Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem realizovala facebookové výzvy

Facebook je silný fenomén naší doby. Čas od času se tam objeví nějaká výzva - Sdílejte,... Pomožte,... Zaplaťte,... Podepište,... Zúčastněte se,... Obvykle mě tato sdělení ponechávají chladnou, ačkoliv existují výjimky.

Jednou jsem z jakési vakuově uzavřené fólie dobývala plastový tácek, na kterém bylo asi 5 dkg sýra. Když jsem konečně zvítězila, objevila jsem, že mezi táckem a sýrem je ještě kus čehosi, také z plastu, patrně pro absorpci vlhkosti. Výsledný odpad byl objemově dvojnásobný než toužený sýr. Vzpomněla jsem si na to, když jsem otevřela svůj Facebook a tam na mě vykoukla výzva k podepsaní petice proti plastovým obalům. Jako dítě jsem ráda chodila pomáhat tetě do venkovského obchůdku řezat balicí papír. Používal se hnědý balicí papír, který byl z jedné strany hladný a lesklý. Řezali jsme ho na menší a ještě menší dílky. A teta do toho balila požadované zboží. Žádný mikroten, žádný polystyren. Příchod mikrotenu jsme brali jako pokrok a vlastně proti němu ani nic nemám. Co mě rozčiluje, to jsou vakuově balené produkty, do kterých se nedá dostat.

Petici jsem se rozhodla podepsat ačkoliv mám zcela jasnou představu o jejich významu a konci. Tvářila se seriózně, musela jsem se zaregistrovat pod pravým jménem a adresou a také chtěli e-mailovou adresu. A pak to začalo.

První e-mail byl s poděkováním za podporu a pak následovaly další a další. Nabídli mi ještě podepsání dalších petic proti něčemu, nebo pro něco. Jen si tak matně vzpomínám, že jedna z nich byla pro zákaz lovu velryb. Také mi nabízeli členství v jakési společnosti, které je podmíněno měsíčním zanedbatelným příspěvkem který bude věnován na záchranu deštných pralesů.

Nakonec se mi podařilo zasílání těchto e-mailů vypnout a jsem si jistá, že dlouho se k ničemu takovému nepřidám. Ačkoliv - nikdy neříkej nikdy-.

Další výzva na Facebooku byla taková normální.Byla v době kdy internetem putovaly obrázky plastů v moři. Jistá respondentka tam napsala “Pojďte si slíbit, že při návštěvě moře, odneseme každý den do odpadu 3 plastové věci.” Dala jsem  “Like” a vlastně možná to i “Sdílím”. Výzva si dál žila svým životem a vzpomněla jsem si na ní až na své dovolené. Krásně teplé moře, nádherné pláže a nikde žádný plast k odnesení do odpadu. To mi bylo podezřelé, že by tu opravdu nebylo nikde nic?

No, našla jsem, chtěla jsem být ta, co pomáhá moři. Hledala jsem takové plasty, které se moře prokazatelně pokoušelo strávit, ale bez úspěchu. Nechtěla jsem uklízet pláže po turistech. Pláže u hotelových rezortů byly vcelku uklizené, tu a tam plastové víčko. Ovšem myšlenka se mi uhnízdila v hlavě a začala mi ovlivňovat dovolenou. Šla jsem tedy hledat inkriminované plasty mimo rezorty. Tam jsem byla o poznání úspěšnější. A když už jsem tedy měla ty své odpady,  napadlo mě, že jsem u moře již několik dní. Asi bych měla nasbírat plasty i za ty minulé dny.

Snažím se přesvědčit sama sebe, že jinak jsem v podstatě normální. Cestou z planiny daleko od hotelů jsem ještě sebrala několik plastů, poté překonala anabázi s hledáním příslušné odpadní nádoby. Pak mi došlo, že tyto zde nejsou. Nemají na plážích odpadkové koše na recyklovaný odpad a přes recepci jsem se svou sbírkou nechtěla chodit. Stačilo, když jsem procházela s náručí plastových lahví mezi rekreanty ležícími na lehátkách. Vyhodila jsem je tedy do směsného odpadu a dál jsem si šla užívat nádherného moře a skvělých pláží.

Milá dívko, která jsi tu petici psala, jsi skvělá,myslela jsi to dobře, ale zřejmě tudy cesta nevede.

Hezké léto

Autor: Marketa Kadhi | čtvrtek 5.7.2018 17:28 | karma článku: 17,44 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Marketa Kadhi

Německy snadno a rychle - aneb o vděčnosti

Ačkoliv bydlím kousek od německých hranic, němčině jsem se celý život vyhýbala. Vzhledem k příhraničnímu styku jsem nějakým výrazům přeci jenom neunikla, ovšem zdaleka to nebylo dostačující.

24.8.2019 v 21:04 | Karma: 23,84 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Ostatní

Marketa Kadhi

Telefonát - aneb jen se tak vypsat z pocitů

Zazvonil mi telefon, číslo bez identifikace volajícího. Ten hovor jsem přijala. Pán se představil jménem, hodností a že je z policie jistého města. Omlouval se, že sám neví, komu volá. Byl zdvořilý a určitě to nebylo jednoduché.

24.5.2019 v 22:11 | Karma: 33,38 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ostatní

Marketa Kadhi

Očima Češky v UK - návrat, aneb o královské rodině se nežertuje

Po půl roce jsem se vrátila do UK, Vcelku se tu toho moc nezměnilo. Přiletěla jsem v době, kdy se zrovna narodil sedmý následník trůnu, vrcholily debaty o nadcházejících volbách do Evropského parlamentu a libra mírně posílila.

11.5.2019 v 13:05 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1629x | Diskuse| Ostatní

Marketa Kadhi

Švýcarský Velký bratr

S Velkým bratrem je to tak, že si jeho přítomnost uvědomíme v té nejnečekanější situaci, nejen ve formě kamer na ulicích, v restauracích a skenování naší činnosti na internetu.

6.4.2019 v 17:21 | Karma: 25,33 | Přečteno: 966x | Diskuse| Ostatní

Marketa Kadhi

Setkání se starostou

Po více než šesti letech v Anglii jsem se vrátila zpátky do České republiky - tedy domů. Těšila jsem se, to ano, jen je otázka, co tu budu dělat, myšleno čím se tu budu živit. A tak začala má pracovní anabáze.

23.1.2019 v 13:06 | Karma: 19,60 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
S čistým svědomím mohu říct, že jsem životní optimistka a trochu dobrodruh, plně připravena na vše, co se mi ještě může přihodit.

Seznam rubrik