Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Novinářská objektivita v podání MF Dnes

Svoboda slova a tisku je dána Ústavou. Cenzura je zakázána a novináři, alespoň někteří, velmi výrazně přispěli k odhalování korupce, politických skandálů a na světlo Boží dostali i některé významné kauzy.

To je však pouze jedna strana mince. Velmi často, a řekl bych, že stále častěji, se do tisku či na stránky internetu nedostávají velmi důležité informace vůbec, nebo jsou velmi, velmi zkreslené. O tom, jak na Islandu zatočili s těmi, kteří zemi přivedli do krachu, se nepsalo vůbec. Jaksi se to nehodilo vládní partičce do krámu. O Řecku se napsalo tolik polopravd, lží a mystifikací, především před volbami a z úst Miloslava Kalouska, jinak též hrobaře české ekonomiky, což přiznává stále  více renomovaných ekonomů, například Jan Švejcar o tom hovořil zcela nepokrytě, že to zblblou část veřejnosti vedlo k neuvěřitelnému úspěchu politických přeběhlíků a různých barových zpěvaček opěvujících americký radar u nás, v posledních parlamentních volbách. 

Jsou však i novináři, kteří píší přímo na objednávku a do celostátních médií se dostávají zprávy zcela odporující skutečnosti, nebo jsou přímo opačné. V páteční (1.7.) příloze Mladé fronty dnes, věnované událostem ve Středočeském kraji, zveřejnila redaktorka článek o dobrovolném odstoupení místostarosty Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi Vávry z funkce i z rady. Téměř srdceryvně hořekovala nad tím, jakáže to bude pro město škoda, vždyť tohoto člověka hájila i jedna z místních obyvatelek, která ve městě žije již celých a neuvěřitelných dvanáct let a byla s místostarostou nadmíru spokojena. Vždyť on toho prý pro lidi tolik udělal, říkala ta dobrá žena. 

Skutečnost je však zcela jiná. Tuto redaktorku ani nenapadlo zavolat, či se sejít s některým nejen z opozičních zastupitelů, ale třeba s i předsedy obou koaličních stran, které spolu s ODS vládnou městu. Ani jí nenapadlo zeptat se na příčinu dobrovolné rezignace místostarosty, pouze uvedla jeho slova, že tak učinil na nátlak a pro klid ve městě. A přitom jsou na brandýské radnici k dispozici telefonní čísla všech jedenadvaceti zastupitelů, stačilo jenom zavolat. 

A jak to doopravdy bylo? Osoba zástupce starosty Vávry, který dlel v této funkci i v minulém volebním období, ve kterém získala ODS devět mandátů a vytvořila koalici se dvěma členy zelených, z nichž jednomu pro politickou stabilitu zajistila funkci druhého místostarosty a tím byla jedenáctičlenná koalice pevná jako skála, byla po komunálních volbách, které dopadly zcela jinak, osoba Vávry sporným bodem pro většinu ostatních stran. Například pro TOP 09 byl Vávra takovou překážkou, že šla raději do opozice. I pro stávající koaliční partnery ODS, tedy ČSSD a SNK, byl jenom velmi obtížně přijatelným a skousnuly ho jen po diplomatickém jednání s předsedou místní ODS a bývalým předsedou poslaneckého klubu ODS Tluchořem. 

Neuplynul však ani rok a na hladinu vyplavaly případy s předraženými veřejnými zakázkami a dokonce jedna, za velké peníze, kdy se fakturovalo  1.300 tisíc korun, ale práce byly provedeny za 400 tisíc korun podle radnice, podle předsedy místní ČSSD a radního Daška dokonce jen asi za 200 tisíc. A nebyly zdaleka jedinými. Pod všemi těmito smlouvami byl podepsán právě Vávra, protože jak v minulém, tak i v tomto volebním období, byl pověřen investicemi. 

Všem stranám v zastupitelstvu se to přestalo líbit a začala náročná a dlouhá jednání, jejichž cílem bylo odvolat zástupce starosty. Dlouho do noci a velmi často zástupci stran dohadovali změny. Marně. Nakonec vše vyústilo v požadavek na odvolání Vávry. Vedoucí ODS, má šest mandátů, dokonce hrozilo, že by se mohla ocitnout v opozici, bez jediného zástupce ve vedení města. A právě tohle bylo příčinou dobrovolného odstoupení místostarosty z funkce. 

V Mladé frontě dnes se však o těchto příčinách nepsalo ani slovo. Pro tisíce čtenářů Středočeské přílohy byl místostarosta vlastně chudák, který žil jen a jen pro město a pro lidi.

Pravda je však zcela jiná.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kapal | čtvrtek 7.7.2011 11:54 | karma článku: 20,46 | přečteno: 1488x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Nyní vím, proč musela být zničena Jugoslávie

V době, kdy byla, Spojenými státy, EU a především NATO, ničena Jugoslávie, jako celistvá republika, v době, kdy byla tato země bombardována tak zvaným humanitárním bombardováním, jak uvedl naprosto arogantně a nesmyslně tehdejší

23.10.2015 v 16:55 | Karma: 46,06 | Přečteno: 21277x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Moc mne pobavila jedna sluníčková husička

Mainstreamovým médiím, především České televizi, již lidé přestali věřit. Lže, jako když tiskne. A když zrovna nelže, tak manipuluje, například s nelegálními imigranty.

25.9.2015 v 18:33 | Karma: 41,15 | Přečteno: 5560x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

Po druhé světové válce se staly USA světovým hegemonem, a to i přes snahu tehdejšího SSSR a jeho socialistického bloku.

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

Již delší dobu se v evropském parlamentu projednává smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství – TTIP.

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jan Hus

V současné době je vládní garniturou rozšiřován názor, že Jan Hus, či spíše jeho myšlenky, nabádaly lid k vraždění, banditismu a ničení.

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4707x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky