, neobešly. Někdo přece musí vyrobit stůl, zasít, sklidit či chovat dobytek, aby i tito tak zvaně lepší lidé, měli na čem sedět, kde pracovat a hlavně, aby měli co jíst. 

O koho je na trhu práce nyní největší zájem? O obchodníky, makléře, burziány? Nikoliv! Všechny továrny prahnou po dobrých řemeslnících, stejně jako lidé. Každý ví, jak těžké je dnes sehnat šikovného, poctivého a ochotného řemeslníka. A právě pro ně, je určen tento svátek. 

Svátek práce je projevem úcty k obětem boje za lepší život pracujících, kteří za něj položili život, ale zároveň je projevem úcty i k poctivé práci. A na to bychom neměli nikdy zapomínat.

Autor: Vladimír Kapal | středa 1.5.2013 10:41 | karma článku: 26,27 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Nyní vím, proč musela být zničena Jugoslávie

V době, kdy byla, Spojenými státy, EU a především NATO, ničena Jugoslávie, jako celistvá republika, v době, kdy byla tato země bombardována tak zvaným humanitárním bombardováním, jak uvedl naprosto arogantně a nesmyslně tehdejší

23.10.2015 v 16:55 | Karma: 46,06 | Přečteno: 21277x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Moc mne pobavila jedna sluníčková husička

Mainstreamovým médiím, především České televizi, již lidé přestali věřit. Lže, jako když tiskne. A když zrovna nelže, tak manipuluje, například s nelegálními imigranty.

25.9.2015 v 18:33 | Karma: 41,15 | Přečteno: 5560x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

Po druhé světové válce se staly USA světovým hegemonem, a to i přes snahu tehdejšího SSSR a jeho socialistického bloku.

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

Již delší dobu se v evropském parlamentu projednává smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství – TTIP.

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jan Hus

V současné době je vládní garniturou rozšiřován názor, že Jan Hus, či spíše jeho myšlenky, nabádaly lid k vraždění, banditismu a ničení.

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4707x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky