Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Že nedpředběhneš toho starýho tlustýho psa!

Borderkolie je Nadpes. Napsa nemusíte řídit příkazy, požadavek můžete volně formulovat. Například při vycházce: „Abare, odveď, prosím, kocoura na chodník. Na ten levý.“ Nebo doma u rodičů: „Odnes mámě mobil, zase jí zvoní. A neprohrab jí celou kabelku.“ Obousměrně funguje komunikace nonverbální. Pozdvižené obočí: „Už zase je v předsíni celá kupa šišek.“ Upřený pohled na hromádku: „Ty jsou tam proto, abys mi je mohl házet. Tak už začni!“ Ze spirituálního hlediska je pes vtělením anděla nejméně třetího řádu. Kocour je démon. Stupně nejvyššího.

Borderka ve výskoku nemá problém několikrát změnit směr a pochytat všechny hozené koule.

Abar je vždy připraven jakkoliv pomoci. Se shrabáváním zahrady, s nošením čehokoliv kamkoliv, s hraním fotbalu. Stačí říct: „Přiveď Kocoura.“ A pes běhá po širokém okolí a vyštěkává ho. Kocour dělá, že neslyší. Neslyší, protože nechce. Kocour odporně odmlouvá. Třeba na: „Nepůjdeš se mnou do koupelny!“ odporně zaječí a skočí do sprchy, kterou jinak nesnáší. Pes dokonale vnímá, jakou kdo má náladu, a podle toho se chová. Pokud má špatnou náladu Kocour, zaručeně ji přenese na všechny okolo. Jenom ne na psa. Také ho marně svádí ke zlému: „Otevři tu ledničku! Dokaž, že to umíš!“ Abar se Kocourem vyprovokovat nedá. Má sebevědomí a nepotřebuje od Kocoura poplácávat ego. Ani ode mě ve fejetonech.

I nadzemské bytosti z opačných pólů občas kooperují. Třeba při psychickém posilování našich návštěv, které holdují profesionálně sportu. Jako rarášek začínám já: „Ty se svojí vysportovanou kondičkou nepředběhneš ani tohohle starýho tlustýho psa.“ (Pes se neurazí, dobře ví, že v zimní srsti vypadá zavalitěji a 7 let je u psů nejlepší věk.) Většina atleticky stavěných návštěv takové výzvě neodolá. Zvlášť když na pětistovce ke starému dubu dostanou náskok 200 metrů.

Závod začíná. Pes se automaticky staví do bloků, tvořených mými lýtky. Atlet na povel vyráží. Kocour, ač nevyzván, také. Lehce za běžcem zaostává, ale bere to přes všechny keře. Abarovi se zvedá adrenalin a cítím, jak se chvěje. Oči nespouští ze vzdalující se postavy. Výkřikem upozorňuji, že vypouštím stíhače. Borec zrychlí. Abar vyráží. Sníží své těžiště skoro k zemi a letí. Nikoliv přímo, ale velkým obloukem přes louku. Běžec finišuje. Dobíhá sprintem do cíle. Pod stromem na něj čeká pes. Sice také oddechuje, ale nevypadá na infarkt. Na rozdíl od borce. Na stromě sedí Kocour a pokřikuje, aby si ho závodník také všiml. Nebyl sice v cíli dřív, ale vyčerpaný sportsmen uvěří i tomu.

Sportovec pak několik následujících týdnů usilovně denně běhá, plave, jezdí na kole a nechodí k nám na návštěvy. Pak přichází, fyzicky připraven. Chce závod zopakovat. Jen neběží zpočátku uvolněně, žene se naplno celou trasu. Abar opět bez přílišného vypětí vítězí. Podle nátury pak atlet buď zanechá sportování a dá se na pití, nebo zemře při srdečním selhání během dalšího tréningu.

Výjimečně inteligentní jedinec si něco přečte o borderkách a přestane s nimi závodit. Což je psovi líto, protože s výjimkou závodu s kancem si pořádně nezaběhá. Kocourovi je to líto dvojnásob. S vlastním psem závodí nerad. Vždy prohrává, i když švindluje a trasu naplánuje přes křoviska, která musí pes obíhat. Zato ponížený sportsmen, to je balzám na kocouří Ego.

Od 1/6/2012 vychází každý týden v pátek nová kapitola pohádky pro zlobivé děti Kocour, pes a sirotek. Trailer na tuto hodně dobrodružnou pohádku najdete zde.

Autor: František Kalenda | pátek 11.5.2012 8:01 | karma článku: 37,79 | přečteno: 3372x
  • Další články autora

František Kalenda

Smrtonosné cestování

Cestování nepřináší jen krásné fotky, odpočinek a radostné zážitky. Vzhledem k událostem na mé poslední výpravě jsem se rozhodl, že sestavím malou sbírku toho, co se může stát i vám. Nebo spíš nemusí. Na základě vlastních zkušeností.

17.3.2013 v 21:49 | Karma: 13,11 | Přečteno: 735x | Diskuse| Ostatní

František Kalenda

(A)historičtí vikingové

Několik hodin před uvedením druhé epizody jsem se rozhodl s vámi podělit o dojmy z pilotního dílu nového seriálu ze středověku VIKINGS.

10.3.2013 v 20:42 | Karma: 9,51 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

František Kalenda

Když Turci šířili v Evropě mír

Recenze nejdražšího tureckého filmu v historii,Fetih 1453, z roku 2012. Jak se turečtí filmaři zhostili období dobytí Konstantinopole? A proč film odhaluje tureckou společnost a politiku jinak, než by si asi sám přál?

10.3.2013 v 11:00 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1324x | Diskuse| Ostatní

František Kalenda

Porto očima spisovatele: Fotoreport

Sérii článků o Portugalsku začínám vlastními fotoreporty z míst, které mě nejvíce inspirovaly. Další fotografie najdete na mé oficiální facebookové stránce. Brzy čekejte podrobnější články k jednotlivým místům.

3.3.2013 v 21:44 | Karma: 10,47 | Přečteno: 369x | Diskuse| Ostatní

František Kalenda

Mlčenlivé věže: Smrt po íránsku

Stejně jako zná málo lidí staré perské náboženství, zoroastrismus, málo z nich zná i specifický způsob pohřbů jejich fascinující starodávnou komunitou: na vrchol věží. Rozhodl jsem se ho tedy představit blíž.

24.1.2013 v 8:00 | Karma: 12,77 | Přečteno: 676x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Putivova inaugurace bez Česka. Vláda odvolala velvyslance, řekl Lipavský

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
*1990. Začínající spisovatel a končící student historie na UK, překladatel, vášnivý turista.
Autor historické detektivky DESPOTA (knižně 2011, můžete zdarma stáhnout na www.despota.info), historického románu ORDÁL (vydal Vyšehrad, X/2012 - vice informací o knize najdete na stránkách www.ordal.cz) a pohádky na pokračování pro zlobivé děti KOCOUR, PES A SIROTEK (na stránkách autora) včetně rozhlasové verze v mp3).