Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozvali si do nového bytu návštěvu. Přišla Smrt

Vy, co už máte covidových strašáků po krk, tento článek nečtěte. Vy, co považujete protiepidemická opatření za buzeraci a ztrátu svobody, také ne. A vy, co pandemii ignorujete a považujete za spiknutí mocných, už vůbec ne.

Můj bratr, hned minulý čtvrtek po otevření, vyrazil do své oblíbené hospůdky. A já na místní trh nakoupit něco ovoce a farmářských sýrů a uzenin. Oba jsme se vrátili domů skleslí (i když žijeme desítky kilometrů od sebe), bratr navíc hodně smutný.  Těšil se po mnoha týdnech na své přátele a točené pivo. Hospůdka jen hučela. Jen čtyři lidé u stolu? Poloviční kapacita? Ale jděte. Narváno, u baru hrozen lidí stylem hlava na hlavě, roušky nic, neotravujte pořád s tou buzerací, jo! Já jsem cestou na tržiště potkal asi padesát lidí ve frontě na mikulášské dárky. Tedy ve frontě… ve skrumáži kolem brány. Rozestupy samozřejmě nula, třetina matek bez roušek, děti jakbysmet. To však nebyla ta nehorší zpráva. Nedělám si totiž o nějaké disciplíně v Česku naprosto žádné iluze. Na rozdíl od ministrů, kteří si první dny po rozvolnění pochvalovali, jak byli na kontrole a nařízení byla dodržována. Už za pár dní mluvili jinak. Nedodržování, obcházení, ignorace. Dokonce klíčoví lidé (Vladimír Dlouhý za Hospodářskou komoru, Tomáš Prouza a Václav Stárek, prezidenti Svazu obchodu a Asociace hotelů), které rozhodně nelze podezírat z radosti nad zavřenými obchody a restauracemi, zveřejnili výzvu k dodržování pravidel: Bylo by velmi smutné, kdyby se opět celá gastronomie stala obětí několika viditelných případů porušování pravidel. I oni pochopili.

Ale zpět do jihočeské hospůdky. Všichni bratrovi štamgasti do ní dorazili. Kromě pana X a pana Y. A ti už ani nikdy nepřijdou. Zemřeli na covid. Nebo s covidem, pod covidem, za covidem, vedle covidu, jak chcete. Pan X si nedávno na důchod koupil nový byt. A pozval si na návštěvu kamaráda. Návštěva přišla nakažená, jestli zcela bez příznaků nebo jen s lehkými, nevím. Popili, poklábosili. Hostitel se nakazil a za pár dnů zemřel. Kovaní chřipečkáři ihned namítnou, že byl jistě těžce nemocný osmdesátiletý stařec. Ne, bylo mu 65 let, byl relativně zdráv. To je ten věk, kdy to má člověk „stejně už za pár, takže se nic vlastně neděje“? V novém bytě zůstala vdova a v návštěvě zřejmě nadosmrti absolutně šílený pocit viny. Bude s ním muset žít, pokud si nevsugeruje, že to kamarád chytil někde jinde.

Moje švagrová ležela s covidem, který chytla v práci na poště v podatelně, v nemocnici dva týdny v umělém spánku. 80% plic zasaženo. Dodnes se nevrátila, i když už je v rehabilitačním zařízení, kde se učí znovu chodit – a jsou to už dva měsíce. Samozřejmě stařenka – 59 let. Babička mé dobré kamarádky na tom byla tak, že příbuzným nabídli návštěvu na covid oddělení. Jasnější signál, že jde o poslední rozloučení, asi nevymyslíte. Po návštěvě se babička přes víkend zázračně zmátořila, ale pocity příbuzných bych zažít také opravdu nechtěl.

Umírají i lidé, kteří absolutně popírali existenci covidu a na demonstracích mohutně protestovali. Jako Slovák Peter, který byl na divokých protestech v Bratislavě, kde premiéra Matoviče prohlašovali za Hitlera a vládu za fašisty. Nakazil se a zemřel. Na sociálních sítích jeho syn Patrik prosí lidi, aby přehodnotili svůj postoj ke koronaviru: „Můj otec Peter nevěřil na covid, byl odpůrcem anticovidových opatření a nošení roušek, …“. „Jde o reálný profil reálného člověka, jemuž zemřel otec, který umřít nemusel a mohl žít ještě dlouhá léta,“ konstatovala slovenská policie. Jen opravdu cynický člověk by prohlásil, že byl „spravedlivě“ potrestán. Já cynik nejsem, prostě podlehl anticovidové propagandě. Byla to tragická chyba, anticovidové celebrity se z toho na hlavě stejně škrábat nebudou.

Donedávna – i tady na blogu – spousta lidí ve svém zaníceném přesvědčení argumentovala „trumfem“, že statistiky hovoří jasně: žádná úmrtnost se v ČR nezvýšila, ve srovnání s několika minulými lety dokonce klesla, slyšíte, klesla! Lžou nám, manipulují s vylhanými čísly, pryč s nimi. Potom byla zveřejněna data za říjen. Počet zemřelých se vymkl všem statistikám od roku 2011. Ani v roce 1995, za nejhorší epidemie chřipky u nás za dlouhá léta, což bylo také argumentačně hojně využíváno, se nic podobného nedělo. Žádným pohazováním slov o úmrtí „s covidem“ nebo „na covid“, protože „nepitváme, takže nic nevíme o příčinách“ se nejde vysmeknout. Protože i tato čísla byla zveřejněna, včetně předběžných závěrů z pitevních protokolů. A nárůst zemřelých, kterým opravdu covid nelze klást za vinu, je také varovný. „I přesto, že onemocnění covid-19 je hlavním důvodem zvýšené mortality v České republice, říjnová data ukazují také nárůst mortality z jiných důvodů, než je právě covid-19. Klíčové proto momentálně je, aby se co možná nejrychleji podařilo restartovat standardní nemocniční zdravotní péči,“ zmiňuje ministr zdravotnictví Jan Blatný. To neznamená nic jiného, než že (opět jen kvůli covidu) úmrtí rostou i z omezování necovidové lékařské péče, tedy například nenasazení včasné a tedy daleko účinnější léčby.  

