Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nestěžuj si, nelituj se, nenadávej

Proč? Protože to vyčerpává. Bere to energii potřebnou pro život. Pro překonávání překážek. A že jich nyní budeme mít a budeme je prožívat. Sami za sebe.

Můžeme z toho vyjít posíleni a zoceleni. Měli bychom převzít zodpovědnost za své životy, zbavit se strachu, pomáhat si, obnovit sounáležitost, pracovat odspodu na obrodě naši společnosti, budovat spolupráci a svépomoc.

Nikdo jiný nám nepomůže. Ještě se spoléháte na vládu? Naopak, vláda se spoléhá na nás, že budeme vyděšeni a budeme ji poslouchat. Ona to přece za nás vyřeší. Věříte tomu?

Tak si věřte. Tato „pekelná“ vláda, je pro nás paradoxně „darem z nebes“.  Ukazuje nám svou nemoudrost, protože nevidí (nebo nechce vidět?) souvislosti a neposlouchá kompetentní lidi s jinými názory (energetiky, průmyslníky). Také trpí určitou povýšeností nad obyčejnými lidmi a pokrytectvím, tj. užíváním dvojího metru. Asi si myslí, že nám ukazuje svou sílu, ale je to spíše slabost, protože silní (v kramflecích) nepotřebují cenzurovat, zastrašovat a prosazovat zákony upevňující jejich moc.

Máme to denně na očích a mnozí to odmítají vidět. Vládu poslouchají na slovo a ničemu se nediví. Hlavně, že mám svůj konzumní komfort a že vím, kdo za to může. Tomu mohu spílat. Je to jednodušší než přemýšlet, hledat cesty a něco dělat.

Koho asi mají vládci (obecně) nejraději? Lidi, kteří drží hubu a krok, lidi, kteří se bojí a kteří poslouchají na slovo. Tj. ty, kteří jsou snáze manipulovatelní. Těch nemanipulovatelných je totiž menšina. Protože se vláda bojí, aby se ta menšina nerozrostla, všemožně se snaží tu pro ni nebezpečnou menšinu, zastrašit a hlavně umlčet. Důvodem je, aby si lidé rozmysleli odpor, a aby, když už se lidé na ten odpor postaví, byli odpůrci v očích těch poslušných ti nejhorší, ten „odpornej sobeckej póvl“, kterej nám tady rozkopává bábovičky a ruší nás při práci.

Tak se někteří odpůrci soustředí na boj s vládci, jiní je ignorují a snaží se to dělat po svém. Vládci jsou však čím dál nervóznější, snaží se věci urychlit a hrát to ve svůj prospěch, tj. upevnění moci. Nejlépe na věčné časy. Ten aktivní odpor jim sice věnuje energii a pozornost, zároveň ale jejich energii a pozornost soustředí na sebe a pasivní odpor je tak nechán na pokoji. Tzv. pasivní rezistence vlastně znamená nedůvěru ve vládní režim, nedává mu energii a pozornost, ale hlavně mu nijak nepomáhá. Je to, skoro bych řekl, rafinované, protože „mlčící většina“ není jednolitý soubor, ale poměrně různorodý. Mlčet neznamená jen souhlasit, nebo se bát, ale také vědomě ignorovat.

Problémem je, že se (globalistickými) vládami prosazovaná ideologie naprosto míjí s potřebami a zájmy lidí, kterým by měly ty vlády sloužit, ne je ovládat a ždímat. Nenažranost a hloupost vede vlády k destrukci naší současné průmyslové civilizace.

Pokud má vláda „za úkol“ rychle tu zavést bídu a chaos, dělá to velmi dobře. Pokud by chtěla (a měla) dělat něco pro své lidi, pro občany a obyvatele Česka, tak už se poměrně dlouho rozkoukává a nějaká moudrá řešení zohledňující naši situaci a zájmy, moc nenabízí. A ta řešení, která nabízí, jsou spíše nereálná zbožná přání, v tuto chvíli nedostatečná a dá se napsat, že i nedomyšlená až směšná.

Z toho plyne, že na vládu se spolehnout nemůžeme a že vláda svým způsobem pomůže hodně lidí probrat z letargie, až je připraví o ten konzumní komfort. A tady stěžování, litování se a nadávání ničemu nepomůže. Obrazně řečeno, budeme muset vyndat ruce z kapes a postavit se na vlastní nohy. Čím dřív, tím líp.

Chápu, vnější podmínky jsou těžké (doba „postcovidová“ a válka „za humny“), ale to je právě výzva k tomu vyhrnout si rukávy, a hlavně se domluvit (např. vláda s opozicí), jak dál? Jak pomoci (ulehčit) lidem a firmám? Jak situaci s rostoucí inflací, s rostoucími cenami energií, potravin, zvyšováním životních nákladů se současným snižováním životní úrovně obyvatel, přežít bez sociálních bouří a v relativním klidu?

Moudrá vláda by si měla být těchto rizik vědoma, hledat řešení a včas a rozumně je komunikovat, aby se předešlo těm horším scénářům a aby se lidé necítili hozeni přes palubu, což už se děje.  Mějme na paměti, že zoufalí lidé, dělají zoufalé věci.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 6.5.2022 7:26 | karma článku: 18,68 | přečteno: 354x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 15,19 | Přečteno: 411x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 621x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,39 | Přečteno: 335x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 294x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16,  aktualizováno  9:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Sokovi hrozil, že ho vyhodí ze sedmého patra, soudí muže za řádění na ubytovně

17. června 2024  8:23

Krajský soud v Ostravě projednává případ muže obžalovaného z pokusu o trojnásobnou vraždu. Podle...

Při rituálním obětování zvířat se v Turecku zranilo 16 tisíc lidí

17. června 2024  7:30

Na šestnáct tisíc lidí utrpělo v Turecku zranění, když v neděli při svátku obětování rituálně...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 557x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik