Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Měli bychom být hrdí a neohýbat záda

Jsem Čech a považuji se za vlastence. I když se to dnes už nenosí a namísto hrdosti na svou minulost, na předky a na to, co jsme dokázali, se raději schováváme za jakési evropanství. Stejně jako v minulosti stačilo, aby se v Moskvě zamračili a my popravili Miladu Horákovou, jejíž výročí smrti, strašlivé smrti, si v těchto dnech připomínáme, i dnes se na nás zamračí všemocná a totalitní Evropa a my se strachy klepeme.

Byl jsem minulý týden na premiéře hry Burtona Lanea v přepisu Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec v přírodním divadle v Českém Krumlově na světově unikátním otočném hledišti. Až na to, že byla příšerná zima, bylo jenom osm stupňů, bylo představení v podání Jihočeského divadla skvělé. Naplněné hlediště, má kapacitu 655 diváků, několikrát aplaudovalo v průběhu představení. Mladí herci podávali, a opět musím podotknout, že ve veliké zimě, nádherné výkony a představitel Čochtana dal vzpomenout na nezapomenutelného Jana Wericha. Dokonce se objevily i náznaky tolik proslavené forbíny.

Nejdůležitější však nejen pro mne, ale pro všechny diváky, a to i z dalekého Japonska, bylo vystoupení ředitele divadla, který si na forbínu pozval ředitele Budvaru. Ten mu totiž předal, už po devatenácté, šek na 750 tisíc jako sponzorský dar, aby divadelní soubor mohl přežít současnou těžkou dobu. Samozřejmě, že sponzorů je víc, ale Budvar přispívá nejvíce.

Slova ředitele světoznámého pivovaru však byla mrazivá. Řekl, že podnik přežil jen s největším úsilím snahu kamaráda Jany Nagyové Petra Bendla, kterého na post ministra zemědělství fakticky ustanovila právě ona, stejně jako předešle na post ministra dopravy, který okamžitě po svém nástupu vyvinul ohromnou snahu pivovar zprivatizovat. V překladu do češtiny to znamenalo rozkrást.

Díky Bohu a tvrdohlavosti, ale i diplomatickému umění představenstva pivovaru, se tyto snahy nesetkaly s úspěchem. Zato se sponzorským darem divadlu měl Budvar neskutečné problémy právě s Bendlem, který dělal vše možné, aby daru zabránil. Čtrnáct dní strávil ředitel pivovaru na jednáních v Praze, ale dar se mu podařilo prosadit, i když prý Bendl řádil jako černá ruka. Díky, pane řediteli!

Otočné hlediště v Krumlově je světovým unikátem. Existují sice další dvě podobná zařízení, jedno je v Japonsku, druhé ve Finsku, ale jejich otočná hlediště jsou malinkatá, v jednom případě 25 lidí, ve druhém jen o málo víc. Však také zásluhou tohoto zařízení ještě Krumlov žije, právě k vůli těmto představením sem jezdí tisíce turistů, samozřejmě, že nejen kvůli nim, neboť Český Krumlov je unikátní a opravdu nádherný. Právem byl zařazen do kulturního dědictví Unesca.

A to je ten problém. Evropské unii asi vadí, že musí do této památky přispívat penězi formou dotací, a proto se rozhodla, ve spolupráci s quislingovskými českými památkáři, že tento světový unikát, otočné hlediště, zlikviduje. Jen zásluhou někdejšího ministra kultury Jandáka dosud funguje. Jenomže totalitní EU povolila existenci točny jen do konce příštího roku, pak se o ní má opět jednat. Jak to tak vypadá, Jandák už ministrem kultury nebude, a tak mám o existenci této nádhery veliké obavy.

Prý točna nezapadá do intencí snad renesančního zámečku poblíž. Jsou to jen kecy starého zbrojnoše. Podobných zámečků je u nás něúrekom, točna naší velikosti jen jediná na světě.

Buďme už konečně hrdí, bouchněme už konečně jednou do stolu a vzkažme nikým nevolené  a nabubřelé Evropské komisi, že si do svých věcí nedovolíme kecat. Buďme už sakra jednou hrdým a svéprávným národem! Podvolovali jsme se a podvolujeme diktátu někoho jiného už celá staletí, skončeme s tím a nenechávejme sebou neustále vytírat zadek.

EU snižuje rozpočet, snižuje i dotace zemědělcům a kterých zemědělců se to dotkne nejvíc? Samozřejmě těch našich. Z celé EU budou mít největší sníženou částku. Přestaňme už jednou konečně být ti poslušní, vezměme si příklad z Maďarů nebo z Angličanů, ti budou mít dokonce příští rok referendum o setrvání v EU. Řekněme už jednou konečně, že pokud z nás bude EU dělat otlounkánka, můžeme se také naštvat a odejít.

Ostatně, domnívám se, že EU už stejně zvoní hrana, v této naprosto totalitní podobě přece nemůže dlouho existovat. Vždyť strašlivě vysokými povinnými poplatky do kasy EU se ocitly i velké země před finančním krachem, nejenom omílané Řecko a Kypr, ale i Itálie, Španělsko, Irsko, Portugalsko a dokonce i Francie a další státy se propadají do dluhové pasti tak, že hrozí, že jednou budou muset rozprodat sami sebe.

U otáčivého hlediště diktát EU začíná a ukradením úspor našich lidí v bankách to bude jednou končit. A to jenom proto, aby se bankéři ještě více nacpali, aby ještě více bohatli, aby nám všem nakonec v Evropě vládli přesně ve stylu feudální šlechty. To by se vám líbilo pane Schwarzenbergu, že?

Dopustíme to?

Autor: Vladimír Kapal | sobota 29.6.2013 12:07 | karma článku: 27,85 | přečteno: 871x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Nyní vím, proč musela být zničena Jugoslávie

V době, kdy byla, Spojenými státy, EU a především NATO, ničena Jugoslávie, jako celistvá republika, v době, kdy byla tato země bombardována tak zvaným humanitárním bombardováním, jak uvedl naprosto arogantně a nesmyslně tehdejší

23.10.2015 v 16:55 | Karma: 46,06 | Přečteno: 21277x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Moc mne pobavila jedna sluníčková husička

Mainstreamovým médiím, především České televizi, již lidé přestali věřit. Lže, jako když tiskne. A když zrovna nelže, tak manipuluje, například s nelegálními imigranty.

25.9.2015 v 18:33 | Karma: 41,15 | Přečteno: 5560x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

Po druhé světové válce se staly USA světovým hegemonem, a to i přes snahu tehdejšího SSSR a jeho socialistického bloku.

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

Již delší dobu se v evropském parlamentu projednává smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství – TTIP.

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jan Hus

V současné době je vládní garniturou rozšiřován názor, že Jan Hus, či spíše jeho myšlenky, nabádaly lid k vraždění, banditismu a ničení.

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4707x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky