Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strach z pravdy, práce… nesobecké odpovědnosti

Co odhalilo vítězství konzervativců v Anglii kontinentu ? Je to není - nebo není cesta. Cesta to jistě je a bude slavit úspěch - uvidíte. Protože je to cesta pravdivá. Venkoncem vždy nejtěžší  a o to radostnější.

Za otce konzervatismu je považován Edmund Burke, který stojí za větou . „ Zlu k vítězství stačí, když slušní nedělají nic“. Duch Burkeho se musí radovat, protože i poselství této věty bylo jedním z toho co dovedlo konzervativce k největšímu vítězství od vlády Margareth Thather. Vládě, která dala Anglii ( a nejen Anglii, protože bez politiky Margareth Thather a Helmuta Kohla by se jistě nepadla Železná opona)  na dlouhou dobu řád a směr.Pravda vše na zemi má nějaký „poločas rozpadu“ , který jistě nazrál a díky Anglii a jejímu vzkazu unylosti Evropy se vše pohne dobrým směrem – věřím tomu.

Pro mne je dění za Kanálem známkou toho, že vše se hýbe, že jsou na světe lidé, kteří si uvědomují jedno – že bez práce nejsou koláče. A že není běžné, aby lítali pečení holubi do huby. Tomu vesměs uvěřila současná Evropa a ta za bývalou Železnou oponou zvláště, Česko nevyjímaje.

Naše politická scéna – komplet celá – se předhání v tom kolik z Bruselu přiteklo a kolik ještě přiteče. Ostatně současný premiér na toku těchto peněz  respektive na organizaci toho toku postavil svou, nejen politickou, ale vzhledem ke stavu svého impéria i existenční motivaci. Že se jedná o „hlíněné nohy“ se ukazuje už více jako dva roky. To, že to jeho voličská základna nechápe je neštěstím nás všech, kteří mu to platíme.

Víte já jsem tak nějak záhy v životě zjistil, kdy mi ve 26 letech umřel otec a o sedm let mladší bratr právě nastoupil na vysokou školu, že očekávat od života mohu jen to co mohu očekávat od sebe. Není dne abych na otce nevzpomněl a jeho výchova a příklad vztahu zejména k práci mi dala svobodu, kterou mám dnes. Mám dvě firmy, kdy žádná nikdy nikomu nic nedlužila a nikdy dlužit nebude, protože dluh je ostuda a s ostudou slušný žít neumí.V padesáti šesti letech mám jednu 12letou dceru, která z vlastní iniciativy hraje na dva nástroje, maluje, chodí na dva jazyky a ze společné iniciativy plave a lyžuje, protože je potřeba ukazovat cestu a vědět, že život a pobyt na zemi je lepší pro ty, kteří vnímají plasticitu života a nikoliv život jako kámen na noze.To, že jsem si zvolil dobrou cestu mi došlo, když moje „vyženěná“ dcera v jejich 33 letech mne požádala, zda-li by mohla mít mé příjmení. Někdo se pochopení sebe nedočká – já se dočkal.

I proto, že jsem se musel vždy v životě snažit a s životem se musel kolikrát hodně matrovat – jak říkal Bohumil Hrabal, vím že nic není na stálo. Starověké Řecko, pak  i říše  Římská i Rakousko Uhersko jistě v době své největší slávy věřily, že není „ptáka nad ni“. Prostě uvěřily své jedinečnosti a stávajícímu postavení a přestali být – ostražití. I ten v danou chvíli nejsilnější tvor, když přestane být pozorný je tak prvním krokem k porážce - zániku. Takže já to mám tak, že cokoliv moje oko vidí a cokoliv moje mysl vnímá je v neustálém pohyby a protože zatím neletíme sami na zemi rychlostí světla a čas tedy stále jde kupředu, tak je před námi vše nové. A na nové je potřeba být připraven a to se na mne nezlobte Evropská unie již dávno není, protože jak se říkalo za komunismu - "Víme co bude za dvacet let ale nevíme co bude zítra". :-)

Co bych dělal já, kdybych byl politikem a to politikem země z 10 miliony lidí. Tedy země, která je počtem obyvatel jen o desetinu vetší než třeba Londýn. Napřed co bych nedělal. Nestaral bych se o to jestli zavést či nezavést EURo, protože na světě se s potřebou směny vždy našla forma kompenzace. Nestaral bych se kolik mi kdo dá , ale kolik jsem schopen vyprodukovat. Přeloženo – už v pohádkách dává jen čert a tam je úrok vždy čertovský a buchta v šátku bývá vždy na vítězné straně. Tedy já bych se staral, jak se zařídit tak, abych mohl s tím větším obchodovat a ne jak mu sloužit. Pravda je to o práci přemýšlení a odříkání – a to bolí. Jednoduše nestaral bych se za kolik ale jak, protože abych něco měl musím tu existovat.

Ostatně i konzervativní premier Anglie, který vyhrál Válku a byl za to „ po zásluze potrestán“ nezvolením aby se po šesti letech do úřadu vrátil ve svém vítězném projevu po válce Anglii slíbil „ Krev, dřinu, slzy a pot“. Již málokdo ví, že Winston Chrurchil takto je opakoval slova Theodora Roosevelta , které tento pronesl k námořmím kadetům . Jak příznačné, že to byla slova republikána a nikoliv demokrata.

Chtěl bych se dožít chvíle, kdy se objeví na naší politické scéně někdo kdo bude mít vizi nikoliv pro svůj učet v bance a bude mít schopnost myslet v souvislostech delších než je život a zabezpečení jeho rodiny.

Pěkný Advent                                                           Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | sobota 14.12.2019 9:33 | karma článku: 25,59 | přečteno: 504x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Co nám premiér Fiala k nákupu vojenské techniky neřekl

Stál tam s Černochovou a hřímal , že na obranu přidal. Že si koupíme ve stále neutrálním Švédsku bojová vozidla pěchoty a tím posílíme naši obrany k celku větší ochoty.

28.6.2023 v 14:43 | Karma: 32,51 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Opačně vpřed aneb decentralizace může být vítaná revitalizace

Někdo by si pomohl pomyslet, že nadpis značí nějaké zpátečnictví či snad dokonce návrat k něčemu co už zde bylo. Jo říká se , že všechno už tu bylo ale taky ... nejde vstoupit dvakrát do jedné řeky.

24.6.2023 v 14:21 | Karma: 13,97 | Přečteno: 254x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Deziluze hodnot

Za nedlouho se mi jako první číslice věku objeví šestka. Tedy doba, která tak nějak láme důchod – ať chceme nebo nechceme ať chtějí nebo nechtějí – ti co nám ho v iluzi – přiznají.

16.6.2023 v 9:43 | Karma: 17,16 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Že důchodová reforma přejde ve znárodnění jsem nečekal

Už jsem se dostal do let, kdy sleduji co jsem dříve nesledoval. Na prahu, kdy máte poslední rok na začátku pětku k tomu ostatně vybízí. No a koukám jak prvnička.

29.5.2023 v 23:04 | Karma: 44,23 | Přečteno: 4956x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Máme oligopol ale trh funguje

Po pravdě, včera pro mne ještě zapeklité slovo, které jsme hledal ve slovníku. Mne vždy zajímají totiž věci, když trh funguje. No a když to zjistí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tak jsme se chtěl vzdělat.

24.5.2023 v 10:41 | Karma: 26,58 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik