Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budou nám lézt úředníci až do postele?

Za komunistů jsem si pouštěl hubu na špacír, a tak mě esenbáci měli v hledáčku. Dva jednou přijeli před dům s tím, že by se mnou potřebovali mluvit. „Pozvete nás dál?“ Ptali se. „Ani náhodou, ledaže byste měli příkaz od soudu,“ odpověděl jsem tenkrát.

A ti komunističtí esenbáci mi do baráku opravdu nevlezli. Pravda, ani se mnou nevybavovali a rovnou mi předali „pozvánku“ k výslechu do jejich vachcimry. A to prosím, byla totalita!

Počátkem devadesátých let probíhala v našich médiích masivní kampaň pro ekologické vytápění plynem a na přímotopy byla dokonce státní dotace. Mnoho lidí, mě nevyjímaje, si tehdy plyn a elektrické topení pořídilo. A proč ne? Předtím se léta topilo uhlím a člověk si to u kotle musel doslova odsloužit. Stejně pak byla, pokud uhodily pořádné mrazy, po ránu v domě zima, nekvalitní uhlí jenom čoudilo a příliš netopilo. Plyn i elektřina byla tehdy, bráno podle dnešních cen, za babku. Bylo velmi příjemné jenom otočit kohoutkem, nastavit plynový kotel a všude bylo příjemné  teploučko.

Jak šel čas, ceny lezly nahoru přímo raketovou rychlostí. Pamatuji se, že když jsem v té zmiňované polovině devadesátých let, či spíše jejich počátkem, projížděl plynofikovanými vesnicemi, do auta mi z topení nešel žádný smrad. Teď už zase cítím kouř z uhlí, dřeva, a co je ještě horší, i z různých spalovaných sajrajtů. Že by to lidé dělali proto, aby si ničili vzduch, který dýchají jejich děti a vnuci? Ale vůbec ne! Prostě na vytápění plynem, neřku-li elektřinou, nemají peníze. A tak se zase vracejí k tradičnímu uhlí a dřevu a nevyhýbají se ani plastům.

Už před časem naši „moudří“ politici vymysleli zákon, že se na zahradách nesmí pálit mokré dřevo a listí, aby do ovzduší neunikal přílišný zápach. Čekal jsem tehdy, i o tom se totiž uvažovalo, kdy budou zřízeni úřední čichači, kteří posoudí, zdali spalovaný zahradní odpad čoudí ještě v mezích zákona či už zákon překračuje. Samozřejmě se nestalo nic, naprosto zbytečný zákon platí, lidé si větve z ostříhaných stromků pálí i nadále a jen ten, kdo nějak naštve načásltvo, dostane pokutu. Inu, Pecunia non olet.

Naši úžasní politici, kéž by je už konečně vzal čert, teď vymysleli další návrh zákona, nad kterým by se i totalitní režim musel červenat. Aby se zamezilo spalování nepovolených surovin, plastů, gum a podobných neřádstev, chtějí zákonem umožnit úředníkům vstup do soukromých domů a bytů a kontrolovat, kdo čím topí. Majitelé by, podle tohoto zákona, byli povinni úředníky do svého soukromého majetku pustit. Samozřejmě součástí zákona by byly i sankce, které by postihovaly ty, kteří by úředníka do bytu či domu pustit nechtěli.

Kdyby ceny za elektřinu a plyn nebyly tak nehorázně a nesmyslně vysoké, troufám si tvrdit, že by nikdo z lidí ke spalování podobných neřádů nesáhl. Prostě by jejich příjem na topení stačil. Není to tudíž tak, že lidé jsou neodpovědní, bezohlední a mají radost, když mohou ovzduší otravovat smradlavým kouřem, jsou jenom chudí.

A připravované Kalouskovy reformy jejich chudobu, především důchodců, matek samoživitelek, nezaměstnaných a lidí, jejichž příjem už teď sotva stačí na pokrytí potřeb, ještě navýší. Pokud tento návrh zákona projde, ti, kdož jsou na tom nejhůře, budou ještě pokutováni za nepovolené spalování nevhodných paliv.

Čeští politici, a to z celého politického spektra od prava do leva, mají plná ústa (chtělo by se mi použít jiný výraz) demokracie, lidských práv a nedotknutelnosti soukromého majetku. Vztahuje se to však jenom na ně samé, na obyčejné lidi tyto vznešené pojmy neplatí. Charta Lidských práv a svobod, která nedotknutelnost soukromého majetku zajišťuje, pro naše politiky zřejmě neplatí, je pro ně jenom cár obtěžujícího papíru.

Nenechme si líbit zvůli zrůd, nazývajícími se politiky, vyjděme do ulic, ale ne v počtu dva, tři tisíce, ale všichni. Vždyť už je přece dost odírání, ponižování a výsměchu našich politických špiček, které většina národa nechce.

Chtělo by to opravdu generální stávku, ne den, dva, ale přinejmenším týden, aby tato vláda zlodějů, vydřiduchů a vlastizrádců konečně padla.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kapal | neděle 23.10.2011 14:33 | karma článku: 35,40 | přečteno: 2355x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Nyní vím, proč musela být zničena Jugoslávie

V době, kdy byla, Spojenými státy, EU a především NATO, ničena Jugoslávie, jako celistvá republika, v době, kdy byla tato země bombardována tak zvaným humanitárním bombardováním, jak uvedl naprosto arogantně a nesmyslně tehdejší

23.10.2015 v 16:55 | Karma: 46,06 | Přečteno: 21277x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Moc mne pobavila jedna sluníčková husička

Mainstreamovým médiím, především České televizi, již lidé přestali věřit. Lže, jako když tiskne. A když zrovna nelže, tak manipuluje, například s nelegálními imigranty.

25.9.2015 v 18:33 | Karma: 41,15 | Přečteno: 5560x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

Po druhé světové válce se staly USA světovým hegemonem, a to i přes snahu tehdejšího SSSR a jeho socialistického bloku.

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

Již delší dobu se v evropském parlamentu projednává smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství – TTIP.

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jan Hus

V současné době je vládní garniturou rozšiřován názor, že Jan Hus, či spíše jeho myšlenky, nabádaly lid k vraždění, banditismu a ničení.

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4707x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky