Dopis ministrovi od potenciálního důchodce

Sice to mám do důchodu ještě šest let, takže mám dost času. Ale víme, jak ten čas letí a donesly se i ke mně zprávy o tom, že Česká správa sociálního zabezpečení nestíhá v přiměřeném čase uspokojit žadatele o důchod.

Vážený pane ministře práce a sociálních věcí,

velice si vážím Vaší práce a práce celé vlády a vím, že to nemáte jednoduché a že spokojenost občanů je u vás na prvním místě. Také vím, že důchodového věku pomalu dosahují silné populační ročníky a bude hůř až se budou do důchodu chystat „Husákovy děti“.

Obracím se na Vás, abych to neprošvihl a přihlásil se k důchodu včas. Jenže kdy je ten pravý čas? Jak dlouho dopředu se musím přihlásit, abyste to stihli zpracovat?

Napište mi prosím, jaké jsou čekací doby a lhůty, pokud máte představu. Z televize jsem slyšel, že se lidi přihlásili k důchodu zhruba před půl rokem a dosud ho nemají. Čekací doba je tedy minimálně půl roku, spíše více. Předpokládám, že se bude dále prodlužovat a že brzy vydáte nařízení, že je třeba se k důchodu přihlásit s předstihem a tam uvedete i termíny.

Rád bych měl v tomto jasno a jistotu. Jsem zvyklý si život plánovat a dodržovat zákony a pravidla, tak jak i vy ve vládě je dodržujete. Disciplína musí být.

Rád bych věděl, že když mám odejít do důchodu v roce 2029, ve kterém roce mám požádat o důchod, aby mi byl v tom roce skutečně přiznán. Chci věřit, že mám ještě dva až tři roky čas a pokud se přihlásím v roce 2026, tak to stát stihne.

Pevně doufám, že už teď není pozdě. Věřím Vám osobně pane ministře a vašim úředníkům, že se s touto nelehkou situací vypořádáte a brzy vydáte pokyn, kde a kdy se máme my, potenciální důchodci, hlásit.

Napjatě sleduji všechny tiskové konference vlády a těším se, kdy uslyším z Vašich úst termín k přihlášení se k důchodu.

Váš oddaný potenciální důchodce.

PS: samozřejmě, že opožděné přiznání důchodu a k tomu ještě dluh s penále u zdravotní pojišťovny je zase pěkný šlendrián od české vládní byrokracie. Není to další střípek do mozaiky, že tento byrokraticky přebujelý systém kolabuje?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 26.5.2023 6:45 | karma článku: 41,43 | přečteno: 4491x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12