Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šifra mistra Cordovera

" Korczakova ulice? To musíte támhle…Vlastně ne…Musíte směrem k věži a hned potom doleva,“ ujal se nás ochotně ortodoxní židovský pár, který si vycházkovým tempem  užíval poslední den svátku Pesach. Urostlého muže zdobil stříbrem prokvetlý  plnovous, černý rozložitý  klobouk a sluneční brýle značky Ray Ban. Mafián, který se  nějakým nedopatřením  promeditoval až  k sefiře Keter.

mj

Jeho dobře míněné rady jsme si vzali k srdci  – ale  neortodoxně je vyložili po svém. Z obzoru jsme záhadně ztratili věž a trvalo  notnou chvíli, nežli jsme utrmáceni našli místo našeho „prvního odpočinku“ po brzké cestě z Tiberias.

Úzké schodiště, vrata s Davidovou hvězdou a patinovaná klika, za níž bere naše hostitelka. Kromě ní a mírného štěkotu psa nás vstřícně uvítalo stinné loubí porostlé břečťanem a chladný pokoj s modrozelenými vitrážemi, které místu dodávaly kouzlo poetické mystiky.

Byli jsme konečně „doma“.  Po  vydlážděném dvoře se líně  sunula želva a  to vše dohromady  vytvářelo dojem inspirujícího klidu a bezčasí. Safed, ve kterém jsme se právě nacházeli,  nemohl zapřít svou slavnou kabalistickou tradici a ani se o to nesnažil.

„Nedáte si s náma jídlo?,“ zeptala se po čase paní domu, "půjdeme jíst s přáteli...“  Zanedlouho jsme   stoupali společně  s " novou rodinou" spletí uliček na místo určené pro „zahradní párty“. Sedli jsme do stínu na přistavené židule  a  jen tak se líně rozhlíželi kolem. Hosté, kteří přicházeli a pozvolna plnili  dvůr,  tvořili na první pohled nesourodou společnost šmrncnutych rabínů, nemluvných polyglotů, výstředních kadeřnic a  přestárlých sanfranciských hippies s květinami v notně prokvětlých vlasech.

To, co je spojovalo, bylo  jedno monoteistické náboženství, ke kterému  došli po těch nejméně pravděpodobných cestách, křižovatkách a náboženských „cross-overech“. „Je tolik cest k pravdě, kolik je lidských tváří,“ říká ostatně jedno z talmudských přísloví.

Ve chvíli, kdy jsme se nasytili místní atmosféry a šaty nám nasákly vůní  pečeného masa, vydali jsme se směrem  do ulic historického Safedu.  Na  nedaleké vyhlídce jsme  opřeli unavené oči do dáli  a pomalu začali  chápat slova, které  pronesl  Avraham Azulai: "Safedu se nepodobá žádné město v Izraeli. Byl od nepaměti předurčen jako nejvhodnější místo, odkud lze propátrávat hlubiny moudrosti Tóry. Není jiné místo v Izraeli, kde čistější a „očistnější“ by byl vzduch.“

Safed se rozprostírá na svazích hory Har Kana´an v nadmořské výšce okolo 700 metrů a můžete z něj zahlédnout Galilejské jezero, horu Tábor či  Meron. Podle jedné z referencí je ostatně „městem Sufim“, s názvem odvozeným  od hebrejského sofeh – pozorovat;  alespoň tak to stojí v Talmudu.

Pokud však nejste zasvěcenci či studenti  místních Ješiv  (židovská  škola vyššího vzdělání), může se vám právem zdát, že v  samotném  Safedu  není příliš  co k vidění.  Když se však skloní slunce,  vše se  prozáří měkkým zlatým světlem a navrch  podtrhne dlouhými stíny, město získá svou hloubku. Snadno se poté  v duchu  přenesete  do safedského  „zlatého věku“, kterým bylo 16. století. V této době zde  působil Yosef Karo, který zde sepsal a kodifikoval halachu – praktické aplikování talmudského a rabínského práva - a také slavní kabalisté jako Moshe Cordovero a  Yitzchak Luria.

Duchovní  zážitky k vám však nemusí přijít  jen v ruku v ruce se studiem židovského mysticismu. V tomto smyslu lze jen doporučit, abyste přijeli  do Safedu hladoví;  nejlépe  pak v  poslední den Pesachu, kdy budou všechny obchody zavřené až do nočních hodin. Po celodenní vytrvalé chůzi s vysokým převýšením  zažijete v pravdě  výživné a povznášející „vidiny z hladu“ a  také  ostatní  extatické  " zážitky vrcholu.":

"Po mnoha pohybech a koncentraci na písmena vám nakonec vstanou vlasy na hlavě....krev vám začne vibrovat...a vaše tělo se začne třást, a vaše končetiny se začnou chvět...a budete v sobě cítit ještě jednu duši...která vás posílí, když projede celým vaším tělem a jako vonný olej vás pomaže od hlavy k patě," píše Abraham Abulafia.

Safed je jako šifra.  Šifra mistra Cordovera.   Tak jako  svinuté hádě DNA  v sobě  skrývá  cenné kódy a  poklady.    Nevydává  je však  "za hubičku"  a jen   tomu, kdo se v něm naučí číst.

tx sist MJ

Autor: Michal Josephy | pondělí 6.6.2011 8:18 | karma článku: 28,73 | přečteno: 3437x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

"To jedeš včas, puszta má ještě barvy! V červenci a srpnu je to pustá, vyprahlá zem," říká mi pan domácí, který pronajímá pokojík se šuplíkem a biblí

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31 | Přečteno: 663x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Azore, ke mně!

„Pojďte dál,“ pověsí se na těžké dřevěné dveře mladá a drobná senhora. „Jí si nevšímejte,“ mávne rukou nad dorážejícím štěnětem, které mi laškovně okusuje lýtka. „Je to ještě tele, dělá jak praštěná.“

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1670x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Indiánský běh

Nikdy, ale opravdu nikdy jsem neviděl přehlídku tolika prapodivných běžeckých stylů jako na bombajské Marine Drive.

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79 | Přečteno: 605x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Vězněm kláštera

Uprostřed mrazivé zimní noci léta páně 1824 bylo Klášterní náměstí liduprázdnější než kdy jindy. V husté vánici se vytrácel zvon z nedalekého kostela Narození Panny Marie a drobná dívka, přecházející z domu do domu, se po pár

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Michal Josephy

V oku ženy

Vysoko v horách, svažujících se do úrodných údolí etiopského Hararu, žije "kmen" Argobba, jehož ženy mají na poměry světlejší pleť, úzké, elegantní nosy, mandlovitě tvarované oči a jejich vyhlášená krása, které údajně podlehl i ně

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75 | Přečteno: 3438x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:34

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

OBRAZEM: Ruská destrukce z výšky. Drony vyfotily bombardovaný Časiv Jar

2. května 2024  12:31

Měsíce neochabujícího ruského dělostřeleckého bombardování zdevastovaly Časiv Jar, strategické...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  12:22

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikuje od rána nehoda nákladního vozu a...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....