Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I love your haircut

Moje duše je podivínská. Ráda si hraje s ostatními, ale i sama se sebou. Kuje na sebe různé pikle a dává si různé kvízy. Ten poslední mě obzvlášť pobavil. Duše si pluje na obláčku v nebi a přemítá: "Jak já poznám, až se vrátím na Zem, že jsem na tom místě byla, že jsem tam doma?" Dumá, pokuřuje si nebeskou cigaretku a vtom dostane nápad: "Je to jednoduché, musím si zapamatovat nějaké heslo." Úplně nejlepší bude, když bude znít nějak neutrálně, nebo spíš nějak lichotivě než vulgárně. Tak třeba: "I like your haircut!" A spustí se galaktickou rychlostí do mého těla.

Narodí se v Praze. Moje tělo začne chodit po Karlově mostě a bloumat uličkami Starého Města. Moje příjmení potkává Kafku a jeho symboly na každém rohu. Začnu psát, začnu malovat, začnu tancovat. Při jednom takovém tanci se propadám. Propadám se do černé díry vesmíru a rovzpomínám se na svoji úmluvu. Jak jen znělo to heslo? Sem tam si vytrhnu vlas a pozoruju ho skrz sluneční paprsky, je dlouhý a v té sluneční záři v něm vidím oceán a ryby a hory a města. Je tam toho všehochuť, ale nikdo mi můj účes nepochválí. Pokaždé, když se zamiluju, tak čekám, že mi můj milý řekne tuhle kouzelnou větu. Ale milý obdivuje mé oči, ruce, srdce. O vlasech ani zmínky. Trvá to celou řádku let.

Pak ale nastane zlom. Stoupnu si před zrcadlo a moje ruka uchopuje kadeřnický strojek. Nastavuje ho na úplné minimum, na minimum, říkám, takže poté, co jsem s ním začnu přejíždět po hlavě, zanechává za sebou stopy jako odhrnovač sněhu. Holá hlava, holohlavá žena, zpěvačka. Tančím v Belgii, ptáš se mě, odkud jsem? Nevím. Ptáš se mě znovu. Nevím. Točím se v kruzích a vidím, jak jdu po ulici a kolem mě jsou mrakodrapy. "Oukej, bude to New York." Zabodnu prstem do mapy a kupuju si hned druhý den letenku, není na co čekat. Vystupuji na newyorském letišti začátkem srpna a horko je omračující, dělá se mi mdlo a na nádraží Grand Central mi pomáhá jeden černoch s kufrem z autobusu a usměje se na mě, vytasí na mě ty své běloskvoucí zuby a PAK to přijde: z jeho úst vyplují čtyři kouzelná slova: I LOVE YOUR HAIRCUT. Zajásám, je to TADY. Jsem tu správně. A celý můj pobyt v tomhle velkoměstě mě úplně omráčí svou přívětivostí, laskavostí, láskou a radostí. Maluju, tancuju, píšu. Miluju tohle město, ale po třech měsících se mi začne stýskat po Praze. Tak jak to teda je? A odlítám teda zpátky DOMŮ, tedy tam, kde jsem se narodila.

Moc dlouho mi to ale nevydrží a zase si kupuju letenku do NYC. Musím to přece prozkoumat, zač je toho loket. Je únor, zima třeskutá, od oceánu vane silný vítr. Zakousává se do kostí, a když se v noci tulím do svého spacákku na modrém koberci, tak cítím jak mi každý milimetr těla postupně roztávají. A je neděle, slunce žhne. Nejde jinak, než nasednou na metro a zajet k oceánu. Far Rockaway. Stalo se to včera. Po ničivém hurikánu Sandy není doprava na místo úplně snadná, ale při troše odvahy surfovat místním metrem a autobusy se mi to podaří. Pláže jsou úplně prázdné, zasypané sněhem a plné mušlí, není tu ani živáčka. Mrtvé město v neděli odpoledne. Killing an Arab. Rozháním racky, běžím do oceánu a dělá mi hodně velké problémy poslechnout tě, Miláčku, a nevykoupat se. Je něco pod nulou, ale oceán mám tak pod kůží, že žádný počasí mě nezastaví. Cachtám se v kozačkách na břehu, dělám stopy do písku, sbírám mušle a střepy keramiky. Pak naberu vítr a pluju tou pláží snad deset kilometrů, až dojdu ke dvěma věžákům. Dávám sbohem rozzářené hladině a vstupuji mezi civilizaci. Na kraji ve sněhu venčí krásná černoška dva malé bílé psíky. Skotačí a dovádějí a je evidentní, že sníh je pro ně šlechačkou, zdobenou na dortu, kterou se mohou proskakovat. Je to tak vzrušujícíc, že se rozeběhnu a skáču tam s nimi jako malá psice. Ta žena se na mě podívá a do mrazivého slunečného dne pronese jakoby mimochodem: "I love your haircut!" Usměje se na mě. Ani nedutám. Čas se zastavuje, zastavuje se moje srdce. Dívám se na ni a s úsměvem jí odpovídám: "Já vím." Ta žena se jmenuje Angela.

Za měsíc letím zpátky do Prahy. Musím tě naučit jednu anglickou větu, Miláčku...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: veronika kafková | úterý 12.2.2013 0:30 | karma článku: 5,91 | přečteno: 316x
  • Další články autora

veronika kafková

Genpo Roshi v Praze

Zen. Muž a žena. Píšeš mi do komentářů na facebook, že vypadám jako zajíc... Rozesměje mě to natolik, že začínám poskakovat po bytě a narostou mi uši.

2.9.2014 v 8:55 | Karma: 0 | Přečteno: 128x | Diskuse| Ona

veronika kafková

FKK

Na betonu přede mnou je napsaná zkratka. FKK deset metrů vpřed. Nudisti nebo sexuální slídilové? Obojí dvojí.

29.8.2014 v 15:10 | Karma: 12,37 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Ona

veronika kafková

Kozí sýr s marmeládou

Seděli jsme na zápraží vedle sebe. Léto ve stínu ranních paprsků. Zahradou proběhly kozy. Několik koz s mláďaty. Zastavily se a začaly okusovat strom.

22.8.2014 v 8:40 | Karma: 7,22 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ona

veronika kafková

Radosti

Je ráno se probudit v půl páté. Ulicí zurčí motory nezbedného muže. Startuje a má volnoběh. Protáčí motorovou píseň dokola a cuchá mi to nervy ve vlasech. Je ráno, je srpnové krásné ráno a venku je pod mrakem.

19.8.2014 v 6:53 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Diskuse| Ostatní

veronika kafková

Závislosti

Cukr, káva, limonáda. Závislosti. Docela moderní je zbavovat se jich, poukazovat na ně jako na nešvary. Jsi závislý?? hmm - měl bys s tím okamžitě něco dělat. Ale není to samozřejmě tak jednoduché. Co to jsou ty naše závislosti. Jak se s nimi potkat a jak je uchopit?

18.8.2014 v 10:35 | Karma: 9,32 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 452x

Seznam rubrik