Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jasné přesvědčení, žádné pochybnosti

Člověk je omezen nejen svými smysly, ale i svou myslí. Mysl dokáže neuvěřitelné věci. Může leccos vymyslet, může se zahltit myšlenkami, a to jak pozitivními, tak negativními.

Říká se, že veselá mysl půl zdraví. Veselí lidé zpravidla více pozornosti věnují radosti, pozitivním příběhům, i na tom neradostném příběhu najdou něco veselého, humorného. Bývají otevření a věci, co je jinak štvou, dokáží přetavit do vtipu, nebo se nad nimi usmát, případně nechají projít okamžitý hněv, čímž se hned uklidní.

Asi nejvíc situací k naštvání zažívám při jízdě autem. Když mi někdo hodí myšku, snaží se mne vybrzdit, nervózně bliká či troubí, příp. nadává, hlasitě si ulevím výrazy jako: „debile, kreténe, idiote, ...“ a jsem v klidu a už nepotřebuji situaci řešit, pokud tedy nedojde k nehodě. Tu už může řešit někdo jiný než já.

Jsem člověk, který chybuje a pochybuje. Chybu dokáže přiznat a nechce a ani nemůže mít svůj život pod kontrolou. Jen za ten život přijímá odpovědnost a snaží se ho žít, jak umí.

Snažím se tvořit si příjemnou realitu, setkávám se i s příjemnými lidmi. Ti nepříjemní (pro mne) mi ze života mizí, nebo je již nevyhledávám. Nicméně se při své práci setkávám s různými lidmi, i s těmi, které bych v soukromém životě nevyhledával.

Samozřejmě nikoho nepřekvapí, že nejblíže mi jsou lidé se smyslem pro humor, s nadhledem, láskyplní, kteří si na nic nehrají a jsou sví. Tzn., že mám nejraději lidi „svérázné“, s neotřelými názory, kteří jsou svým způsobem pro mnoho lidí „divní“.

Příkladem může být Jaroslav Dušek (aplikuji ve svém životě Čtyři dohody), pro mne je to člověk inspirující v oblasti humoru, podivínství, bláznovství a také spirituality, duchovna. V oblasti zdraví a psychosomatiky mám také své oblíbené doktory (alternativce) jako MUDr. Hnízdila, Šulu, Jonáše. V oblasti životního prostředí, klimatu i filosofie je to Václav Cílek, kupodivu v sociologii mne svým neotřelým pohledem, analytickým myšlením a ironickým humorem oslovil Petr Hampl. U Miroslava Bárty a Vlastimila Vondrušky čerpám poučení z dějin a rozkvětu a pádu civilizací. Odpovědi na otázky ekonomické a hospodářské hledám u prof. Milana Zeleného. A samozřejmě je i řada dalších, méně známých inspirátorů.

Působí to možná nesourodě, někde i protichůdně, nicméně u těchto lidí nacházím inspiraci, což znamená obohacení poznání. Mohou se mýlit, nemusím tomu věřit, mohu o jejich některých názorech a závěrech pochybovat a také se mi to stává.

Asi největším inspirátorem a dobíječem baterek je pro mne příroda, dost inspirace najdu i v rodině a v dalších vztazích: kamarádských, pracovních, sousedských.

Nejvzdálenější jsou mi lidé přesvědčení o své pravdě. Lidé, kteří mají jasno a až často disponují černo-bílým viděním světa. U hlupáků mne to nepřekvapuje a ani jim to nemohu zazlívat. Ovšem u inteligentních intelektuálů si kladu otázku, proč jednají tak, jak jednají. Asi díky tomu přesvědčení. Nebo díky strachu? Proč u jednoho jeho čin schvalují, nevadí jim a u druhého (v podstatě toho samého činu) až hystericky křičí, co si to (ten člověk) dovoluje?

Vysvětluji si to tím, že přesvědčeného nepřesvědčíš. Že takový člověk musí zažít nějaký velký otřes, aby to s ním hnulo. Třeba zážitek blízký smrti. Ovšem dozvědět se, že všechno je jinak, že mé přesvědčení bylo špatné, resp. nesprávné, spíše vyvolá reakci popření. Není to pravda a než abych přijal tuto novou opačnou pravdu, raději spáchám sebevraždu. Tak velkou moc má přesvědčení.

Není to o tom, že přesvědčení lidé by nemohli mít pravdu, naopak mýlit se mohu já, jen je mi proti srsti jejich přesvědčování, ne-li vnucování, zvláště když s nimi jaksi v některých oblastech vnitřně nerezonuji (což je záležitost srdeční), ale kolikrát si s tím neporadím ani rozumově.

Ano, osobně v mnoha věcech pochybuji. Vím, že něco nevím, že mi něco připadá až přitažené za vlasy, ale nejen, že se zdráhám tomu uvěřit, ale zároveň se zdráhám to i odmítnout jako zaručenou nepravdu. Poctivě přiznávám, že to nevím, že tomu mohu pouze věřit, ale nemusím.

Přesvědčené se snažím nesoudit, jen je mi jich líto. A přesvědčovat mne nemusíte, musím si na to přijít sám. Přiznávám, že jsem původně měl v mnohých věcech názory opačné, než mám dnes. Zkrátka na něco jsem názor změnil, změna je život.

Je to jako, když přes zataženou oblohu začnou prosvítat paprsky Slunce a ty Vás osvítí. Osvítit předměty se dají také světlem umělým, září reflektorů.

Tak tu máme „osvícené mystiky“ (světlem božím) a „osvětlené celebrity“ světlem blesků kamer, fotoaparátů a reflektorů.

Jako pochybující mám jednu jistotu: neumřu spácháním sebevraždy. Ikdyž i to by se dalo zpochybnit.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 11.12.2019 16:49 | karma článku: 8,10 | přečteno: 144x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Není na čase změna některých mouder nebo spíš hesel?

A kterých? Osobně bych změnil následující hesla: „Kdo nejde s námi, jde proti nám“, „Podle sebe soudím tebe“ a „V jednotě je síla“.

22.11.2023 v 8:55 | Karma: 12,47 | Přečteno: 321x | Diskuse| Ostatní

Jan Tichý(Bnj)

Pod povrchem a za zrakem

To, co na první pohled nevidíme, neumíme změřit, vysvětlit a definovat, to neexistuje? Ono to ale existuje, jen to neumíme vnímat, protože je to pro nás skryté.

19.11.2023 v 14:01 | Karma: 8,50 | Přečteno: 147x | Diskuse| Ostatní

Jan Tichý(Bnj)

Rozděl a panuj

Už v tomto hesle je schována odpověď na otázku „kdo rozděluje společnost?“. Kdo by ji rozděloval, logicky ten, kdo chce vládnout, kdo chce moc a kdo chce žít na úkor druhých.

16.11.2023 v 19:48 | Karma: 15,25 | Přečteno: 253x | Diskuse| Společnost

Jan Tichý(Bnj)

Dva v jednom

Proč? Protože sem dávám dva druhy fotek. Jedny fotky pořídila fotopast a druhé fotky jsem pořídil (neplánovaně) mobilem na procházce se psem. K tomu ještě popisný text.

13.11.2023 v 11:50 | Karma: 13,70 | Přečteno: 253x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Tichý(Bnj)

Do Vrchlabí dvakrát v týdnu

Že si do Vrchlabí pojedu pro sekačku bylo naprosto logické, ale že tu cestu absolvuji po pondělku ještě v pátek, by mě ve snu nenapadlo. Navíc, když mi v pondělí řekli, abych počítal tak s dvěma týdny.

11.11.2023 v 14:02 | Karma: 8,47 | Přečteno: 283x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik