Cesta kolem republiky - prolog

Před pár lety jsem u nás na půdě našel zdánlivě bezcenný kousek papíru,který však po bližším prozkoumání vydal překvapivé tajemství. Jednalo se o fragment z nikdy nevydaného atlasu Evropy zhruba z roku 1903 a jeho pravost je nezpochybnitelná. Jen nikdo nedokáže pochopit, jak se tenhle papír dostal z Liptákova až do Konice. A já se s Vámi podělím o historický popis naší země :

Zemi českou co do jejího povrchu lze charakterizovati jako hory, doly, černý les. Uprostřed lesů leží památný to hrad, který pojmenovali si hrdí Čechové českým názvem pro krásnou ženu: Kost. Velké české zábavní centrum po vzoru vídeňského Prátru se nachází v Českém ráji.  Český patriotismus se nejvíce projevuje v Kopřivnici, kde před sedmi lety představili prvního českého Prezidenta. V Prachovských skalách se daří zbrojnímu průmyslu. Obrovská naleziště zlatavého moku najdeme v Pivnické rokli. Připomeňme jen nejslavněší vrty Moravan, Bernard, Kozel a i další. Přestože už jedno století platí povinná docházka dětí do školy, najdou se zde i města, která kromě základní školy zřídila i školy tzv. zvláštní. Například Mimoň, Stará a Nová Paka či Třešť. Mezi Sušicí a Pískem je poušť. Naopak v okolí Lednice málokdy teplota překročí bod mrazu a tak zde jsou výborné podmínky pro lyžníky v zdejším Lednicko-Valtickém lyžařském areálu. Severně od města Kouřim táhnou se rozsáhlé tabákové plantáže až ke kuřácké metropoli Šluknov. Menší plantáže byste nalezli ni v zemi moravské mezi Kuřimí a Hulínem. Zkamenělé výměšky vyhynulých mamutů dolují pilní Čechové v okolí Veltrus, nejvíce zachovalé zbraně z doby ledové byly objeveny v okolí Kyjova. Za zmínku stojí též okultistické doupě Duchcov a letovisko jihočeských zbohatlíků Prachatice. Léčbou štítné žlázy jsou známé lázně Volary, schizofrenici mají v oblibě lázně Bludov. Poblíž města Kaproun se nachází největší závody na zpracování tradiční české masové části vánoční večeře. Voda z řeky Nežárky je oblíbená mezi hasičskými sbory pro své vynikajicí vlastnosti při hašení požárů. V Peci končí děj pohádky o Perníkové chaloupce. Přehrada Rozkoš je rájem nudistů. Zdejší adamité a evité chodí zde, jak je Pánbůh stvořil, oděni jen tu a tam, a každý rok odsud podnikají pravidelné cesty do nudistického poutního místa Adamov, nedbajíce církevních pohrůžek z Mnichova Hradiště. Nedaleko odsud se nachází další známá atrakce - Viktoriin splav, objevený teprve před padesáti lety manželi Němcovými.

Oblast na  pomezí Čech a Moravy je v celém světě známa jako „salámová velmoc“. Nejslavnější ze zdejších produktů dal  celé oblasti jméno Vysočina, my si připomeňme i další světoznámé salámovny v Uhersku u Pardubic či v Poličce. Velké množství králíků albínů - sněžných dalo jméno nejvyšší hoře Rychlebských hor - Kralickému Sněžníku. Návštěvníci vlasti české by si měli dát na své věci pozor hlavně na rovinaté Hané, kde obávaný lupič Lotrando přepadává nicnetušící cestující před  Dubem, za Dubem. Velké množství to žebráků charakterizuje velkoměsto Ostravu, neustále žádajíce cestovatele o stravu. Mezi Štíty a Hranicemi se připravují vojenské jednotky na vpád nepřítele (zde si všimněme, jak neznámý génius předpověděl vznik vojenského újezdu Libavá). Jižně od tohoto prostoru se nachází nejtěžší vesnice v celé Monarchii – a to Mírov. Velká vlna imigrantů ze světadílu za velkou louží našla svůj nový domov v kraji kolem Vsetína a na památku ho nazvala po svém národním stromu - Javorníky. Největší radost z nich mají místní galánečky, které vyrazí na rande raději s hokejistou než s aknózním mladíkem z Uher. Zajímavá sídla najdeme na jihovýchodní Moravě. Ve Slušovicích žijí slušní a hodní lidé, ve Zlíně lidé nerudní a zlí, v Otrokovicích zase je dělnická kolonie.

No a protože rádi poznáváme naši republiku, díky tomuhle nálezu byl už jenom krůček k nápadu, že prozkoumáme, jak se naše česká země za těch sto let změnila. A od tohoto nápadu už byl jenom krůček k realizaci. Sami nevíme, jestli se nám podaří obejít republiku, ale za pokus to určitě stojí. Pravidla jsou docela jednoduchá : jde se co nejblíž k hranicím a kde se skončí, tam se příště nastupuje. Samozřejmě, že pokud je nějaké zajímavé místo kousek ve vnitrozemí, je škoda ho vynechat. Cíl máme naplánován do středomoravského města Konice, je to město,ke kterému má většina účastníků akce vztah.

Tož nám držte palce!!! 

Autor: Josef Procházka | úterý 10.8.2010 11:28 | karma článku: 13,93 | přečteno: 1334x