Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český komplex

Zpěněné vášně před druhým kolem prezidentské volby by neměly zastřít, že otázky, které dnes řešíme, kotví hluboko v naší kolektivní paměti a minulosti. Nejen roku 1948, už v roce 1918 došlo v naší zemi ke skutečné revoluci. Životní zkušenost několika generací byla naráz znevážena. Za hrdiny tehdy nebyli prohlášeni ti, kdo ve válce v dobré víře bojovali na straně Rakouska-Uherska, ale ti, kdo se na základě svého přesvědčení přidali k jeho nepřátelům. Předlitavská část někdejšího Rakouska-Uherska byla prohlášena za nedemokratickou, zatímco nový stát byl chápán jako naplnění údajných odvěkých tužeb nově vytvořeného „národa československého“.

Takové události se v osobním životě říká trauma. Češi své trauma nikdy nedokázali pojmenovat. Trauma nelze překonat tím, že o něm nemluvíme. Je třeba postavit se k němu čelem, což ale nikdo nechce. Mnohem snazší je problém obejít. Z neléčeného traumatu se časem vyvine komplex. Lidé svůj komplex často řeší skokem do neznáma. Češi proto vždy ochotně budou naslouchat zjednodušeným vyprávěním o tom, že národy vlastně neexistují, že národ je „jenom“ historický konstrukt. Jindy si nechávají namluvit, že jsou národem plebejců, jako kdyby třeba Švýcaři nějak trpěli tím, že v jejich dějinách šlechta nehrála žádnou roli.

Je zvláštní, jak se základní trauma českých dějin projevuje v letošních volbách. Předpokládám, že řada těch, kdo se chystají „volit Karla“, tím reaguje na neuvědomované prázdno, které v nás zůstalo po rozpadu někdejšího mocnářství. Jako kdyby zapření vlastní minulosti, ke kterému došlo po roce 1918, mělo být odčiněno volbou člověka, jenž tuto minulost má symbolicky představovat. Český komplex ale nelze vyřešit tím, že si do čela státu zvolíme člověka, jehož šlechtický titul naše vlastní zákony neuznávají.

Návrat k tradici totiž nesmí být návratem k její vnějškové slupce. Pokud něco bylo na starém Rakousku dobré, pak to rozhodně nebyly šlechtické tituly samy o sobě. Před první světovou válkou u nás byla oproti dnešku minimální korupce. Do té doby nevídaný rozvoj infrastruktury a komunikačních technologií vytvořil nový, opravdu globalizovaný svět. Mezinárodní ekonomika se rozvíjela na základě zlatého standardu a, nakolik to bylo možné, podle principů volného obchodu. Policie a soudy fungovaly nezávisle na přáních politických stran. Středoevropská společnost dokázala spojit obrovskou dynamiku se zachováním některých prvků tradičního hierarchického řádu. Staré hodnoty stále něco znamenaly. V této atmosféře vyrůstali Franz Kafka i Karel Čapek. V této atmosféře tvořili Emil Filla, Bohumil Kubišta či Oto Gutfreund. Pro tuto společnost skládal Leoš Janáček. Proto na tyto časy vzpomínáme s hrabalovskou nostalgií. Nostalgie však nesmí zastínit realitu.

„Karel Schwarzenberg“, jak je nám představován v těchto dnech, je mediální iluzí. Skutečný Karel Schwarzenberg je člověk, který vystřídal řadu politických stran, často naprosto odlišných. V šedesátých letech působil v rakouské lidové straně. Po roce 1990 byl členem ODA. Naposledy využil malé environmentalistické strany, aby se stal ministrem zahraničí. V této funkci se nijak neosvědčil. Při první příležitosti opustil stranu, které za svou pozici vděčil, a stal se tváří marketingového projektu současného ministra financí. Jak zejména tato poslední léta Schwarzenbergova veřejného působení souvisejí s tradičními hodnotami, to nikdo netuší.

Pokud se takto podíváme pravdě do očí, nemáme před sebou žádného konzervativního a křesťanského politika. Máme před sebou politického turistu, kterému jde hlavně o jeho podíl na moci. Na tom není nic strašného. Politika je ze své podstaty oportunistická. Karel Schwarzenberg není nějak zásadně lepší ani horší než jiní politici. Je stejný. Je ovšem zásadní chybou promítat si na něj naše iluze.

