Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Objektivita České televize je pouhou iluzí

Podle veřejně dostupných informací se natáčel pořad Na vlastní oči podle toho, kolik kdo z aktérů zaplatil. Kdo dal víc, byl vykreslen jako anděl páně. Jeden takový pořad jsem viděl na vlastní oči. Zloděj a lupič vykrádající benzínová čerpadla byl v pořadu představen málem jako oběť.

Doufal jsem, a věřil, že veřejnoprávní televize, placená i z peněz občanů, záměrně pomíjím reklamy, neboť v této televizi by být neměly, bude k investigativním pořadům, jak se honosně nazývá pořad Reportéři ČT, přistupovat zodpovědně, nestranně a objektivně.

Není tomu tak! V pondělí 16. ledna se v tomto pořadu vysílala kauza Kaufland v Brandýse nad Labem.

Redakci o účast na veřejném projednávání kauzy pozvali zástupci odpůrců výstavby obchodního centra a bylo to vidět. V sále kina bylo dvě stě padesát až tři sta lidí. Pravda, odpůrci byli, podle mého odhadu, ve dvoutřetinové většině. Příznivci výstavby však byli slyšet neméně nežli odpůrci, ale ani jeden z jejich příspěvků v pořadu nezazněl. Televize dala prostor veřejnosti pouze mluvčímu odpůrců Jiřímu Vojtovi, ale i Jiřímu Blahútovi, který též patří k nejohnivějším odpůrcům.

V celém pořadu nedostal prostor ani jeden ze zastupitelů města, kteří jako jediní o Kauflandu budou muset rozhodnout. Ani jediný, i když v diskuzi vystupovali! A to ani poslanec parlamentu Stanislav Huml, který je odpůrcem výstavby! O zastupitelích, kteří jsou výstavbě nakloněni ani nemluvě.

Z celého pořadu vyplynulo, že město se jaksi tajně domluvilo s developerem a o výstavbě se tajně dohodlo. Není to pravda! Jako novinář, a v současné době i zastupitel města, sleduji tuto kauzu od samotného počátku, tedy od roku 2006 a tvrdím, že žádná tajná dohoda neexistuje a nikdy neexistovala. Město a zastupitelé se chovají naprosto transparentně. Jenomže to se tvůrcům pořadu jaksi nehodilo.

Již v upoutávkách na tento pořad zaznělo, že Kaufland, či spíše developer, koupil pozemky, jedná se o 18.000 m2, od města. Je to lež! Developer, firma Guinn Invest s.r.o., koupila dne 6.1. 2011 pozemky od soukromého vlastníka. A to teprve poté, co za minulého zastupitelstva jim městem nebylo striktně řečeno, že město udělá vše, co mu zákony dovolují, aby výstavbě zabránilo. Nyní budou zastupitelé rozhodovat o tom, zda město s firmou utvoří společenství, pronajme jí své sousední pozemky 20.000 m2 a firma současně s Kauflandem postaví a městu opět předá park v hodnotě minimálně patnácti milionů korun.

A také novou silnici a světelné zařízení při výjezdu hasičů.

V samotném pořadu původní informace o nákupu pozemků již nezazněla, psal jsem totiž redakci již v sobotu, že chtějí prezentovat lež, oznámenou odpůrci Kauflandu, takže tato informace z pořadu zmizela. Samozřejmě, že bez jakéhokoliv poděkování.

Je pravdou, že pokud by toto společenství města a developera nevzniklo, Kaufland by se postavit nemohl, brání tomu přijaté, a současným zastupitelstvem ( včetně mne) potvrzené regulativy územního plánu.

Je ale také pravdou, že v tom případě by nic nemohlo zabránit majitelům pozemků, developerské firmě, aby je nepronajala na vznik vietnamského tržiště, neboť by se jednalo o prodejní stánky, tudíž stavby dočasné, nepodléhající stavebnímu řízení.

Je také pravdou, a to jsem na veřejném slyšení říkal, že pokud developer na městských pozemcích, zakoupených za neuvěřitelně přemrštěnou cenu, vzhledem k tomu, že se podle územního plánu jednalo o nízkou zeleň a ostatní plochu, třiceti osmi milionů korun, které se z brandýské nemocnice ztratily do černé díry, zašantročené bývalým majitelem, park nepostaví, hrozí reálné nebezpečí, že město pozemky možná již v příštím roce prodá jinému developerovi a vznikne na nich další ohromné sídliště.

A to by odpůrcům nevadilo? Je zajímavé, že na třikrát opakovanou otázku jedné z přítomných dam, co by se s městskými pozemky stalo, kdyby na nich nebyl vybudován park, nikdo z odpovědných činitelů vedení města neodpověděl. A řadoví opoziční zastupitelé tuto informaci k dispozici nemají.

K přesvědčení, že dojde k prodeji městských pozemků mě vede fakt, že ministr financí Kalousek všem obcím a městům trvale osekal rozpočet o 17 %, v případě Brandýsa a Boleslavi se jedná o 152 milionů korun. Vytvořit za této situace vyrovnaný rozpočet je nadlidská práce. Zatím město prodávalo svůj majetek, ale jeho zásoby se tenčí, takže může na řadu přijít zmiňovaných 20.000 m2.

A další hrozba nad městem visí, mezinárodní arbitráž a soudní jednání podle zákona

102/ 2011 Sb. o zmařené předsmluvní investici. Zastupitelé městské části Prahy 3 Žižkova o tom něco vědí. Brandýsu, podle mých informací, hrozí platba až padesáti milionů korun. Co by to pro město znamenalo, nemusím popisovat.

Ale tyto informace, zmiňované příznivci výstavby Kauflandu v reportáži nezazněly. Ani nemohly, redakční tým si přece objednali odpůrci Kauflandu.

Domníval jsem se, že investigativní pořad České televize je na zcela jiné úrovni, než byl kdysi pořad Na vlastní oči na Nově. Objektivní, pravdivý. Mýlil jsem se! Lžou stejně, jako kdysi Nova.

Nový pane řediteli České televize Petře Dvořáku, na vaše zpravodajské pořady se již budu dívat optikou manipulace s veřejným míněním, zatajování faktů a účelových střihů.

 Věřit vám již nikdy nebudu!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kapal | úterý 17.1.2012 18:07 | karma článku: 40,56 | přečteno: 5753x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Nyní vím, proč musela být zničena Jugoslávie

V době, kdy byla, Spojenými státy, EU a především NATO, ničena Jugoslávie, jako celistvá republika, v době, kdy byla tato země bombardována tak zvaným humanitárním bombardováním, jak uvedl naprosto arogantně a nesmyslně tehdejší

23.10.2015 v 16:55 | Karma: 46,06 | Přečteno: 21277x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Moc mne pobavila jedna sluníčková husička

Mainstreamovým médiím, především České televizi, již lidé přestali věřit. Lže, jako když tiskne. A když zrovna nelže, tak manipuluje, například s nelegálními imigranty.

25.9.2015 v 18:33 | Karma: 41,15 | Přečteno: 5560x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

Po druhé světové válce se staly USA světovým hegemonem, a to i přes snahu tehdejšího SSSR a jeho socialistického bloku.

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

Již delší dobu se v evropském parlamentu projednává smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství – TTIP.

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jan Hus

V současné době je vládní garniturou rozšiřován názor, že Jan Hus, či spíše jeho myšlenky, nabádaly lid k vraždění, banditismu a ničení.

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4707x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky