Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mít či nemít zemní plyn?

A má smysl to nějak řešit? Chápu, je válka, a tak poneseme vyšší náklady. Platí, že „my platíme jen penězi, Ukrajinci krví“. Krví samozřejmě platí i Rusové. Když lidé po sobě střílí, zraňují se a umírají.

Vše chápu, mohu se ještě více uskromnit, přijdu o nějaký ten finanční polštář (to už se stejně děje). Život člověka je samozřejmě cennější než byznys. Ale všude platí všeho s mírou, a nalezení hranice přijatelnosti je poměrně těžké. Přichází chvíle, kdy je třeba neustupovat a říct dost! Na jedné straně. Současně na druhé straně je si třeba uvědomit, o co se hraje a jaká je výchozí pozice ČR v této „hře“. Jakou cenu zaplatíme za náš zásadový postoj, jaké následky poneseme jako česká společnost?

Kdyby to byl jen svetr navíc, či místo čtyřky dáme ventil na dvojku, pak se jen usměju a opravdu si žádné starosti nedělám. Máme dům s plynovou kotelnou, kterou vytápíme 72 bytů, tomu domu vč. té kotelny šéfuji, takže mít plyn a nemít plyn je pro mne otázkou bytí. Navíc v tom domě ještě bydlím, tak by mě to zajímalo, i kdybych tu funkci nevykonával.

Jediné, co mohu, je jednat s dodavatelem a uzavřít s ním smlouvu. Tento rok zajištěn, dokonce už jsme si vyzkoušeli „cenový šok“ a spotové ceny na burze díky krachu dodavatele, protože ho před nějakým časem koupila Bohemia Energy a my jsme museli rychle uzavřít smlouvu a výhodné to nebylo, jinak nám hrozilo odpojení. Příští rok musíme rozumně vyjednat. Jenže nikdo Vám neřekne, kdy to bude výhodné? Předtím platilo, že přes léto byly ceny nižší, tak se v tuto dobu kupovalo. To, aby měl člověk křišťálovou kouli.

Budou přijatelné ceny energií (ne až desetinásobné oproti minulosti)? A hlavně, bude energie vůbec? On ten ruský plyn nepotřebují jen domácnosti na teplo a vaření, ale zejména (a to až z 75 %) náš průmysl a zemědělství. Zastavením dodávek plynu (či i přemrštěnou cenou) hrozí krach mnoha firem, propouštění a nezaměstnanost. V technologii záleží i na kvalitě toho plynu (chemické složení, výhřevnost), podobné je to u ropy.  

Odpojit se od ruského plynu je technicky náročné a vyžaduje to strategický plán na léta dopředu, není to možné udělat hned a najednou. Také nějakou dobu trvá než se potrubí znovu natlakuje. U nás asi třetina obyvatel bydlí v panelácích, kde je často topení závislé na nějakém centrálním zdroji a dost často se teplo vyrábí v nějaké větší či menší plynové kotelně.

Zaslepenost ideologií (fanatismus) škodí obecně, ale v byznysu zvláště. Pochválil bych pragmatiky, kteří udržovali určitou stabilitu systému. Ale možná bych měl spíš pochválit současné „destruktory“, kteří nám připravují ledovou sprchu po kocovině, opravdový „budíček“. Samozřejmě, že je to reakce na akci. Něco se udělat musí, ale některé návrhy jsou vyloženě hloupé. Jako např. dáme domácnostem přímotopy. Hurá! Co na to rozvodná síť? Přijdou blackouty? 

Jsou si naši nevědomí vládci vůbec vědomi toho, že systém založený na současné technické infrastruktuře mohou rozkolísat tak, že spadne jako domeček z karet?

Na vše lze napsat nějakou vyhlášku, mnohé se dá obejít, nebo porušit. Ale fyziku a přírodní zákony obejít nelze. Lze mít lepší poznání, jinou technologii, ale vždy nějakou dobu trvá, než bude uvedena do praxe, aby pomohla, a ještě déle trvá, než se projeví její nedostatky. Aspoň v tomto fyzickém světě to tak zkrátka je.

Na nějaký ekonomický růst a zvyšování životní úrovně zapomeňme. Vícenásobná krize, která už započala, přeformátuje svět. Ten náš zpovykaný západní zcela určitě. Na troskách už nefunkčního starého, vyroste něco nového. Přejme si a dělejme vše pro to, aby to byl svět pro nás. Aby to byl svět lidský a mírumilovný. Svět lásky a vzájemnosti.

Ne svět zotročených bio-robotů pod nadvládou umělé inteligence. Dokážeme ještě přehodit výhybku? Nebo bude muset povstat bájný Fénix z popela?  Příroda (Bůh, Vesmír) si s tím nějak poradí, i s otázkou, zda u toho dále budou také lidé a jací.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 27.4.2022 18:27 | karma článku: 22,12 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 15,19 | Přečteno: 411x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 621x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,39 | Přečteno: 335x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 294x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 557x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik