Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Příjmy a výdaje

Opravdu nejsem ekonom, ale hospodaření (ekonomika) se mě nějak dotýká jak doma, tak v práci. V rodině hospodaříme tak, že víme, jaké máme příjmy a výdaje.

Tudíž víme, co si můžeme dovolit a co už ne. Byly časy, kdy jsme měli méně peněz a museli jsme se uskromnit a živit dvě děti. Nějakou dobu jsme živili už jen syna na studiích. Syn studia úspěšně ukončil a my ho už nyní nemusíme finančně dotovat. To mj. znamená, že se nám zvýšil příjem domácího rozpočtu.

O část nás připraví a už to nějakou dobu trvá inflace a zvýšené ceny za energie a potraviny. Žijeme celkem skromně, příjmy máme dostatečné a něco naspořeno, takže bychom si mohli dovolit koupit třeba nové auto nižší střední třídy. Nejspíš by nám naše peníze nestačily, ale s částečným leasingem by to určitě šlo. Ale stačí nám to, co máme a zatím dobře slouží, a tak na výměnu čas ještě nenazrál.

Nemáme na to koupit potomkovi (dceři) třeba byt, mohli bychom ji sice něco přispět, ale ona nechce. Nutit jí to nebudeme. Můžeme si tedy vylepšovat náš družstevní byt, zahrádku a chatičku. A také to tak děláme. Nemáme problém s tím, pokud bychom potřebovali nahradit nějaký spotřebič (pračka, lednička, event. televize).

Můžeme přispívat na nějaké projekty, které si sami vybereme. Žena se orientuje na podporu zdravotně sociální (Dobrý Anděl) a já přispívám zejména na svobodu slova a také pracovišti funkční medicíny, kde mi radí se zdravím.

Pracovně to je trochu komplikovanější. Každý rok byl jiný, přesto se snažíme, abychom vyšli neutrálně. Byly roky ztrátové, kdy jsme se to učili a měli tu pracovní úvazky navíc, nebo jsme ekologicky likvidovali chátrající sklad z azbestu a následně prodali pozemek městu (tam byl samozřejmě zisk). Stalo se nám, že nám ubyly domy, ale také nám domy do správy přibyly. Díky zvyšující se administrativě jsme museli přijmout jednu pracovní sílu, tím nám stouply náklady.

Máme kotelnu a drahý plyn, museli jsme zvýšit zálohy a také jsme ve dvou krocích kotelnu rekonstruovali, což přinese úspory ve spotřebě plynu, úsporu dalších vedlejších nákladů, vyhovění emisním limitům, a nakonec prodloužení životnosti, neboť kotelna je nyní nová, jen ve starých prostorách. Takhle se já neekonom prakticky setkávám s ekonomikou.

A co ti naši neekonomové ve vládě? Připravují státní rozpočet na příští rok. Číslo schodku je sice menší, ale to bylo i na letošek a bylo reálně dosaženo už za půl roku. Příčina: podcenění příjmů a neuhlídání výdajů. Chybí odvaha něco udělat i s tím, s čím by mohli, kdyby chtěli. Někde jsem zaznamenal, že se státním úředníkům platy snižovat nebudou. Jak snížit nákladnost úřadů, resp. byrokracie? Snížit stavy úředníků a jejich platy. To je nepopulární a vyvolá odpor. Ale je to jen kosmetická úprava a nic neřeší. Aby se tady skutečně ušetřilo, muselo by dojít na radikální snížení platů třeba o třetinu, a to si žádná vláda vůči svému obslužnému byrokratickému aparátu nedovolí.

Daleko odvážnější a účelnější by bylo provést obráceně nastavenou legislativní smršť a zrušit aspoň čtvrtinu či třetinu úředních agend, protože ty jsou stanoveny zákonnými předpisy. Tj. zruším-li předpis, automaticky tím ruším úřad i s jeho úředníky. Mohu předpisem úřady sloučit a zmenšit.

Dovedete si představit, že by to ve zkorumpovaném a byrokraticky přebujelém Česku nějaká vláda udělala? V systému dotačního, inkluzivního a korporátně mafiánského „kapitalismu“? Já tedy ne, a proto jsme odsouzeni dohrát hru až do hořkého konce. Tj. čekat až se byrokracie sama požere, až ji dojdou prachy. Nebo je druhá cesta: nebát se jí, nevěnovat ji tolik energie a pozornosti, a hlavně jednat s lidmi, ne s roboty. Ještě stále tam jsou a dá se s nimi rozumně domluvit. Pravda, jsou převážně na té lokální úrovni, kde mají k lidem blíže. Ale tam se ten život odehrává, ne v parlamentním akváriu a ani ne na sociálních sítích.

    

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 23.6.2023 9:24 | karma článku: 14,75 | přečteno: 340x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,33 | Přečteno: 395x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 614x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 331x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1677x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 291x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik