Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Steigerwaldovo nehorázné překrucování českých dějin

Článek p. Karla Steigerwalda v dnešní MF Dnes "Žižka a Nečas, osobnosti prázdnin" bezskrupolózně zkresluje a uráží české dějiny 15.století, potažmo Jana Žižku, aniž by autor pro svá odvážná tvrzení uvedl sebemenší odborné/historické zdůvodnění. Zřejmě si autor myslí, že dnešní svoboda jak názorová, tak náboženská spadla s nebe a boje našich předků - byť dle jeho názoru pouze pro jedno písmenko v Bibli - byly pouhými fanatickými výkřiky, které je třeba odsuzovat a hanět.

Pan Steigerwald - nevěřím, že pouze z odborné neznalosti - opomněl tato zásadní fakta:

  • Jan Hus bojoval proti "fanatické zbožnosti" a usiloval o názorovou pluralitu a celospolečenskou diskusi, to jeho nechali katoličtí fanatikové upálit (katolický fanatismus dle p. Steigerwalda zřejmě neexistoval a Jan Hus se asi upálil sám, nebo ho jej dle p. Steigerawalda snad upálil onen ďábel Žižka?).
  • Dle p. Steigerwalda se prý za dob Žižky "Bible brala méně dogmaticky, náboženství zlidštělo". Myslí tím pan Steigerwald diktátorské snahy Říma potlačit za každou cenu příznivce Jana Husa, zničit jeho učení, nedovolit odliv věřících z katolické církve a přinutit své odpůrce tzv. křižáckými výpravami, při kterých se zběsile vraždilo, zabíjelo a vypalovalo, k poslušnosti? Nebo pan Steigerwald popírá existenci křižáckých výprav, jako někteří popírají holocaust?
  • Žižka dle p. Steigerwalda "byl svým chápáním zbožnosti posedlý a nikdy by nesvolil, že někdo může chápat Boha jinak, či že dokonce v něj nemusí ani věřit". Toto hodnocení však sedí spíše na katolickou stranu - proč by jinak byli Jan Hus a Jeroným Pražský nuceni, aby odvolali své názory, proč by kostnický koncil vydával tzv. půhon na všechny, kteří zpečitili stížný list na protest proti Husovu upálení (1416), proč by koncil zastavoval činnost Karlovy univerzity (1416), která se Husa zastala, proč by církev žehnala křižáckým výpravám (první 1.3.1420), proč by začalo pronásledování husitů v Kutné Hoře a jejich brutální vraždění (leden 1420), kdyby katolická církev nebyla přesně taková, jak p. Steigerwald charakterizoval Žižku?
  • Žižkovo tažení bylo hlavně obranné, což pan Steigerwald zcela opominul, a situace byla tehdy taková, že se k boji připravovaly obě strany - katolíci i husité. Měli se - podle pana Steigerwalda - nechat husité raději vyvraždit, nebo snad dokonce bez boje přijmout diktát jedné církve, jednoho názoru? Vždyť katolická církev odmítla jakýkoliv ústupek a jednat s husity začala, až když viděla, že se husité úspěšně brání! Navíc pan Steigerwald zřejmě neví, co je to hrdinství, čest a boj za právo na svůj názor či náboženské vyznání.
  • Pan Steigerwald tvrdí, že za Žižkou "zůstala spálená země, která se z husitské pravdy vzpamatovávala třista let", a že "v krutosti byl Žižka podobný Hitlerovi". Pan Steigerwald tímto hodnocením a přirovnáním brutálně překroutil tehdejší realitu a dějiny 15.století u nás vůbec. Husité byli stejně krutí jako katolíci, to zřejmě pan Steigerwald nechce vidět (asi mu nejvíc leží v hlavě známý a moderní předsudek, že nám husité zničili spoustu památek - a zapomíná, kolik památek ničili cílevědomě katolíci - hlavně těch nekatolických, tj, evangelických a protestantských, kolik budov nechávali katolíci bezmyšlenkovitě barokizovat apod.) - drsnost byla totiž obecným rysem tehdejších bojů, nikdo nic nedělal v rukavičkách! Pan Steigerwald by si měl přečíst historii 15.století, pak by snad pochopil, o co tehdy šlo a kdo zač bojoval.
  • Po husitských válkách byly sice české země vyčerpány a zdecimovány, ale po duchovní stránce bylo vybojováno (i když omezené) právo na náboženské vyznání - panu Steigerwaldovi zřejmě uniklo, jak dlouho pak trvalo - za panování jím zřejmě obdivovaných Habsburků, než byla základní práva na náboženské vyznání, která u nás platila už v 15.století, opět uznána!

Panu Steigerwaldovi vůbec uniklo mnoho zásadních souvislostí a fakt, přesto si troufá veřejně publikovat své neodborné, zcestné a silně demagogické hodnocení českých dějin. Je mu jedno, že jeho vědomosti ani zbla nedosahují úrovně jeho demagogie, ale klidně uráží jednu z nejvýznamnějších částí našich dějin, kdy náš stát výrazně přispěl k tomu, aby se ona fanatická zbožnost, kterou pan Steigerwal kritizuje u Žižky, pomalu, ale jistě stávala minulostí. Vždyť výsledkem husitských válek byla mj. kompaktáta, dokument přibližující svět dnešní názorové a náboženské pluralitě! A kdyby se husité nebránili, kdyby se báli a poddali se tehdejšímu diktátu katolické církve, mnoha generacím našich předků by se žilo o dost hůř!

P.S. Žižka nebyl filozof, myslitel ani kazatel, ale vojevůdce, který se přidal na husitskou stranu. Podle toho by měl být také posuzován.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Kadeřábek | úterý 20.7.2010 20:20 | karma článku: 30,36 | přečteno: 3070x
  • Další články autora

Aleš Kadeřábek

Nesouhlas s plánovaným přemístěním sochy Aloise Jiráska na Jiráskově náměstí v Praze

Jiráskovo náměstí je bezpochyby v nelichotivém stavu a zaslouží si pozornost a revitalizaci. Dlouhá léta neopravená kašna, téměř žádná parková úprava... A socha Jiráska v obležení turistů, fotících se s Tančícím domem...

10.6.2021 v 19:57 | Karma: 22,09 | Přečteno: 531x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Aleš Kadeřábek

Jiráskovo dílo navzdory všemu stále žije

12.3.1930 zemřel v 6.40 ve svém pražském bytě v Resslově ulici Alois Jirásek. Po 90 letech od jeho smrti lze s hrdostí konstatovat, že Jiráskův odkaz i dílo stále žijí. A nenajde se snad nikdo, kdo by u nás Jiráska neznal.

11.3.2020 v 20:55 | Karma: 23,68 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Aleš Kadeřábek

Husitská trilogie aneb Jirásek pro 21.století

Divadlo Komedie v Praze obohatilo svůj (a nejen svůj) repertoár o náročný dramaturgický a inscenační kus - rozhodlo se v jednom večeru uvést kompilát z Jiráskových vrcholných historických děl Jan Hus, Jan Žižka a Jan Roháč.

26.1.2020 v 11:37 | Karma: 9,23 | Přečteno: 521x | Diskuse| Kultura

Aleš Kadeřábek

Sto roků republiky

Slavíme jedno z nejvýznamnějších výročí naší moderní historie - výročí pro náš národ veskrze pozitivní. Komentářů a proslovů už je a ještě bude celá spousta - rád se přiřadím k těm, kdo mají potřebu sdělit svůj názor a pocity.

27.10.2018 v 11:27 | Karma: 12,75 | Přečteno: 300x | Diskuse| Společnost

Aleš Kadeřábek

Dokonalý divadelní zážitek: Jiráskova Lucerna v Divadle v Dlouhé

Více než sto let stará Jiráskova pohádková hra zazářila v kongeniální inscenaci režisérky Hany Burešové.

13.6.2017 v 21:23 | Karma: 16,67 | Přečteno: 964x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:40

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Fandit se bude na náměstích i v kempech. O Staromáku se teprve rozhodne

22. května 2024  12:31

Na náměstích, v kinosále, v kempu nebo i na nádvoří zámku. Tam všude mohou zájemci společně s...

Útočník na Fica schvaloval masové vraždy. „Škrabáka“ chtěl zažalovat

22. května 2024  10:30,  aktualizováno  12:19

Muž, který spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, chtěl předsedu vlády zažalovat....

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

  • Počet článků 213
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Narozen v roce 1976.
Pracovník v pojišťovnictví.
Hobby: politika, hudba, divadlo, literatura, historie, film, cestování.
Pocházím z venkova, ale od roku 1996 bydlím v Praze.
Pracoval jsem v různých oborech, např. v cestovním ruchu, překladatelské firmě, marketingu apod.

Seznam rubrik