Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se gumoví medvídci proměnili v tofu

Koupili jste pytlík gumových medvídků, dali do poličky, druhý den vás honila mlsná. V poličce stejný pytlík s nápisem Medvídci, ale uvnitř tofu. Absurdní? Kdepak, tohle přesně se stalo. Někdo vám zakoupené zboží na dálku proměnil.

Zatím to není vymyšleno u bonbónů, ale v literatuře už ano. Zakoupili jste si řádně elektronický výtisk knihy Roalda Dahla – a druhý den zjistíte, že váš nákup byl dálkově změněn. Přímo ve vaší čtečce, automaticky, bez vašeho vědomí, natož souhlasu. Na úplně jinou knihu. Korektní, čistou, jinou, než jste původně chtěli a kupovali. A ta původní verze nenávratně zmizela. Vy už máte ve čtečce, jak by řekl dýdžej Rytmus, jen „vyklírovanú verziu“. Tohle přesně udělalo nakladatelství Puffin ve Velké Británii. Jinými slovy, koupíte si nějaký produkt a už nikdy si nebudete jisti, jestli se sám od sebe nepromění v něco úplně jiného. A to je přeci jen i v dnešní době bezuzdné „cancel culture“ zase o level vyšší iniciativa. Kvůli této snaze se ovšem zvedla nebývalá vlna odporu, protestovala i královna Camilla a britský premiér Rishi Sunak. Spisovatel Salman Rushdie to označil za absurdní cenzuru. Společnost Roald Dahl Story Company tvrdila, „že změny v novém vydání knih, jako je Karlík a továrna na čokoládu nebo Obr Dobr byly pouze malé a pečlivě promyšlené“. Kdepak, ani malé, a už vůbec ne promyšlené. Ze všech knih bylo odstraněno slovo „tlustý“. A také slova jako „bláznivý“ a „šílený“. Protože to prý může narušit psychické zdraví čtenářů. A obr Dobr už nenosí černý kabát, nikdo neví, proč. Zřejmě citlivost na slovo „black“ už dosahuje třetího stupně povodňové aktivity. Vymazán byl třeba z Matildy odkaz na romanopisce Josepha Conrada. Byl nahrazen Jane Austenovou, hned dvě nekorektní mouchy jednou ranou zabity.

Celé to plyne z dojemné snahy ochránit ty nevinné dětské duše před jakýmkoli diskomfortem, jak se dnes moderně říká. Cesta do pekla bohatě dlážděná dobrými úmysly. Výsledkem je dokonale aseptický svět, bez virů násilí, posměšků a ústrků. Víte, že těm korektním úpravám sami původci říkají dezinfikované verze? Tak to sedí. Má to jen jednu vadu, takový svět reálně neexistuje. V literatuře ale bude muset, ve filmu jakbysmet. Ve filmu Drsňačky herečka Melissa McCarthyová, tlustá jak bečka, jen vejde do baru a už ji všichni chlapi zoufale chtějí. Jejich jediným snem je totiž mít ženu – chodící vodní postel. Osvalené zločince likviduje několika chvaty a naštěstí žádného nezaklekne, protože tam by si kaskadéři, padající k zemi na Melissin jediný dotek, skutečně mohli z natáčení odnést zlomenou páteř – a bylo by to naopak velmi uvěřitelné. Za to její parťačka, krásná Sandra Bullocková, je ztělesněný uzlík mindráků. Měla se občas nacpat, hned by byla sebevědomější.

Takový svět je dětem třeba předkládat. Kde nikdy neofoukne, zlé slůvko nezazní, ani obočí nesmí být pozdviženo. Možná i proto se začalo dnešní mládeži říkat generace sněhových vloček. Nejsou konfrontováni s realitou a při jejím závanu se okamžitě hroutí. Nikdo už není tlustý, jen „enormní“. Puffin, dětská divize nakladatelství Penguin Books, po vlně odporu a ťukání na čelo navrhla, že vydá všech 17 děl Dahla v původní verzi. Samozřejmě paralelně s těmi dezinfikovanými verzemi. Budeme si moci vybrat, ó ó ó! Penguin má ovšem v češtině problém. Penguin je totiž „tučňák“. Cože?! Jaký TUČŇÁK? To bude nějaký omyl, to bude určitě ENORMÁK. A v žádném případě bych si nekupoval elektronické verze oněch děl. Jistota je jistota a tlačítko na „dálkové aktualizace“ tak křehké. Obři lidožrouti z pohádky Obr Dobr totiž nikdy nespí. Žerou spisovatele a jejich díla na potkání: Flákožrout, Kostikřup, Drtichlap, Děckožvyk, Chroustomas, Chlemtohrd, Děvozmar, Krvešpunt a Řezníček.  Nechtějí se smířit s tím, že budou jíst už jen fňokurky jako obr Dobr, nebo dokonce nosit černý plášť. Tenhle boj neskončil, holenkové. Ten teprve začíná.

Autor: Josef Prouza | pátek 10.3.2023 9:02 | karma článku: 40,02 | přečteno: 2763x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9736x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8557x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1767x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik