Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A přece se točí, díky Jandákovi!

Ne, nejedná se o Zeměkouli, o té tuto památnou větu údajně prohlásil Galileo Galilei. Jedná se o otáčivé hlediště v Českém Krumlově.

V době, kdy byl ministrem kultury právě Vítězslav Jandák, vrcholila snaha památkářů o odstranění této světové rarity. Otáčivé hlediště vzniklo v roce 1958 na popud architekta a scénografa Joana Brehmse. Naposledy bylo renovováno v polovině devadesátých let a dnes pojme 644 sedících diváků. Památkářům vadilo, že se otáčivé hlediště nachází vedle renesančního zámečku, a proto chtěli točnu ze zámecké zahrady odstranit, nejlépe však úplně zrušit. Vítězslav Jandák tehdy prohlásil, že dokud bude ministrem on, otáčivé hlediště v Krumlově bude. A zatím je.

Podle sdělení místních majitelů penzionů, je to právě přírodní divadlo s otáčivým hledištěm, které láká turisty z celého světa a plní jim, vždy na dva či tři dny, penziony. Za tuto dobu totiž turisté shlédnou nejen představení s tímto světovým unikátem, protože jinde na světě podobná točna není, ale stačí si i prohlédnout světovou kulturní památku starý Český Krumlov. A je opravdu na co se dívat a co obdivovat.

Toulky Českým Krumlovem

Za tři dny jsme nachodili po historickém jádru města snad padesát kilometrů. Kromě zmiňovaného nádherného zážitku v přírodním divadle, jsme obdivovali nejen hrad a zámek, ale především nádherné, úzké středověké uličky s jedním krásnějším historickým domem vedle druhého. Obdivovali jsme zajímavé sbírky v muzeích, zašli se podívat na starý mlýn a dokonce jsme pojedli metr a půl pod ryskou nejvyšší vody, která Krumlov postihla v srpnu 2002. Dodnes je vidět, co tahle voda napáchala. Například ještě není dodělaná navigace Vltavy.

Ale i tady jsou negativa

Především je pro běžného českého občana v Českém Krumlově strašně draho. Ceny ve všech restauracích v centru jsou velmi vysoké, například nealkoholické pivo stálo padesátku. A oběd pro dva pod šest, sedm set, nepořídíte. Však také bylo vidět většinou cizince a hotely  přímo v centru byly v době naší návštěvy plné Japonců. Bylo jich tady strašně moc. 

Dalším zklamáním, alespoň pro mne, byla neochota některých prodavačů v krámcích.

Tak například. Zašli jsme si do krásné pizzerie na terase jednoho z hotelů. Tam byl personál velice vstřícný a ještě o něm bude řeč. Jenomže ani tady nemají v nabídce cigarety a já jsem kuřák. Došly. Dát si dobrou večeři, kávu či vínko a nemít po té krmi cigárko, je pro kuřáka nemyslitelné. A tak jsem si skočil hned vedle do trafiky, Ale ouvej, bylo již tři minuty po šesté večer, i když slunce pálilo jako v poledne. Paní prodavačka, dosti obézní, starší a velice nepříjemná paní, zrovna zavírala krám. Poprosil jsem ji, zdali by mi ještě neprodala krabičku. Ani neodpověděla, jenom rázně sáhla do kapsy pro klíče a krámek zamknula. 

Katolická církev ani zde nepřekročila svůj stín

Součástí nádhery Krumlova je i gotický kostel svatého Víta. Mám rád sakrální stavby, kvůli jejich vznosné architektuře i vnitřní výzdobě. A tak jsme se tam vypravili. A další šok! Ve vchodu do kostela byla kasa a za vstup do něj musel každý návštěvník zaplatit stovku. Ano, celou stovku, tedy jen o padesátikorunu méně nežli za prohlídku jednoho okruhu zámku či hradu. Dovnitř kostela jsme nešli. A nebyli jsme sami, cena se zdála vysoká nejen pro nás, ale i pro Japonce, Rakušany a manžele z Itálie. Všichni jsme se otočili a šli pryč. Pán z Rakouska mi říkal, že tohle by se u nich nemohlo stát. Nevím, v rakouském kostele jsem nikdy nebyl. Ale přístup katolické církve mne jenom utvrdil v tom, že jim o nic jiného, nežli o peníze, nejde. 

Úžasné setkání s výjimečným člověkem

Zašli jsme se podívat i do galerie místní městské knihovny. Vystavovala zde svá díla malířka a výtvarnice Eva Karmazínová. Strávili jsme tady určitě dvě hodiny. Nejen pro nádherná díla, především vlastní portréty přesně ve stylu Leonarda da Vinciho, Botticelliho či Breughela, ale i pro její nádherné obrazy, zejména ze Šumavy. Eva Karmazínová je vzácná žena, nádherně jsme si popovídali, hlavně ona se ženou, a dozvěděli jsme se, že již dvakrát prodělala klinickou smrt. Úplně to změnilo její pohled na svět a na život. Sice prý zapomněla angličtinu, ale zato se jí rozvinulo estetické cítění a vnímání barev. Její obrazy a především její povídání v nás zanechalo hluboký dojem, je to úžasný člověk a čas strávený v galerii byl pro nás doslova pohlazením po duši. Doufám jenom, že se s Evou Karmazínovou ještě uvidíme. A ještě jeden poznatek, nikde, po celém městě, jsme neviděli krásnější obraz Krumlova, než právě její. 

Vstřícnost, se kterou jsem ještě v životě nesetkal

Vracím se ke zmiňované večeři. Když jsem neuspěl s cigaretami, žádal jsem ženu, abychom šli někam jinam, kde je budou mít. V tu dobu jsme seděli na hotelové terase. Přistoupila k nám mladá a krásná servírka, zřejmě mě zaslechla, když jsem říkal, že chci odejít. „Pane, klidně si objednejte a než vám jídlo připraví, já vám pro cigarety skočím dolů do města ke Vietnamci, ten bude mít otevřeno,“ řekla mi a já zkoprněl. „Ale, to snad ne, to od vás přece nemohu chtít,“ oponoval jsem a bylo mi stydno, to proto, jaký jsem na nikotinu závislák. „Ale ne, to je v pořádku, chci vám udělat radost“ řekla a odběhla. Jenom se ještě zeptala, jakou značku kouřím. Ještě nám ani nestačili přinést jídlo, když byla ta krásná, blonďatá servírka zpátky a podávala mi krabičku cigaret. Dojetím, překvapením, ale i úctou k tak mladému děvčeti, se mi docela třásly ruce, když jsem od ní krabičku bral. Pak odběhla a za chvíli nám už přinášela čerstvě upečenou pizzu. Jmenovala se Kristýnka a já její zásluhou opět získal důvěru k mládí. Pokud mezi námi budou žít takovíto mladí lidé, pak nemám o budoucnost země obavy. 

V penzionu jsme se měli jak v pohádce

Tři dny jsme strávili v rodinném penzionu, který patří mladým manželům Lisičanovým. Nádherný pokoj, skvostný výhled, to vše jistě nabízejí i ostatní majitelé penzionů. Jenomže Lisičanovy se na tři dny stali našimi přáteli. Tak milé lidičky včetně jejich přítulných francouzských buldočků, hned tak neuvidíte. Starali se o nás, jako bychom byli jejich rodiče. S takovou péčí a obětavostí se člověk také hned tak nepotká. Kdybychom ještě jednou chtěli navštívit jihočeskou perlu mezi městy, Český Krumlov, budeme bydlet zase jenom u nich.  

Doporučení

Je to ostuda, ale v Českém Krumlově jsem předtím nikdy nebyl. I když je prohlídka celého historického centra města, stejně jako celého zámeckého a hradního areálu včetně překrásné a rozlehlé zahrady, velice fyzicky náročná, návštěva určitě stojí za to. Pokud má někdo ze čtenářů rád historická a překrásně udržovaná města a nebyl zde, určitě se tam zajeďte podívat.

Český Krumlov opravdu stojí za to.

Autor: Vladimír Kapal | pátek 31.8.2012 19:05 | karma článku: 23,43 | přečteno: 1898x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Nyní vím, proč musela být zničena Jugoslávie

V době, kdy byla, Spojenými státy, EU a především NATO, ničena Jugoslávie, jako celistvá republika, v době, kdy byla tato země bombardována tak zvaným humanitárním bombardováním, jak uvedl naprosto arogantně a nesmyslně tehdejší

23.10.2015 v 16:55 | Karma: 46,06 | Přečteno: 21277x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Moc mne pobavila jedna sluníčková husička

Mainstreamovým médiím, především České televizi, již lidé přestali věřit. Lže, jako když tiskne. A když zrovna nelže, tak manipuluje, například s nelegálními imigranty.

25.9.2015 v 18:33 | Karma: 41,15 | Přečteno: 5560x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

Po druhé světové válce se staly USA světovým hegemonem, a to i přes snahu tehdejšího SSSR a jeho socialistického bloku.

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

Již delší dobu se v evropském parlamentu projednává smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství – TTIP.

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jan Hus

V současné době je vládní garniturou rozšiřován názor, že Jan Hus, či spíše jeho myšlenky, nabádaly lid k vraždění, banditismu a ničení.

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4707x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky