Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začalo to výročím úmrtí Jana Palacha

Vzhledem ke svému věku si upálení Jana Palacha pamatuji matně. Vím ale, že vztah lidí k tomu činu se stal později předmětem režimního zkoumání jejich loajality. Některá hodnocení významu Palachovy smrti dovedla mě k určité úvaze.

V rámci někdejšího televizního cyklu Film pro pamětníky bylo kdysi uvedeno životopisné dílo o Edisonovi. Vzpomínám si pouze na jednu větu hlavního protagonisty - zněla asi takto: Na chybách je sympatické to, že je nemusíme opakovat. Obecně - chyba, která se stala, nejde odestát, ale nic nás nenutí v té chybě setrvávat. Je to ale asi zapeklitější - abychom v ní nesetrvávali, musíme si ji přiznat. Ne tedy mýlili se všichni okolo, ale mýlil jsem se já.

Začalo to výročím úmrtí Jana Palacha, kdy jsem se značným překvapením zjistil, že určitá množina lidí se s touto historickou událostí neumí vyrovnat a má potřebu upřít jí význam. Překvapující bylo ono zdůrazňování, že i po tomto činu jsme žili normálně, jak to šlo, a že se není za co stydět. A že Palach coby sebevrah neobstál tváří tvář těžkostem doby především sám. To je hluboké nepochopení toho činu. Moje interpretace té události je taková, že chtěl říci, a to extrémně důrazně - lidi, pozor na to, co se děje. A že se i po tom žilo normálně, na tom není nic zvláštního, každá doba je k žití. Nikdo po nikom nemůže chtít, aby třeba naskakoval na ostnatý drát. Jiná věc je, jak se kdo dívá a jak co hodnotí.

Normálně žijeme i dnes a už 30 let v demokracii. A Palach má stále schopnost dráždit, či inspirovat. Zřejmě jak koho. Ono to má co dělat s tak prostým jevem, jako je svědomí. Ne nějaké kolektivní svědomí, ale svědomí každého jednoho z nás. A to je záležitost hluboce intimní. Svědomí je mrška malá a vyžaduje vhled hluboko do vlastní nitra, což může bolet. Mnohem jednoduší je pak pokukovat po okolí a hledat (a nalézat) příčiny nezdaru tam. Pak všichni mimo mne mohou za všechno.

A platí to i v tom smyslu kolektivním. Pak hledáme původce všeho zla vně našich hranic. Fašistická Ukrajina, proislámsky se fašizující Evropa pod vedením Berlína a Paříže a tradičně americký imperialismus (nejnověji ve Venezuele). Samozřejmě nezapomeňme na celý velký svět islámu. A my, český státeček, zde stojíme o samotě s čistým štítem a jeho čistotu ještě zvyšuje umě zvolená politická reprezentace. Mnohem poctivější, ale taky bolestnější by bylo přiznat si, že i my máme kus toho másla na hlavě. Řekl bych, že dost. Například takový časový úsek od roku 1938 po současnost nabízí dostatek jevů naší vlastní historie, které si v pravdě kritický přístup zaslouží. 

Pak je zřejmé, že vyrovnání s některými může být bolestivé. Doba státního teroru v padesátých letech, odsun či vyhnání Němců - řízený či divoký, v podstatě cokoliv, co je pohodlnější přehlédnout. Vlastně je to prosté a šlo by to vyjádřit daleko menším počtem slov: kdo se alespoň nepokusí o kritický pohled do minulosti, může nezaujatě interpretovat současnost jenom těžko. 

Autor: Pavel Kalabis | pátek 25.1.2019 16:08 | karma článku: 17,20 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Pavel Kalabis

Bez plánu B nepřežiješ!

Žijeme prostě v době, kdy něco chtít jen tak prostě nestačí. Je to málo! Chtít něco pouze pro věc samu o sobě, tím se člověk vystavuje leda tak posměchu vyspělejší části svého okolí. Mně se to přihodilo a zaplatím tvrdě. Životem.

26.6.2019 v 14:30 | Karma: 7,12 | Přečteno: 173x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kalabis

Po delší odmlce...

Moje delší odmlka na blogu byla zapříčiněna snahou uplatnit se v novém povolání. Chtěl jsem se vrátit již dříve, tak nějak programově. Vracím se zcela neprogramově v tomto letním čase, a to pod tlakem okolností.

23.6.2019 v 20:57 | Karma: 12,38 | Přečteno: 299x | Diskuse| Společnost

Pavel Kalabis

Chvála kolegialitě

Kdo z nás se nikdy v životě tzv. nesekl. Mně se to občas stane a upozorní-li na to někdo tou či onou formou, považuji to za projev kolegiality. Zvlášť když to myslí poctivě. Soupeření je pěkná věc, ale zůstaňme humanisty.

31.1.2019 v 15:11 | Karma: 11,33 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kalabis

Jsou i dobré zprávy

V médiích proběhl brífink po jednání českých politiků s prezidentem Milošem Zemanem. Postupně se Jaroslav Kubera, Radek Vondráček a Tomáš Petříček vyjádřili především k zahraniční politice. A znělo to dobře.

30.1.2019 v 17:55 | Karma: 18,75 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Pavel Kalabis

Komik a jeho svět

Tradiční neděle s tradičním publicistickým pořadem OVM. Milan Neděla by se divil, jak, zpravidla kouzlem nechtěného, vznikají humorné situace. Pravda, často jde o smích skrz slzy. Tato neděle byla v Kavčích horách legrace plná.

27.1.2019 v 21:05 | Karma: 22,80 | Přečteno: 780x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25

Britská policie zadržela muže s mečem poté, co obdržela zprávy o několika pobodaných v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Bývalý dlouholetý zaměstnanec jednoho státního podniku. Jsem absolventem vysokoškolského bakalářského programu v oboru žurnalistika, ale nikdy jsem v této oblasti nepracoval. Abych se vyhnul termínu "normální", tvrdím, že nejzajímavější je na mně to, že na mně celkem nic zajímavého není. Hlavně u mě absentuje tah na branku, negativní reakci u mě vyvolává zmínka o užitečné práci pro tým a jiné projevy manažerské kultury.

Seznam rubrik