Lze měřit víru….

      Tak jsem se dostali po letech opět do stavu, že v mediích se objevuji zprávy o tom,že víra už to má za sebou, že lidé nevěří a bylo by potřeba s tím něco dělat a to jistě něco zásadního.

       Jistě základem toho všeho budou výsledky sčítání lidu dle nějaké obecně platné směrnice EU, kdy se nás vyptali na kde-co. Podle zákona jsme to MUSELI vyplnit a tedy jistě budou výsledky relevantní. Je jistě lehké odpovědět na otázku jestli máte televizi či chatu, jistě to je měřitelné, ale prosím ptát se ve stejný čas na otázky víry? To je urážka té víry už tím, že musím. Vždyť samotná otázka víry je natolik složitá, že si na ni člověk odpovídá celý život. Je víra bůh, je víra slušnost, je víra smrt,je víra život? Je vůbec člověk oprávněn,schopen či obdařen sdělovat,že věří…

          Na pozadí výše napsaného a dnes již skoro padesáti let na tomto světě a s tím spojené zkušenosti života si dovolím říci, že stávající stav společnosti je na stejném stupni jak byl před pádem komunismu, všechno je potřeba měřit,počítat a tím i regulovat. Je to stejné jak za komunistů. Ti se mimo jiné vyznačovali také tím, že se posmívali a stále posmívají obecně platným zásadám života a tenkrát to řešili i tím, že zakazovali kněžím vykonávat jejich poslání, regulovali jejich počty na základě svých propočtů věřících.

          Podle výše psaného, by čtenář mohl nabýt dojmu, že jsem skeptický a otrávený.Jsem i nejsem, jelikož vše je jak známo relativní. Stojíme a koukáme se na strom vede sebe vlevo, otočíme se o 180 stupňů a ejhle je vpravo.Takže po ranním přečtení článku, kdy se pisatel opíral o statistiky , že je nějakých 15% věřících se s odpolednem na anketním sloupci objevuje , že nevěřících je 54%, tedy z rozdílu je patrné, že víru takto přiznalo 46% lidí, jsem klindější.

          Těm 46% procentům bych připomněl výrok zakladatele konzervatismu Edmunda Burka : „Zlu k vítězství stačí, když slušní nedělají nic“

Autor: Oto Kaděrka | úterý 10.4.2012 13:42 | karma článku: 14,61 | přečteno: 1085x