Samostatnou kapitolou je doslova kobercový nálet na protiepidemická opatření. Snad žádný kus látky na světě není dnes tak napadán, profanován a zesměšňován jako roušky. Stal se z nich pro mnohé symbol poroby, opět – jako by vládci světa za každou cenu chtěli mít své ovce přehledně označkované, viditelně, jako manifestace zotročení. I nechutné přirovnání k Davidově žluté hvězdě padlo. A podle příspěvků v internetových diskusích to skoro vypadá, že všichni, co jsme přeci jen podlehli rouškové propagandě, nosíme roušky zásadně primitivní, naprosto neúčinné, špinavé, neprané, promáčené, a nejenže zbytečné, ale strašně škodlivé. O značném pokroku v technologiích výroby včetně nanovláken, stříbra, respirátorů s vysokou účinností ochrany a obří nabídce - ani slovo. Je k tomu třeba něco dodávat?

Temné a zoufale smutné příběhy se tímhle odmítnutím „nechat se strašit“ ovšem odehrávat nepřestanou. Naopak. Bude jich o to víc, o co víc budeme pandemii zlehčovat, nerespektovat, či přímo sabotovat. Abychom si rozuměli: opatrnost a bdělost nemá s šířením strachu nic společného. Nestrkám hlavu do písku jako pštros, virus tu je a dlouho ještě bude, zabíjí a poškozuje zdraví. Kdybych ho ignoroval nebo dokonce totálně popíral donkichotským bojem proti jakýmsi větrným mlýnům organizované světové nadvlády nových uzurpátorů absolutní moci, musel bych být někdo jiný. To, že někdo záměrně a masově šíří strach z covidu, aby si mě snadněji podmanil a zotročil ke svým mocenským choutkám, to prostě nemůžu brát vážně. I ten nejkrutější diktátor sice rozsáhlými represemi zajišťuje svou moc, ale – věřte/nevěřte - i on sní o tom, že lid ho spontánně bezmezně miluje a uctívá, nikoli k smrti nenávidí. Básnířka S. Fischerová kdysi napsala, že nejhorší ponížení není hrát jejich hymnu pod namířenými hlavněmi, ale dobrovolně, radostně. A myslet si, že tím něco zachráníte. To je to největší ponížení, krutovládci tak milované. A podotýkám, že tyhle verše (nějaký cenzor si schrupnul?) vyšly za totáče, už v roce 1985.

Naši vládu mám sice občas za chaotickou, manažersky málo schopnou a někdy i bezradnou, některá protiepidemická opatření za bezzubá a zbytečná, ba vylíhlá v hlavách tvorů, zcela odtržených od reality, ale že je jejím cílem nadělat z nás tupé otroky, si nemyslím. Opravdu se domníváte, že premiér Babiš zaškrtil ekonomiku se zvrácenou rozkoší a chutí ji totálně zničit, ministryně Schillerová s nadšeným úšklebkem, šťastná jak blecha, sype ze státní kasy, dokud tam nezůstane poslední dávno neplatný pětník, ministr Havlíček s pomstychtivou radostí zavírá obchody, restaurace a živnosti, Plaga v blažené extázi žene děti ze škol a modlí se za jejich absolutní zblbnutí. A ministři zdravotnictví si jeden jako druhý pomlaskávají, jak nás doma zamkli a pěkně k smrti vyděsili? A všichni dohromady se těší, jak budou neomezeně vládnout zcela rozvrácenému státu, zadluženému po uši a chudému jak kostelní myš, kde stojí žebráci na každém rohu? Podezřívám vládu z lecjakých nepravostí, ale tohle jí „přišít“ neumím. I proto, že to obdobně řeší „zničehonic“ na písknutí všude po světě. Protože té sladké moci se prostě nedá odolat? Hele, dám palec dolů, a poddaní zalezou třesoucí se do děr, dám palec nahoru a líbají mi nohy, že jsem rozvolnil. Úžasné, pojďme si to vychutnat, kluci.

Lítý spor protestantů s epidemickými „Koniáši“ ve skutečnosti ani prvoplánově není rozporem typu Peníze nebo život. A nejde dokonce ani pouze o ochranu zdravotnického systému, i když jeho zhroucení by už bylo děsivým mementem a signálem, že jsme v této první linii naprosto selhali a prohráli. I když slovo humanita bylo zvláště v posledních letech zneužíváno, skutečně dnes hrajeme o své lidství a hodnoty úplně základní: o nesobectví, nezištné pomoci, osobní i kolektivní odpovědnosti, soudržnosti, odvaze a schopnosti srdnatě čelit nejrůznějším protivenstvím. Vladimír Holan kdysi napsal: Vaše velikost – nemyslet na sebe. Vaše urozenost – oběť.  Byl to velký básník.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Prouza | úterý 8.12.2020 9:35 | karma článku: 47,67 | přečteno: 15463x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,11 | Přečteno: 9766x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8561x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1770x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1192x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 526x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3404x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik