Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

V textu poněkud postrádám informaci, že proměnu textu neprovedla žádná státní cenzorská instituce, ale přímo vykonavatel autorských práv. Což je něco jako "vlastník" díla, i když v oblasti autorského práva se o vlastnictví nemluví. Takže si o tom můžeme myslet co chceme, ale pokud Roald Dahl svým dědicům jakékoliv změny nezatrhnul, je to jejich věc (a jejich peníze, o které mohou přijít).

0 3
možnosti
JP

Změny textu provedlo nakladatelství. Podle vaší logiky ovšem souhlasíte s tím, že tak učinit mohlo. Tak si představte třeba situaci, kdy si zakoupíte obraz Mony Lisy. Ten původní, slavný. Ráno se na něj jdete podívat, Mona Lisa je ovšem najednou černoška (korektní, nerasistické), má brýle ( nestydíme se za handicapy), a v ruce duhovou vlajku. Budete ráda nebo budete přeci jen malinko naštvaná, že jste si koupila původně něco úplně jiného a někdo (dokonce ten, kdo vám dílo drze za strašlivé peníze prodal) vám ho změnil bez vašeho vědomí a souhlasu na korektní výchovný předmět, který bude od teď na vás blahodárně působit v duchu nejmodernějších dezinfikovaných hodnot? Odpovězte si sama.

3 0
možnosti
RP

Tak základní opatření je nenechávat elektronickou knihu někde na cloudu, kde obvykle provozovatel cloudu má smluvně ošetřeno, že veškerá data na tom cloudu jsou jeho a může si s nimi dělat, co ho napadne. Třeba upravovat "závadné" elektronické knihy. Je třeba pěkně nakoupit svá soukromá záznamová media a tu knihu mít tam. V takovém případě bude popsaná degradace té knihy na dálku velmi ztížená.

A rovnou je třeba nekupovat a nepoužívat čtečky a aplikace, které ty knihy nemají uloženy v sobě, ale jenom tu knihu čtou z toho cloudu.

2 0
možnosti
KL

A není spíše smutné a alarmující, že vůbec musíme řešit, zda nechávat nebo nenechávat knihu někde na cloud?

3 0
možnosti
IL

I78v98a79n30a 26L16a55n65c49e

10. 3. 2023 10:40

To není obava, aby děti chudáčci k něčemu ošklivému nepřišly, to je pouze snaha o manipulaci. Děti, které nejsou schopni unést slovo: prase a tučnˇák, se určitě sesypou, až jim v pozdějším věku dá někdo opravdovou ránu. Sesypou se a s pláčem se uzavřou ve sklepě... Jak je asi dětem, které zažívají válku, bídu? Máte pravdu, tento boj vůbec není u konce, do škol se dostávají knihy, které by tam být neměly. Rodiče nemají právo vychovávat a vést děti...

11 0
možnosti
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik