Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč zakládám tenhle blog

Vlastně ani nevím, proč, tak nějak to vyplynulo. Prostor v současných médiích je stále omezenější, blogy jsou jistým náznakem svobody, pokud ještě existuje někdo, komu se chce je číst.

V oblastech, které mě nějak zajímají – umění, věda, školství  – pozoruji určité krizové jevy, které nesouvisejí s nedostatkem peněz. Je naopak možné, že celkový přísun peněz do těchto sfér našeho života je ještě větší, než dřív. Je docela pravděpodobné, že tento přísun je někdy větší, než tyto oblasti potřebují. Krizové jevy, které mám na mysli, mohou tak mnohem víc nežli s nedostatkem financí souviset s nedostatkem smyslu. Blog chápu i jako pokus začít takový smysl znovu hledat.

Málokoho dnes zajímá, jak směšné byly finanční a technické možnosti zakladatelů moderní vědy, kteří žili převážně v 19. či v prvních desetiletích 20. století. Málokoho zajímá, jak nepatrné peněžní obnosy udržovaly při životě úsilí několika generací avantgardních umělců, na nichž stojí dnešní miliardový byznys zvaný trh s uměním. Málokoho napadne se ptát, z jakých grantů žil Einstein v roce 1905, kdy publikoval základní texty, které změnily naše představy o hmotě, čase a prostoru (pro zvídavé – Einstein samozřejmě žádné granty neměl). Na mém blogu bych se chtěl pomalu vracet ke kořenům a uvědomovat si, proč věci došly až tam, kde jsou, a případně přemýšlet, zda kolem nás probíhají procesy, které nemůžeme nijak ovlivnit, nebo zda se pořád ještě vyplatí do nich vstupovat a snažit se je měnit.

Skutečnost, že evropská civilizace je ve své současné podobě patrně odsouzena k zániku, resp. k marginalizaci ze strany jiných kultur, nemusí nutně znamenat tragédii. Naši vzdálení předkové zažili pád Římské říše. My sami jsme zažili a přežili pád Sovětského času, satanské říše, která tu měla být „na věčné časy.“ Současný rozklad by mohl mít i pozitivní efekt, pokud si včas položíme otázku, jaké jsou možnosti dalšího vývoje, a hlavně – co pro ně chceme a dokážeme udělat. I k tomu bych chtěl přispívat tímto blogem.

Autor: Kalinapavel Kalina | středa 30.5.2012 21:31 | karma článku: 14,61 | přečteno: 889x
  • Další články autora

Kalinapavel Kalina

Křesťanství není (jen) pro chudý

Je zajímavé sledovat, jak se různé aspekty našich dějin znovu a znovu stávají tématem aktualizujících diskusí. Potíž není jen v tom, že tyto diskuse většinou ovládnou aktivisté, kteří používají dějiny jako jakési jeviště pro předvádění svých politických ambicí. Problém je také v tom, že do pohledu na dějiny vždy podvědomě promítáme naše vlastní představy o světě.

25.4.2013 v 8:40 | Karma: 16,81 | Přečteno: 763x | Diskuse| Společnost

Kalinapavel Kalina

Respektovřesky

Pondělní číslo týdeníku Respekt přineslo třístránkový článek o posledním filmu Zdeňka Trošky. Jeho obsah si každý může dopředu představit, takže jej vlastně vůbec není třeba číst – podobně jako pro řadu lidí není třeba chodit na Troškovy filmy a není nutné o nich psát. U podobných článků je předem jasné, že jejich cílem je nejen utvrdit čtenáře v jeho estetických preferencích, ale přidat k tomu i trochu politické agitace. Všichni přece tušíme, koho volili ti hloupí Troškovi diváci, a i když autor to takhle otevřeně neříká, hlubokomyslná úvaha na téma prezidentských voleb nás na konci jeho článku nemine.

27.2.2013 v 11:55 | Karma: 28,30 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Společnost

Kalinapavel Kalina

Český komplex

Zpěněné vášně před druhým kolem prezidentské volby by neměly zastřít, že otázky, které dnes řešíme, kotví hluboko v naší kolektivní paměti a minulosti. Nejen roku 1948, už v roce 1918 došlo v naší zemi ke skutečné revoluci. Životní zkušenost několika generací byla naráz znevážena. Za hrdiny tehdy nebyli prohlášeni ti, kdo ve válce v dobré víře bojovali na straně Rakouska-Uherska, ale ti, kdo se na základě svého přesvědčení přidali k jeho nepřátelům. Předlitavská část někdejšího Rakouska-Uherska byla prohlášena za nedemokratickou, zatímco nový stát byl chápán jako naplnění údajných odvěkých tužeb nově vytvořeného „národa československého“.

18.1.2013 v 17:27 | Karma: 22,01 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Společnost

Kalinapavel Kalina

Věrozvěsti bez svatozáře

Málokterá zpráva ohromí tak nevídanou dávkou absurdity, jako oznámení o tom, že Evropská komise a „některé evropské státy“ zatrhly Slovensku ražbu mince s obrazem Cyrila a Metoděje, kteří třímají kříž a kolem hlav mají svatozář. Pokud nejde o kachnu, pak nelze než konstatovat, že Evropská komise dělá velkou chybu. Ne z nějakých ideových důvodů, ale prostě proto, že začíná lidem brát kyslík přesně tak, jak to dělali komunistické diktatury sovětského bloku. Špatnou zprávou je, že sovětský blok to vydržel dělat desítky let.

18.11.2012 v 14:50 | Karma: 34,01 | Přečteno: 1872x | Diskuse| Společnost

Kalinapavel Kalina

Bruselovy nové šaty

Před mnoha lety žil jeden císař. Nosil tuze rád krásné šaty a vydával všechny své peníze na to, aby byl hezky vyšňořen. Nestaral se o své vojáky a o svůj lid, nestaral se o divadlo ani o hony, staral se jenom o to, aby se mohl často ukázat v nových šatech. Jmenoval se císař Brusel.

14.10.2012 v 20:05 | Karma: 16,09 | Přečteno: 773x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1361x
Jsem historik umění, od roku 2009 profesor pro dějiny architektury a památkovou péči na Fakultě architektury ČVUT. Hlavní publikace: Praha 1310-1419 (2004), Benedikt Ried a počátky záalpské renesance (2009), Praha 1437-1610 (2011).

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám