Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Opečená bageta s rajčaty, salátem a dipem z vodnice

Snídaně? Svačina? Večeře? Klidně. Anebo jako já, když se vám náhodou v lednici ocitne nebezpečně velké množství rajčat a ředkve vodnice a na zahrádce se urodilo tolik salátu, že se to nedá ujíst.

(c) 2011, Richard Kába

Co budeme potřebovat na 4 bagety?

4 celozrnné bagety

2 hrsti cherry rajčátek

2 slabé plátky vepřového bůčku nebo slaniny

8 stroužků česneku

2 větší listy salátu (jakýkoli, v tomto případě mangold)

3 lžíce mascarpone

2 vodnice (bílá kulatá ředkev)

hrst listové petržele

sůl, čerstvě mletý černý pepř, rostlinný olej, olivový olej

Máta na ozdobení

Cherry rajčátka otrháme ze stonku a omyjeme ...

Bůček nakrájíme na slabé plátky a potom na malé kostičky. 6 stroužků česneku oloupeme a vyndáme klíček, který způsobuje trávicí potíže.

Poté jej rozplácneme na plocho nožem a nasekáme na malé kostičky.

Rajčata okamene v sítu a rozkrájíme na poloviny. Idální by bylo je nejprve sloupnout z kůže, ale když to neuděláte, také se nic dramatického nestane.

Rozpálíme si olej a přidáme bůček a po chvíli i česnek ...

... a rajčata.

Mezitím si okrájíme vodnici ...

... a nastrouháme na jemno.

Rajčata vysmažíme do husté kašičky. Když trochu vychladne, přidáme pokrájené listy petržele.

K vodnici přidáme mascarpone, osolíme a opepříme čerstvě mletým černým pepřem a propasírujeme 2 stroužky česneku. Promícháme a necháme odstát.

Vezmeme bagety ...

Rozkrojíme a potřeme mašlovačkou olivovým olejem. Poté dáme do trouby zapéct, ideálně jen shora.

Salát omyjeme a osušíme.

Vykrojíme řapík, ponecháme jen listy, které můžeme pokrájet na menší kusy.

Na spodní část bagety dáme rajčatovou omáčku ...

Přidáme listy salátu

a na ně dáme vodnicový dip.

Můžeme ozdobit dalším cherry rajčátkem a mátou a podávat.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Kába | středa 22.6.2011 22:00 | karma článku: 13,47 | přečteno: 1950x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Tuřínové suflé s višňovým přelivem

Možná se trošíčku divíte? Už se asi stalo zvykem, že ve svých receptech propaguji často tuřín jako surovinu, ze které se dříve vařilo a dnes bohužel skoro vymizela z jídelníčku. Může překvapit jeho úprava na sladko, ale věřte, že tuřín je velmi senzitivní k sladké chuti. Sám je lehce nasládlý a my mu trošku pomůžeme. Jako kontrast pak zvolíme přeliv z kyselých višní.

5.7.2011 v 16:10 | Karma: 9,54 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Houby po uhlířsku

Houbová sezona je v plném proudu, z lesa se dá přinést už velmi pěkná směska druhů a člověka nudí vařit je pořád stejně. Proč nezkusit něco jiného? Dneska si ukážeme, jak použít houby ke klasické úpravě "po uhlířsku" tedy alla carbonara. Po uhlířsku se vaří obykle různé druhy těstovin, ale v zásadě není důvod, proč tento osvědčený postup s drobnými úpravami nepoužít i na houby.

5.7.2011 v 13:18 | Karma: 15,66 | Přečteno: 1874x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Přepuštěné máslo

V některých receptech RIKovy Amatérské Gastronomie se objevuje přepuštěné máslo a protože jsem byl na toto téma dotazován, zaměřím se dneska na tento prastarý způsob jak zvýšit účinnost a trvanlivost másla pro potřeby smažení. Co to vlastně je takové přepuštěné máslo? Je to vlastně jen tuk, který nám z másla zůstane.

4.7.2011 v 9:31 | Karma: 25,61 | Přečteno: 7895x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Kulajda

Polévka kulajda je jedním z velmi charakteristických pokrmů české kuchyně a po celých Čechách můžeme najít nejrůznější variace na tuto polévku. V rámci RIKovy Amatérské Gastronomie si dneska ukážeme takovou, kterou mám nejradši já. Hlaďoučkou krémovou s výraznou kyselostí přecházejí do smetanového nasládla, se sušenými hříbky a křepelčím vajíčkem.

3.7.2011 v 14:20 | Karma: 21,33 | Přečteno: 2588x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Terinka z krůtích prsou s lesními houbami

Dneska si zkusíme udělat terinku z krůtího masa a s lesními houbami. Terinka je ideálním pokrmem, kterým můžeme uvítat hosty, nebo servírovat jako předkrm. Výhoda je, že si ji můžeme připravit dopředu.

23.6.2011 v 21:54 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1765x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

„Co tým předvádí, je neskutečné.“ Hokejisté bojují o zlato, Staromák je plný

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  20:21

Česko v neděli zažívá hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

ANALÝZA: Boj s korupční chobotnicí. Kyjev vede dvě války, s Rusy a úplatky

26. května 2024

Premium Na frontě je jasným nepřítelem Rusko, v Kyjevě úplatkářství. Ukrajinské vedení se tak chtě nechtě...

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

26. května 2024  19:20

Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  18:31

Čtyři lidé utrpěli zranění při útoku nožem v metru ve francouzském městě Lyon. Policie zadržela...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.