Ono to může být ještě dost komplikované

Zatím bezvládí. Stará vláda prý nic nedělá, takže škodí té budoucí, nová vláda by už dělala, ale ještě není jmenována. Čím později bude, tím prý bude hůř.
Diagnóza byla jasná, jsem a budu debil. Navíc po porodu mě sestra (tedy ne má vlastní, ta zdravotnická) pustila ještě z výšky na hlavu. Maminka se chtěla soudit, ale doktor jí to rozmluvil. Řekl, že existuje podezření, že ten pád na hlavu mně v podstatě pomohl.

Zatím bezvládí. Stará vláda prý nic nedělá, takže škodí té budoucí, nová vláda by už dělala, ale ještě není jmenována. Čím později bude, tím prý bude hůř. Navíc, už nyní se hází na minulou vládu nejen zdražování, nejen podnikání Bohemia Energy, nejen odpovědnost za nárust pacientů s covidem v nemocnicích.

Určitě za mnohé minulá vláda může. Někdy reagovala pozdě, někdy zmatečně, někdy vůbec. Když reagovala správně, to se nyní už nepočítá. To je minulost, která není potřeba zdůrazňovat.

A samozřejmě, že se určitý čas bude všechno zlé svalovat na minulé vládnutí. Je to ostatně takový český nehezký zvyk. Zvyk, na který jsme si zvykli a který se vždy použije, když je potřeba získat čas, sílu a vůli na řešení věcí vezdejších a současných.

Jasná většina ve Žvanírně bude jasnou většinou umožňující přijetí veškerého vzešlého zákonodárného z vládních lavic. Neznamená to ovšem, že si své neřekne opozice. Neznamená to, že nebudou nějaké kroky nové vlády cupovány na malé kousky. Nemyslím si, že poslanci za ANO a SPD budou tiše sledovat dění ze svých lavic a budou se vším souhlasit. Je jich 92, a to není nicotný počet. Když se rozhodnou k oblíbenému triku opozice zdržovat rozhodování, tak na to budou mít dost poslanců i dost síly a vůle. Ostatně obstrukce ve Žvanírně, pokud si dobře pamatuji, používala opozice odedávna, aby se nejen zviditelněla, ale hlavně znepříjemnila vládní úmysly a záměry. Takový protestní rituál, takové popíchnutí vládnoucí garnitury.

Navíc se může stát, když rozhodne kolektivní pirátský hlas, že Piráti se octnou v opozici. Asi je to málo pravděpodobné (když už jednou ve vládě jsou, tak tam zůstanou), ale bylo by to o nějaký ten opoziční (ukřivděný a naštvaný) hlas víc. Ne že by byla ohrožena většina ve Žvanírně, ale bylo by to přinejmenším nepříjemné.

Nejhorší na situaci v našich končinách je to, že nejsou dobré vyhlídky na řešení  inflačních tlaků přicházejících z Evropy, nejsou dobré vyhlídky na řešení záležitostí s covidem, kdy každý rok můžeme mít novou a novou vlnu. Energetická krize započatá firmou Bohemia Energy se může rozrůst do nečekané podoby a šíře. Za rok, za dva - už se nebude moct tak vehementně poukazovat na chyby minulého vládnutí. A pokud nedojde alespoň k nějakému pokroku v těchto oblastech, tak odpovědnost za konání bude na nové vládě. Je potom otázkou, zda se nevídaná vládní koalice pěti stran nerozpadne na prvočinitele.

Debilně neříkám ani tak, ani tak. Říkám - uvidíme.

Autor: Otto Kamm | pátek 5.11.2021 12:54 | karma článku: 24,85 | přečteno: 504x
  • Další články autora

Otto Kamm

Moje neteř si nepamatuje čísla

8.5.2024 v 1:03 | Karma: 37,88

Otto Kamm

Tolik traktorů v ČR není

8.3.2024 v 10:14 | Karma: 31,16

Otto Kamm

A není to málo Antone Pavloviči ???

11.2.2024 v 20:14 | Karma: 35,01