Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezident Zeman není bez podpory

Ve svém jednání jde prezident Zeman až na hranu zákonnosti a právního státu. Spíš za ni. Jak tomu čelit zřejmě nevědí ani odpovědní politici. A nejen to, prezident jako zkušený politik si podporu najde. U populistů.

Na konci svého článku Miloš zeman a soudní moc se jeho autor Tomáš Vodvářka ptá, jestli nás nechá chování hlavy našeho státu v klidu. Tím chováním jsou pokusy ovlivňovat příslušné soudy v živých kauzách. Za sebe říkám, že nenechá. Ale že bych jako prostý občan věděl, co s tím, tak to nevím. Jedna odpověď je nabíledni - nevolit. To jsem neudělal ani jednou a moc to, pravda, nepomohlo. Máme ho na Hradě už druhé období a nenaplňuje se předpověď, že v tom druhém období to už nebude hrotit, protože potřetí už kandidovat nebude. A on zatím hrotí fest. Zřejmě s vidinou toho, že tak připraví půdu kandidátovi, který ty jeho šlépěje řádně prošlápne, aby měl v důchodu radost, že působí jeho vliv i z Vysočiny.

Společně s prezidentem budeme bránit hodnoty rodiny (15.1.2018 - úryvek)

Naprosto souhlasíme s názorem prezidenta Zemana na sňatky homosexuálů. Prezident Zeman totiž zvažuje, že bude zákon o manželství homosexuálů vetovat. Hnutí SPD považuje manželství za přirozený svazek muže a ženy, jenž zasluhuje nejvyšší společenskou podporu a ochranu. Jeho funkcí je zajistit bezpečné mateřství a výchovu dětí. Neprosazujeme žádnou diskriminaci a kriminalizaci z důvodů sexuální orientace.

Ne tedy že by se nějaká ta řešení nenašla. Stanovisko některých politiků, že s podobným tlakem si soudce prostě musí poradit, bych osobně podpořil ještě doporučením soudcům poskytnout (a zaplatit) tréningový program s názvem Co dělat, když volá Vratislav Mynář. Ostatně jednat o tom mají i poslanci, uvidíme, nebo neuvidíme? Ještě je tu možnost poupravit Ústavu. Jenomže když někdo Ústavu nectí, není to její chyba a mohlo by to dopadnou tak, že ta naše bude připomínat návod na opravu pračky. K těmto řešením jsem skeptický, protože ústřední bod je v osobě prezidenta samotného. Ten je ve své funkci z vůle 52 % účastných voličů. I taková je demokracie. Když těch zbylých 48 % řekne těm 52 %, že se jim to ale fatálně nepovedlo, jsou osočeni z nerespektování voleb. Když se v této věci angažuje někdo s větším vlivem, například bývalý senátor Štětina, také pšenku nesklidí. Nasadí se mu psí hlava a udělá se z něj komunista a estébák. I kdyby tím vším byl, navíc je to ještě blázen, blázen který říká pravdu.

Občan má dle mého dvojí možnost. Příště volit s vědomím, s jakou odpovědností jsou prezidentské volby svázány. Další možností je po zbytek Zemanova období neposkytnou mu legitimitu, tj. ignorovat jeho pozici. Obojímu nedávám velké šance, protože prezident ví, jak na to. Najde si podporu prostřednictvím osvědčeného strašení lidi. Například SPD ho v tom nenechá, jak v ohledu mezinárodní politiky (ZDE), tak té domácí, viz sloupek, celé usnesení (ZDE). Zde jde o to, že je úplně jedno, co si kdo o manželství homosexuálů myslí. Ve světle toho, co provádí prezident je to naprosto marginální záležitost. Já například neznám svazek (formální či neformální) homosexuálních lidí ani jeden a nepředpokládám, že s účinností zákona se jejich výskyt zvýší. Ale jako záštita pro všechny "poctivé", "normální" a "slušné" lidi to bude zřejmě stačit.

Vážený pane Vodvářko, nejsem klidný, ale nevím co s tím.

 

.

Autor: Pavel Kalabis | neděle 20.1.2019 19:08 | karma článku: 22,69 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Pavel Kalabis

Bez plánu B nepřežiješ!

Žijeme prostě v době, kdy něco chtít jen tak prostě nestačí. Je to málo! Chtít něco pouze pro věc samu o sobě, tím se člověk vystavuje leda tak posměchu vyspělejší části svého okolí. Mně se to přihodilo a zaplatím tvrdě. Životem.

26.6.2019 v 14:30 | Karma: 7,12 | Přečteno: 173x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kalabis

Po delší odmlce...

Moje delší odmlka na blogu byla zapříčiněna snahou uplatnit se v novém povolání. Chtěl jsem se vrátit již dříve, tak nějak programově. Vracím se zcela neprogramově v tomto letním čase, a to pod tlakem okolností.

23.6.2019 v 20:57 | Karma: 12,38 | Přečteno: 299x | Diskuse| Společnost

Pavel Kalabis

Chvála kolegialitě

Kdo z nás se nikdy v životě tzv. nesekl. Mně se to občas stane a upozorní-li na to někdo tou či onou formou, považuji to za projev kolegiality. Zvlášť když to myslí poctivě. Soupeření je pěkná věc, ale zůstaňme humanisty.

31.1.2019 v 15:11 | Karma: 11,33 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kalabis

Jsou i dobré zprávy

V médiích proběhl brífink po jednání českých politiků s prezidentem Milošem Zemanem. Postupně se Jaroslav Kubera, Radek Vondráček a Tomáš Petříček vyjádřili především k zahraniční politice. A znělo to dobře.

30.1.2019 v 17:55 | Karma: 18,75 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Pavel Kalabis

Komik a jeho svět

Tradiční neděle s tradičním publicistickým pořadem OVM. Milan Neděla by se divil, jak, zpravidla kouzlem nechtěného, vznikají humorné situace. Pravda, často jde o smích skrz slzy. Tato neděle byla v Kavčích horách legrace plná.

27.1.2019 v 21:05 | Karma: 22,80 | Přečteno: 780x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Fin, který ukradl desítky tisíc záznamů z psychoterapie, půjde do vězení

30. dubna 2024  19:45

Finský soud v úterý odsoudil 26letého muže k šesti letům a třem měsícům vězení za to, že se...

Největší klimatické nesmysly přijala současná vláda, míní europoslanec ANO

30. dubna 2024  19:37

Byla to právě vláda premiéra Petra Fialy z ODS a evropské předsednictví České republiky, kdy se...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  19:28

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Bývalý dlouholetý zaměstnanec jednoho státního podniku. Jsem absolventem vysokoškolského bakalářského programu v oboru žurnalistika, ale nikdy jsem v této oblasti nepracoval. Abych se vyhnul termínu "normální", tvrdím, že nejzajímavější je na mně to, že na mně celkem nic zajímavého není. Hlavně u mě absentuje tah na branku, negativní reakci u mě vyvolává zmínka o užitečné práci pro tým a jiné projevy manažerské kultury.

Seznam rubrik