Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Daniel Landa s partou...

„S partou magorů, jo to je vono! No tak si vem, ten svůj díl..." tato Danova motorkářská písnička mi lítala hlavou, když jsem včera večer viděl záběry a četl ta různá prohlášení z nedělní demonstrace na Staroměstském náměstí.  

Tedy, ne že bych si myslel, že tam, na tom Staromáku, postávali jenom samí "magoři". Jen mi ta písnička, kterou jsem si mnohokrát pouštěl, prostě hned naskočila. Samořejmě, že vy - ani Vy!, kteří jste tam byli a čtete náhodou tento bezvýznamný článeček, mezi nimi nejste! Vám jde o svobodu a ta lidská práva a díky vám za to!!! Ale jistě uznáte, že by se jich tam, mezi vašimi sousedy, našlo jistě dost a dost. I když většina z nich, včetně silné skupiny majitelů lyžařských středisek, kteří byli slyšet hodně hlasitě a předpokládám, že s sebou nezapoměli přivézt i svoji nezapomenutelnou rakev, si jistě připadala spíše jako poslední Moravané u pověstné zdi na Bílé Hoře o kterých Dan působivě zapěl v jiném z všeobecně známých vlasteneckých songů.

Nicméně, podobná pojmenování i když snad ne tak příkrá, mne napadaly, když jsem viděl ty průvody zážitkuchtivých občanů, kteří se jali upevnit své zdraví, a proto se rozhodli pro „pohyb na čerstvém vzduchu“. A vybrali si k tomu naše nejprofláknutější střediska, kde je i normálně hlava na hlavě a aj tom nejhlúpějším sedlákovi s kúskem rozumu, který byl někdy na Pustevnách, Soláni, Ovčárně, ale třeba i v tom Bedřichově, nebo jiném podobném zimním středisku, muselo být celý týden jasné, jak to tam bude vypadat. V době, kdy i ti, kteří o víkendu většinou paty z domu nevytáhli dál než k nejbližšímu chrámu konzumu s mekáčem či ká ef céčkem, zatouží po podobně silném zážitku a vyhledají si na internetu nějakou velmi zajímavou lokalitu, která jim prostě konečně nesmí uniknout. Když nám zavřeli ty multiplexy. Zvlášť, když tam napadlo pár cenťáků , považte!, dopravdického sněhu! Který jsme už skoro celý ROK neviděli!!

Tedy, mluvím raději jen za moravská střediska, protože tam jsem byl mnohokrát a ty podmínky tam znám víc než dobře i v situaci, kterou bych dříve nazval „normální“ a jejíž „normálnost“ se nám dnes stala sváteční a výjimečnější, než výlet na Mattehorn. Já tam totiž i dříve o víkendu zavítal, jen když jsme měli návštěvu z Prahy, nebo když mne k tomu rodina donutila, protože byly obzvlášť krásné podmínky, výstava ledových soch a děti ještě chodily do školy a neodmítaly s námi jezdit na rodinné výlety. To jsem je pak ale donutil těžkým psychickým, vyjímečně i lehkým fyzickým, nátlakem k odjezdu za ranního kuropění, abychom stačili uniknout alespoň prvnímu náporu těch, pro které časné ráno začíná po deváté hodině. (Trochu mimo téma: za mých mladých let to totiž u nás doma bývávalo tak, že po sedmé mohli být v posteli pouze vážně nemocní lidé, protože ti s nemocemi méně vážnými do postele přes den ani neuléhali. No, já jsem to u nás  v neděli o dvě hodinky posunul. Ale přiznám se, že ne vždy se i totok setkávalo vždy s pochopením.)

Ale vraťme se k meritu věci. Když jsem tedy viděl, jak nejen tento, ale i minulý víkend naši sněhumilovní občané okupovali sjezdovky pokryté umělým sněhem, protože jiný většinou dostupný nebyl, aby pak nejen rozhořčení majitelé skiareálů tahali rakev a na Staromáku argumentovali tím, že při regulovaném spuštění lanovek a vleků by k podobným případům nedocházelo a lyžníci by uvědoměle dodržovali bezpečnostní opatření, nevěděl jsem, jestli si z nás, co jsme někdy v těch našich střediscích přes víkend lyžovali, dělají pr..ču, nebo to tam řídí z hospody nebo obýváků a ten obvyklý víkendový provoz tam neviděli ani z webové kamery. Nebo jen tak profesionálně lžou, aby udrželi živnost. Ne, jejich situaci jim opravdu nezávidím a nezáviděl jsem jim ji ani v dobách, kdy se tím docela slušně živili. Ale všichni, kdož lyžovali na Dolní Moravě, v Koutech, ale třeba i na Bílé či na Kyčerce mi jistě potvrdí, že vlekaři nebyli nikdy schopni  zajistit ani aby se někteří smradi nepředbíhali a nemačkali u nástupních bran a na sedačku či kotvu se tam čekalo i okolo půl hodiny. A to bylo spoustu lyžařů v Rakousku nebo na Slovensku i jinde. Neříkejte mi, že nikdo netuší, jaké by asi byly fronty, když se i tehdy táhly hrozny lyžařů několik desítek metrů od turniketů. Při stanovených rozestupech by pak mnozí sjezdaři musel brzdit někde v půlce sjezdovky a sunout se přes třetinu sjezdovky dolů. Ano, dá se to omezit počtem prodaných permanentek, nekonečnými ohrádkami ale přiznám se, že při znalosti situace i mentality mnohých kolegů lyžařů prostě nevěřím, že by to někdo ukočíroval. Mám lyžovaní moc rád a vzhledem k věku a zdravotnímu stavu mi těch případných sezon zbývá určitě o hodně míň, než většině těch protestujících. Ale řekněme si na rovinu - je to opravdu tak hrozné, abychom kvůli tomu museli svolávat demonstrace? Je lyžování opravdu tak nepostradatelná a nezbytná věc, že nejsme schopni těch pár týdnů tu absenci pohybu na sjezdovce vydržet? Mimo to si velmi dobře dokážu představit tu situaci, kdy by byly sice zavřené restaurace a otevřená pouze okénka. Zvláště u nás na Moravě, kdy jme pro tento případ vybaveni nejenom termoskami s teplým čajem, ale „ploskaňa“ s nečím na zahřítí nemože chybět ve výbavě ani v době, kdy jsou hospody otevřené a všecko teče naplno a bečka osvěžujícího moku by nechyběla u mnohých karavanů...

Můžu říct, že mne to ani tak neštve, jak se tím naopak bavím. Doma toho zas až tak moc nepolyžuju, protože poměr cena – výkon je často lepší v zahraničí, než u nás. Takže pokud nenasbírám nějaké ty slevy přes SNOW, jedu raději do Rakouska nebo i na Slovensko, protože to nemáme daleko. No a to je to, co mne ná té situaci mrzí nejvíce. Protože pro okolní státy jsme opravdu „za kašpárky“ a obávám se, že až se hranice k nim, vzhledem k těm číslům u nás, znovu otevřou, bude po sezóně a my nestihneme ani to námi oblíbené jarní lyžování. Když samozřejmě pominu takovou "banalitu", že při vyšších číslech nakažených přibude i více těžce nemocných a mrtvých, že ano.

My, sedláci z dědiny, teď o víkendu nejezdíme ani na Pustevny, ani do Bedřichova. Ale ani na Troják, nebo na Marušku. Protože tam to jistě nevypadalo lépe. Vyjdeme raději jen tak, někde do přírody, třeba jen nedaleko, kúsek od dědiny. Nemůžeme se pak sice chlubit na fejsbůčku, mesendžeru či instalgramu ani objetím s Radegastem, ani pohledem na Jurkovičovy chaty. Ale naučili jsme se na internetu využít třeba nové mapy. A vydáváme se na výpravy po polních či lesních cestách, třeba v blízkém okolí, ale na místa, kde lidská noha vstoupí jen zcela vyjímečně a do oblastí, kde natrefíme spíše na srnku či zajíce, než na partu milovníků přírody. A nikdo nás nebuzeruje, že opouštíme značené cesty, rušíme tetřeva, či šlapeme po chráněných rostlinkách. Podobné to bylo i tuto neděli. Kdy jsme vystoupili na „nejvyšší horu“ Želechovicka, na Drdol. Tam sice sáňkovaly děti a potkali jsme tam i pár lidí, kteří měli podobný nápad jako my. Ale jinak - krása nesmírná a prošlápl jsem cesty, na kterých jsem nebyl ještě nikdy v životě. Tož co bych dělál na nejakýh Pustevnách, gde sem byl snáď víc než dvacetkrát. Šak mrkněte.  

 

A na závěr hold našim předkům. Ti si tady, na Drdole, moc nezalyžovali. Ale dokázali z kamení, které posbírali na chudobných políčcích, postavit stodolu, která tady stojí možná i dvěstě let.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Jurčák | pondělí 11.1.2021 15:24 | karma článku: 29,81 | přečteno: 1021x
  • Další články autora

Jiří Jurčák

Výbuch demokratické sopky a výron té správné demokratické demokracie

To, že je Babiš nebezpečím nejen pro demokracii, ale i pro stát, je jasné nejen Bc Lipavskému, ale i každému správnému strážci demokracie v této zemi. Demokracie je totiž pouze tehdy, pokud si voliči zvolí ty správné demokraty!

13.3.2024 v 12:21 | Karma: 40,53 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Jak nás prezident-generál Petr Pavel nezatahuje do války

Tak jsme se včera od našeho nadstranického pana prezidenta dověděli, že nás opravdu nezatáhne do války. Babiš se musí za svou billboardovou, lživou kampaň, opravdu stydět! Falešní chcimíři puknou vzteky!

6.3.2024 v 8:24 | Karma: 39,76 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Jak prof Nutela a ministr na poli Páně odhalili Putinovu pátou kolonu

Vydírání vidláků v Praze už komentoval kdekdo. Proč se zdržovat zjišťováním, o co těm sedlákům vlastně šlo! Proč ztrácet čas s proruskými agenty na traktorech z půjčovny, kteří nebyli nikdy na poli! Farář a politolog to ví nejlíp!

1.3.2024 v 9:15 | Karma: 37,86 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Putinovi pohrobci z Frankfurtu přichýlili Hudáčka!

Gospodin Gašek slavně zvítězil a Hrdina je opět o něco větším hrdinou. Jarda J. sáhl do pokladny a Hudáček má z ostudy kabát! Pravda a Láska opět slavně zvítězily! Hurá nazdar, hned se cítím svobodněji a bezpečněji!

8.1.2024 v 23:44 | Karma: 37,89 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Profesor Nutella dává zapravdu dezolátům

Kdoví, jak po přečtení těchto zavádějících informací bude kulit oči náš ministr pro potírání nesprávných názorů a poplašných zpráv, Víťa von Osterreich. Mne napadlo jediné: Milouš Jakeš se chechtá z komunistického záhrobí.

7.11.2023 v 14:22 | Karma: 42,49 | Přečteno: 2231x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 39,38
  • Průměrná čtenost 2050x
Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Seznam rubrik