Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VZP

vítek z prčice

27. 7. 2010 10:15
Steigerwald a česká identita

Na Žižku vzpomíná český národ dodnes, po p. Stegerwaldovi jednou ani "pes neštěkne".

Nevím, jsou-li články jeho dílem, nebo píše na objednávku. Nenalezl jsem v nich nikdy nic pozitivního, cítím z nich nenávist. 

Jinak, bohužel, diskuse svědčí o malé znalosti vlastních dějin a trpí tradičním českým "ode zdi ke zdi." Komunisté si z husitství vybrali tu sociální stránku. ačkoliv šlo převážně o motivy náboženské. Na husitství ovšem stavěla již 1. republiky a sám Masaryk. Husitství chápal jako český boj o svobodu myšlení, jako reformaci. A dost slavnou a Evropou vnímanou. Dějiny katolické církve jsou temné, v době Husově měla tři papeže! Hus se proto odvrací od církve přímo k Bohu. A proto byl upálen - z dnešního hlediska provozoval negativní marketing, kazil kšeft.

Dnešní pokus o negaci husitství jsou cíleným útokem na češství, na české dějiny.

Uvědomte si to při čtení článků podobných pisálků.  Neohrožuje nás Lisabon, ohrožujeme se sami, ve sjednocené Evropě boj o identitu trvá !

0 0
možnosti
C-VN

cenzor - vyšší názor

21. 7. 2010 23:11
Steigerwald,

pokud vím, píše do rubriky Názory. konkrétně kterému písmenu ve slově "názor" nerozumíte, že nechápete jeho význam?

0 0
možnosti
AH

alex hart

23. 7. 2010 8:54
Re: Steigerwald,

Pokud já vím, tak Steigerwald píše do novin, nikoliv do nějakých názorů. A myslím si, že lidi čtou noviny jakožto noviny, nikoliv jako rubriky. A dále si myslím, že i když je něco v rubrice názory, neznamená to, že by to noviny nechtěly otisnout. Naopak.

.

A propos názory. On je snad jakýkoliv článek v novinách něco jiného než něčí názor?

0 0
možnosti
AH

alex hart

21. 7. 2010 9:50
Jak vono to je -1-.

Samozřejmě, že husitské války vedly k hospodářskému rozvratu. Každá válka vede k rozvratu. A vítěz pak z toho rozvratu vždy obviní poraženého, ačkoliv se na něm sám podílel.  Dějiny píší vítězové. Samozřejmě, že katolíci (tj. Rakušáci a Bavoráci) ale s nimi i ostatní Němci (reformovaní) nemůžou přijít Husitům na jméno. Přitom to byl první krok k reformaci, který pak právě v Německu proběhla. No ale Němci přeci nemohli nikdy připustit, že by český národ, který by vždy rádi viděli jako své poskoky, měl právo na vlastní reformaci církve. Ta se musela urodit až později v Německu. Ale rozhodně ne v Čechách, kde to vždy bylo vnímáno též jako protiněmecký akt. A popravdě řečeno, to také tak bylo (viz historie). Jistěže se pak za národního obrození právě z toho důvodu hodila oslava husitství jako pokus o vzepření se cizáckým vlivům (rozuměj především  německým). A samozřejmě se po vzniku ČSR v roce 1918 oslava husitství hodila do krámu opět. Nejen z nacionalistických důvodů, ...

0 0
možnosti
AH

alex hart

21. 7. 2010 9:51
Jak vono to je -2-

... ale ona i oslabovala pozici katolické církve. Ai to mělo v době snah o odluku církve od státu svůj politický význam. Samozřejmě, že se husité hodili později do krámu i komunistům. Ti husitství interpretovali jako první pokus o "beztřídní společnost".  Proto se za komunistů husité tolik oslavovali. Ale hrálo se také na strunu odboje proti Němcům, aby to přijalo více lidí. Zikmund (šelma ryšavá), byl v tomto kontextu chápán jako Němec, nikoliv jako legitimní český král. A on skutečně hájil spíše zájmy Němců.  Husité tedy ať už jejich priority byly jakékoliv, byli Němci vždy chápáni jako vpurná banda, ačkoliv šlo vždy kromě populistického nacionalismu od samého začátku o pokus o reformaci církve. Dlužno podotknouti, že v Německu neprobíhal reformace nijak v rukavičkách a že s tím související boje také dost rozvrátily tehdejší německou "ekonomiku". Dodnes je katolické Rakousko samostatnou německy mluvící zemí a víceméně katolické Bavorsko tak trochu stát ve státě.

0 0
možnosti
R

robbbert

21. 7. 2010 8:26
x

Výsledkem husitských válek byl totální rozvrat naší země, vraždění, loupení. Statisíce lidí zemřeli násilnou smrtí.Evropa se od nás na dlouhá léta odvrátila. Autor článku je mimo mísu, našim předkům by se žilo lépe, kdyby žádní husité nebyli. Až doba barokní vnesla do Čech určitou harmonii a řád, který husitství rozvrátilo.

0 0
možnosti
H

hromo.bití

21. 7. 2010 9:16
Re: x

O čem to tady proboha ráčejí žvanit? Víte vy vůbec něco o historii husitství? To jsou argumenty, co tu předkládáte, jak od žáka páté třídy a pseidohumanisty k tomu. Husiství přineslo minimálně reformační myšlenky, od kterých se dále odrazili jiní (např. Martin Luther) a dále. Vy si myslíte, že by byly nějaké husitské války, kdyby Zikmund nevytáhl na čechy se svojí křížovou výpravou? Oni totiž husité nejdřív vyjednávali, víme? Ovšem když ničeho nedosáhli, pak teprve sáhli po meči. a to ještě jen na svou obranu. To že se to potom zvrhlo je jiná věc. Ale vy se styďte za svojí neznalost a, když vás tak pozoruju, i za svůj permanentně ohlý hřbet.

0 0
možnosti
1

1absolutus

21. 7. 2010 7:42
Neseřezal?

Neseřezal  Žižka předky cizáckých Steigerwaldů?:-):-)

0 0
možnosti
MP

_xprim01_

21. 7. 2010 1:27
Steigerwald je prostě mimo

V jeho článku postrádám jakoukoli relativizaci. Ono je lehké seskupit několik tendenčních označení, ale skutečné souvislosti tam chybí. Je to jen populistická koláž s předem jasným odkazem a nedochází tam k žádnému vývoji. Naproti tomu tato odpověď se snaží přiblížit tehdejší poměry z obou stran, což je úkolem novinářské profese. Byť s uvedeným nemusí lidé souhlasit, je to rozhodně krok směrem k lepšímu. Karma. R^

0 0
možnosti
1

1absolutus

21. 7. 2010 7:43
Re: Steigerwald je prostě mimo

Není mimo. Píše tak úmyslně, na zakázku.

0 0
možnosti
JJ

tenkdomacas

21. 7. 2010 0:42
Po přečtení článku jsem si uvědomil,

že autor zcela jistě četl Jiráska.To by zas tolik nevadilo, ale v dnešní době informací mu věřit,to už je napováženou. Žižka byl zcela jistě vynikající vojevůdce,ale husitství byl obrovský úpadek našeho národa ,dá se tak srovnat pouze s bolševikem.

0 0
možnosti
LH

acvil

21. 7. 2010 1:54
Re: Po přečtení článku jsem si uvědomil,

R^R^R^

0 0
možnosti
H

hromo.bití

20. 7. 2010 23:32
Je to vlastně naprosto jednoduchý.

každý národ má mít své hrdiny. Znám slováky, kteří nám právě toho Žižku závidí, protože oni sami se musí spokojit s Jánošíkem, nikoho jiného už moc na výběr nemají. A jestli je irelevantní hedonizovat? Počítám, že žádný hrdina, ať už mýtický, nebo skutečný, nebyl žádný beránek. Ať už jde o Artuše, Alexandra Velikého, Erika Krásnovlasého, Wiliama Wallace, Francie Drakea, atd. atd. Všichni ale měli vlastnosti, které se dneska moc nenosí. A to je odvaha. A nikdo nemůže Žižkovi a Husitům odvahu, kuráž a odhodlání upřít. To jsou totiž vlastnosti, které jsou čas od času velice potřeba a proto je i potřeba si připomínat ty, kteří ji měli a bojovali za svojí věc, protože nikdy nevíme, kam nás budoucnost zavane.

Ovšem vysmívat se právě těmto lidem od hrníčku teplého čaje v teple domova, umí každý hlupák.

0 0
možnosti

lost

20. 7. 2010 23:31
jsme na husity hrdí

jako budou jiní jednou hrdí na své talibance, ale Hus opravdu nebyl husita, a sám býval ochoten ,,příti se až k ohni,, ,přitom jeho tvrzení že služebník boží musí být něco jako svatý - nebylo teologicky udržitelné .

0 0
možnosti
RH

Kruton

20. 7. 2010 23:25
Husitská otázka

Pravděpodobně by bylo vhodné prostudovat nějakého zahraničního autora, protože v myslích Čechů (včetně historiků) jsou nánosy romantismu, nacionalismu a komunistické propagandy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 213
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Narozen v roce 1976.
Pracovník v pojišťovnictví.
Hobby: politika, hudba, divadlo, literatura, historie, film, cestování.
Pocházím z venkova, ale od roku 1996 bydlím v Praze.
Pracoval jsem v různých oborech, např. v cestovním ruchu, překladatelské firmě, marketingu apod.

Seznam rubrik