Inflace je řetězová reakce

Je logické, že když se zdražují rozhodující vstupy do výroby, dochází k inflaci. Když se zdraží elektrická energie a pohonné hmoty je nemyslitelné, že by nedošlo k inflaci.
Diagnóza byla jasná, jsem a budu debil. Navíc po porodu mě sestra (tedy ne má vlastní, ta zdravotnická) pustila ještě z výšky na hlavu. Maminka se chtěla soudit, ale doktor jí to rozmluvil. Řekl, že existuje podezření, že ten pád na hlavu mně v podstatě pomohl.

Je logické, že když se zdražují rozhodující vstupy do výroby, dochází k inflaci. Když se zdraží elektrická energie a pohonné hmoty je nemyslitelné, že by nedošlo k inflaci.

Co se děje v těchto dnech? Ekonomové tvrdí, že inflace je a bude řádově 7 %. To samozřejmě může, ale nemusí být pravda, protože nikde není řečeno, že se inflace dokáže sama o sobě zastavit. Ano zlevnění pohonných hmot může lehce inflační tlaky zmírnit, ale to je asi to všechno, co se může stát.

V pátek bude jmenovaná vláda a bude muset přednostně řešit tři základní problémy. Jak dál s covidem, kdy stávající covidová vlna nemusí být poslední, jak dál s narůstající inflací a jak bez významných ekonomických ztrát čelit úmyslu razantně snížit uhlíkovou stopu dle záměrů EU.

Pekař, kterému zdraží mouku, elektrickou energii, obaly, pohonné hmoty potřebné k rozvozu svých výrobků, zákonitě promítne toto zdražení do konečné ceny pekárenského výrobku. Navíc musí ještě zdražit o to víc, o kolik předpokládá, že bude muset přidat na mzdách svým zaměstnancům, kterým se rovněž všechno zdražuje a budou potřebovat více peněz na udržení  životní úrovně. Navíc ještě pekař musí zdražit ještě o tolik, aby zachoval i svou životní úroveň. No a nakonec, pokud bude muset v budoucnu koupit nějaké vybavení své provozovny, tak musí vytvářet větší finanční rezervu, protože určitě to vybavení bude stát víc, než stojí dosud.

Nová vládní garnitura tvrdí, že má recept na řešení všeho. Tedy i inflace. Dokonce tvrdí, že v době rostoucí inflace, kdy se dozvídáme každý den co všechno a od kdy se zdraží, že v průběhu roku 2022 ušetří proti navrženému rozpočtu minulou vládou - řádově něco kolem 80 miliard.

Budeme muset vydávat i nadále velké finanční prostředky na boj s pandemií covidu. Nejen na očkování, nejen na testování, ale i na mzdy za mimořádné výkony pracovníků ve zdravotnictví, eventuálně hasičů, vojáků, policie. Budeme muset vydat nemalé peníze na snižování produkce CO2. Pravděpodobně se nedosáhne plánovaného hospodářského výsledku. Budou se zvyšovat náklady na důchody, na podpory v nezaměstnanosti, na podpůrné sociální programy.

Ze všeho nejvíc bude stát zkrocení inflace na přijatelnou míru. Není přitom zajištěno, že montovny (náš hlavní zdroj příjmů) budou neustále víc a víc montovat. Že se budou navíc montovat taková hejblata, která se budou dobře prodávat.

Očekával jsem, že včerejší schůze Žvanírny alespoň naznačí nějaké východisko jak rozetnout, jak zastavit řetězově rostoucí inflaci. Nedověděl jsem se nic.

Debilně si myslím, že po vyhlášených vánočních prázdninách Žvanírny (hezkých 25 dní) se už bude vědět, jak na to.

    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Otto Kamm | čtvrtek 16.12.2021 1:18 | karma článku: 25,26 | přečteno: 373x
  • Další články autora

Otto Kamm

Moje neteř si nepamatuje čísla

8.5.2024 v 1:03 | Karma: 37,88

Otto Kamm

Tolik traktorů v ČR není

8.3.2024 v 10:14 | Karma: 31,16

Otto Kamm

A není to málo Antone Pavloviči ???

11.2.2024 v 20:14 | Karma: 35,01