Pokud se chceme zbavit našeho národního komplexu, mohli bychom začít otevřeně mluvit o našich dějinách. Volba osobně nikterak integrálního politika, který je zjevně schopen spojit se prakticky s kýmkoli, jen aby se udržel v dosahu moci, nás nemůže posunout jinam než k dalšímu matení významů a hodnot.

(publikováno v Lidových novinách 18.1.2013)

Autor: Kalinapavel Kalina | pátek 18.1.2013 17:27 | karma článku: 22,01 | přečteno: 1222x
  • Další články autora

Kalinapavel Kalina

Křesťanství není (jen) pro chudý

Je zajímavé sledovat, jak se různé aspekty našich dějin znovu a znovu stávají tématem aktualizujících diskusí. Potíž není jen v tom, že tyto diskuse většinou ovládnou aktivisté, kteří používají dějiny jako jakési jeviště pro předvádění svých politických ambicí. Problém je také v tom, že do pohledu na dějiny vždy podvědomě promítáme naše vlastní představy o světě.

25.4.2013 v 8:40 | Karma: 16,81 | Přečteno: 763x | Diskuse| Společnost

Kalinapavel Kalina

Respektovřesky

Pondělní číslo týdeníku Respekt přineslo třístránkový článek o posledním filmu Zdeňka Trošky. Jeho obsah si každý může dopředu představit, takže jej vlastně vůbec není třeba číst – podobně jako pro řadu lidí není třeba chodit na Troškovy filmy a není nutné o nich psát. U podobných článků je předem jasné, že jejich cílem je nejen utvrdit čtenáře v jeho estetických preferencích, ale přidat k tomu i trochu politické agitace. Všichni přece tušíme, koho volili ti hloupí Troškovi diváci, a i když autor to takhle otevřeně neříká, hlubokomyslná úvaha na téma prezidentských voleb nás na konci jeho článku nemine.

27.2.2013 v 11:55 | Karma: 28,30 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Společnost

Kalinapavel Kalina

Věrozvěsti bez svatozáře

Málokterá zpráva ohromí tak nevídanou dávkou absurdity, jako oznámení o tom, že Evropská komise a „některé evropské státy“ zatrhly Slovensku ražbu mince s obrazem Cyrila a Metoděje, kteří třímají kříž a kolem hlav mají svatozář. Pokud nejde o kachnu, pak nelze než konstatovat, že Evropská komise dělá velkou chybu. Ne z nějakých ideových důvodů, ale prostě proto, že začíná lidem brát kyslík přesně tak, jak to dělali komunistické diktatury sovětského bloku. Špatnou zprávou je, že sovětský blok to vydržel dělat desítky let.

18.11.2012 v 14:50 | Karma: 34,01 | Přečteno: 1872x | Diskuse| Společnost

Kalinapavel Kalina

Bruselovy nové šaty

Před mnoha lety žil jeden císař. Nosil tuze rád krásné šaty a vydával všechny své peníze na to, aby byl hezky vyšňořen. Nestaral se o své vojáky a o svůj lid, nestaral se o divadlo ani o hony, staral se jenom o to, aby se mohl často ukázat v nových šatech. Jmenoval se císař Brusel.

14.10.2012 v 20:05 | Karma: 16,09 | Přečteno: 773x | Diskuse| Ostatní

Kalinapavel Kalina

Švejnar a jeho avatár

MfDnes uveřejnila 12. září rozhovor s Janem Švejnarem, ve kterém americký profesor českého původu vysvětluje, proč nebude kandidovat na českého prezidenta. Důvody, které uvádí, rozhodně stojí za pozornost.

13.9.2012 v 21:15 | Karma: 25,31 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1361x
Jsem historik umění, od roku 2009 profesor pro dějiny architektury a památkovou péči na Fakultě architektury ČVUT. Hlavní publikace: Praha 1310-1419 (2004), Benedikt Ried a počátky záalpské renesance (2009), Praha 1437-1610 (2011).

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám