Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podnikání a spravedlnost po česku

Byla jednou jedna firma. Založil jí skvělý chemik a bylinkář a začal vyrábět čistě přírodní kosmetiku. Brzy si získal velký okruh zákaznic, postavil nové výrobní laboratoře a dále bádal, zkoumal, vyvíjel, vyráběl a také prodával skvělou přírodní kosmetiku. Jmenoval se Karel Hadek.

Jenomže se chybička vloudila. Jak už to tak bývá. Zakoukal se do mladé ženy, které dlouhodobě pomáhal s odstraněním problémů, až si ji nakonec vzal. A aby ji ukázal, jak mu na ní záleží, byla o třiatřicet let mladší, udělal ji jedinou společnicí firmy, fakticky tedy majitelkou a sám zastával pouze funkci jednatele.

A příběh starý jako sám svět pokračoval. Mladé ženě se starší a velice zaměstnaný manžel přestal líbit. Měla dost peněz, nemusela prakticky pracovat, a přesto se stalo, že od něho odešla a chtěla, aby všechny zisky z továrny šly jenom jí a jejímu bratrovi. Manžel samozřejmě nesouhlasil, a tak si mladá žena přibrala na pomoc bratra.  Dne 15.9. 2011 byl Karel Hadek coby jednatel z firmy vyhozen. Novým jednatelem společnosti byl jmenován bratr paní majitelky.

Všichni zaměstnanci, bylo jich ke třicítce, pak byli dne 22.9. 2011 vyhozeni na dlažbu. Bez koruny odstupného. A začaly nechutné právní tahanice. Odběratelkám, protože většina byly ženy, tak přestaly chodit objednané výrobky, na kterých si založily vlastní existenci. A nastaly jim problémy, jejich kosmetické salóny začaly ztrácet klientky, majitelky mnoha e-shopů neměly co prodávat. A začaly se kupit ztráty.

Ty z nich, které chtěly uhradit dřívější faktury, které měly splatnost až po 15.9. 2011, neměly kam peníze poslat. Firmu obsadil bratr a nechal zablokovat účty.  Sám Karel Hadek je ubezpečoval, že se vše vyřeší, aby tedy zatím faktury neplatily. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že se z účtu číslo 31188907 u německé Sparkasee, ztratily všechny peníze ze zahraničních obchodů. A nebylo jich právě málo. Podpisové právo měla paní majitelka…

Běžel čas, právníci řádili a firma nevyráběla. Odběratelky Hadkovy kosmetiky začaly mít existenční problémy a musely přecházet k jiným výrobcům. Jenomže kvalita byla někde úplně jinde. A ztráty narůstaly.

Vše se vyřešilo až koncem ledna 2012. Karel Hadek si založil novou firmu, pořídil stroje a laboratoř a opět zaměstnal své původní zaměstnance a firma začala konečně vyrábět a prodávat. Jenomže u odběratelek se ztracená klientela obnovovala jen velmi pomalu, pokud vůbec. Jedna z majitelek kosmetického salónu vyčíslila škodu po dobu zastavené výroby na více než 40 tisíc korun.

Insolvenční správce pověřil pražskou firmu k vymáhání pohledávek a ta začala konat. Na původní, byť ústní, dohody o dodávkách zboží nikdo nebere zřetel. Telefonáty proběhly, dohody byly uzavřeny a – nic! Nikdo se už neozval.

Až letos na přelomu listopadu a prosince obdržely odběratelky dopis od advokátky Kateřiny Hůlkové Ludvíkové z Plzně, která převzala zastoupení původní firmy. A v dopisu byly vyčísleny přesně tak vysoké částky, které byly na fakturách.  Žádná sleva na pouhých 10 % z původní ceny, nic takového, naopak. Advokátka jim napočítala ode dne splatnosti jednotlivých faktur až do dne odeslání dopisu, tedy do 20. listopadu, zákonné penále. A to není malé, vždyť narůstá každým dnem.

Nikoho už nezajímalo, že odběratelky chtěly platit včas, nikoho nezajímaly  způsobené ztráty! Tady máte částku, k té se připočetlo penále a zaplaťte. Pokud byste, milé odběratelky, platit celou částku nechtěly, máme u nás přece institut exekutora, že?

Tak takhle u nás funguje právo. Záměrně píši právo, protože o spravedlnosti se u nás, v tom našem Absurdistánu, už nedá vůbec hovořit. Ty, které nic nezavinily, nakonec vše zaplatí i s penále. Že se jednalo o podvodnou likvidaci prosperující firmy nikoho nezajímá. Že paní Hadek a její bratr svým jednáním způsobili insolvenci firmy a navršili dluhy ? To přece nikoho nezajímá! A to vše jen proto, že jedna mladá a hamižná žena se svým bratříčkem chtěla rychle zbohatnout a ještě se přitom zbavit manžela.

Zkrátka – podnikání po česku. 

Autor: Vladimír Kapal | úterý 4.12.2012 12:17 | karma článku: 26,88 | přečteno: 1702x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Nyní vím, proč musela být zničena Jugoslávie

V době, kdy byla, Spojenými státy, EU a především NATO, ničena Jugoslávie, jako celistvá republika, v době, kdy byla tato země bombardována tak zvaným humanitárním bombardováním, jak uvedl naprosto arogantně a nesmyslně tehdejší

23.10.2015 v 16:55 | Karma: 46,06 | Přečteno: 21277x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Moc mne pobavila jedna sluníčková husička

Mainstreamovým médiím, především České televizi, již lidé přestali věřit. Lže, jako když tiskne. A když zrovna nelže, tak manipuluje, například s nelegálními imigranty.

25.9.2015 v 18:33 | Karma: 41,15 | Přečteno: 5560x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

Po druhé světové válce se staly USA světovým hegemonem, a to i přes snahu tehdejšího SSSR a jeho socialistického bloku.

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

Již delší dobu se v evropském parlamentu projednává smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství – TTIP.

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jan Hus

V současné době je vládní garniturou rozšiřován názor, že Jan Hus, či spíše jeho myšlenky, nabádaly lid k vraždění, banditismu a ničení.

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4707x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky