Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohřbí koronavirus PID?

Pražská integrovaná doprava (PID) se rozšiřovala z Prahy do Středočeského kraje postupně, nejdřív se rozšířila logicky do přípražských okresů, tedy do okresů Praha-východ a Praha-západ.

Postupně pronikala do dalších okresů a dnes se rozšířila až na malé výjimky po celém kraji a někde zasahuje i do krajů sousedních. Hodně tomu pomohla i integrace vlakové dopravy.

Organizací byl pověřen ROPID (Regionální organizátor pražské integrované dopravy) a následně vznikla i organizace IDSK (Integrovaná doprava Středočeského kraje). Vzhledem k tomu, že se jedná o nejlidnatější kraje s téměř třemi miliony obyvatel, je možné považovat ROPID a IDSK za takové „pražské“ Ministerstvo dopravy.

Páteřním zájmem je veřejná hromadná doprava mezi Prahou a obcemi a městy Středočeského kraje. Systém PID postupně přidával vnější pásma, přičemž zachoval to, co je typické pro velkoměsto. Znamená to především výhodnost časových jízdenek (měsíční, čtvrtletní, roční) a dopravu po jednom městě, Praze s různými druhy jednotlivých jízdenek, většinově časově omezenými.

Poté se systém začal rozšiřovat z Prahy ven, přibývala vnější tarifní pásma, jízdné v pásmech a časových omezeních je pro venkovany složité. Lidé, kteří využívají PID mimo Prahu (např. k cestě do okresního města), jsou zvyklí říkat řidiči cílovou stanici své cesty, čili kam jedou. Když jedou jednorázově s přestupem např. do Prahy, jsou (nebo aspoň byli) zvyklí, že zaplatí zvlášť za autobus, pak vlak, a ještě si koupí městskou v Praze.

To, že cestu mohou absolvovat na jednu jízdenku, a ještě se na ní mohou i vrátit, pokud to stihnou v předepsaném čase, to většinou moc nechápou. Protože systém je složitý. Musí se vědět, nebo najít kolik jedu pásem, koupit si správnou jízdenku a dodržet čas platnosti.

To často nepochopí ani inteligentní vysokoškolák, natož babička z Horní Dolní. Nejvíce cestují lidé starší a studenti, těm ještě stát přichystal výraznou celorepublikovou slevu. Co kraj, to vlastní integrace, na hranicích krajů a na drahách neskutečný binec. Úřednictvo nabídne v rámci integrace více spojů a levnější cestování a větší chaos v jízdních řádech. Dobré je, že často se jezdí v taktu, např. ve stejné minutě jednou za hodinu či dvě, nebo i víckrát za hodinu, horší je, že se zároveň nalili peníze do oprav a je to samá výluka a objížďka, takže se jízdní řády stejně nedodržují a chaos je ještě větší.

Na lokálkách se jezdí jinak ve všední dny a o víkendech a svátcích. Tato nepravidelnost už byla příčinou několika nehod. Strojvedoucí ví, že je úterý a že tedy nemá čekat na protijedoucí vlak jako o víkendu. Jenže je sice úterý, ale zrovna státní svátek a čekat měl.

A kdo to vymyslel? Úředník od zeleného stolu, který nemá o provozu ani ponětí. Ještě ke všemu úředník ovlivněný žitím v metropoli. Jako je pro ajťáka člověk neznalý „lama“, pak ajťák, co si na PC naprogramuje sofistikovaný jízdní řád, bez znalosti praxe a dalších souvislostí, je stejnou „lamou“ pro praktiky z železnice či autobusové dopravy.

A co s tím koronavirem? Spoje kvůli němu jezdí prázdnější a nejde jen o roušky, jde o rapidní úbytek turistů, praktikování home office, ekonomické problémy firem a institucí, to vše se na obsazenosti spojů v rámci PID projevuje. Také se projevuje návrat k autům kvůli koroně, protože je to z hlediska možné nákazy bezpečnější.

Nesmíme zapomínat na stoupající nákladovost kvůli dezinfekci dopravních prostředků. To vše rozšiřování dopravy příliš nepomáhá. Dá se předpokládat, že časem asi dojde i k rušení spojů, a jestli s tím půjde i rušení pracovních míst v ROPIDu a IDSK, se neodvažuji předjímat. Navíc je vidět, že si vždy vymyslí nějakou důležitou práci, jako např. nový jednotný nátěr dopravních prostředků v metropoli.

Že by ty organizace někdo zrušil je spíše nereálné, podobně jako nehrozí zrušení krajů, které jsou také jednou z příčin chaosu ve veřejné dopravě.

Vynutí si korona, krom jiného, i změnu organizace PID? To nevím, jen se zdá, že Praha je z hlediska korony pod větším tlakem. Přirozeně, jako velkoměsto s velkou koncentrací obyvatel.

Poklesne zájem o Prahu díky koronaviru? Bude Praha nadále tak přitažlivá? A pro koho? Ohrozí korona „parazitující bílé límečky“? Mohla by, organizací, v nichž pracují lidé, kteří ostatním spíše škodí, než pomáhají, je v hlavním městě jako správním centru nejvíc v republice. A v nich z hlediska praktického života sedí samé „lamy“.

PS: lama je ajťácký slang, původně pocházející z anglického „lame“ (chromý), hezky dvojsmyslně počeštěný na lamu. Tak jako lama (zvíře) nedokáže ovládat počítač, podobně nedokáže řídit vlak či autobus.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | sobota 29.8.2020 17:22 | karma článku: 29,79 | přečteno: 4013x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 15,44 | Přečteno: 412x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 622x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,39 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,73 | Přečteno: 295x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

V AfD si nechali staré vedení. K volbě šli kvůli odpůrcům v ulicích přes zátarasy

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  14:35

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 557x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik