O co se tu bojuje aneb volíš "třeba Bahňáka"?

Že chlapci od Rychlých šípů nebyli vzor všech cností dokazuje citát v titulku. K volbám byli nepěkně laxní. U nás právě vrcholí předvolební boj politických stran a hnutí o naše hlasy. Informacím o něm nelze uniknout. Informacím o boji. Zprávám z fronty. Pryč jsou ty časy, kdy se politici o naše hlasy ucházeli. Dnes o ně bojují. Proč o naše hlasy tolik stojí a co to pro nás znamená?

Potěšit nás může, že aspoň v jednom politici i mediální komentátoři přiznali barvu. Totiž, že jde o boj a ne o ucházení se. Uchází se gentleman o dámu svého srdce. Láskou planoucí muž se uchází o dívku, kterou miluje. Uchází se o místo manžela či partnera té které dotyčné. Se všemi možnými následky, které výsledek ucházení může přinést.

Je-li vyslyšen a dotyčná přijme jeho ucházení se, nejprve se po něm požaduje slib věrnosti. A kdyby jen slib. Požaduje se po něm i ta slíbená věrnost! Plnění slibu. Po celou dobu trvání mandátu - pardon - manželství. A je toho mnohem víc.

Ještě větší rozdíl mezi ucházením se o hlas voliče či přízeň své vyvolené je v případě, že uchazeč není vyslyšen. Je odmítnut a tím je to vyřízeno. Nemůže se stát manželem jen proto, že tu právě není jiný nápadník po ruce či v dohledu. Nemůže se ani stát manželem ve druhém skrutiniu.

Takže tu máme boj. Boj o nás, o voliče. Potažmo o naše hlasy. Také divná věc. Napadlo vás někdy, k čemu může být někomu váš hlas? Kde se vůbec takový hlas bere? Dobře se rozhlédněte kolem sebe - kde máte svůj hlas?

Počkejte, nechoďte nikam a nic nehledejte. Podle posledních zpráv z televize vím, že doma není. To by tak hrálo, abyste jej měli doma. Pořád. Svůj voličský hlas. Kdoví k jakým koncům by to vedlo. Zatím leží v podobě volebních lístků pěkně pod zámkem někde na úřadě. Dostanete jej chvíli před volbami. To vám musí stačit. Už z toho, jak opatrně se s volebními hlasy zachází, je zřejmé, že jde o velkou vzácnost. Co je na nich tak vzácného?

Podobnou otázku jsem si kladl jako malý kluk u pohádek o vodnících. Byli to vesměs sběratelé dušiček a já nevěděl, k čemu jsou jim dobré. Až film o doktoru Mráčkovi a vodnících v Čechách mi otevřel oči! Sběratelé dušiček se sejdou na sněmu vodníků (bojovníci o hlasy se scházejí ve sněmovně!) a tam dušičky smění za perly. No a za perly pak lze koupit cokoli.

I hlas voliče má svou cenu. Omlouvám se, že při orientačním výpočtu vyjdu z průměrných údajů a budu hrubě zaokrouhlovat, ale na nějaké té koruně momentálně tolik nesejde. Nedělám si nárok na podrobnou ekonomickou analýzu - jde jen o hrubou ilustraci. Průměrné mzda dnes činí takřka 25 tisíc korun. Den daňové svobody slavíme v druhé polovině června, takže měsíčně státu k hospodaření předáme průměrně 12 tisíc korun. Za běžné čtyřleté volební období odevzdáme státu - potažmo politikům - k hospodaření každý více jak půl milionu korun.

To ovšem není konečná cena volebního hlasu. Jsou mezi námi tací, kteří rozložením nákupu do pěti hypermarketů dokáží ušetřit i několik stovek měsíčně. Z té poloviny, kterou jim stát nechá k jejich vlastní potřebě. O toho druhého půl milionu se nestarají. Je jim jedno. K volbám nepříjdou - stejně nemohou nic změnit, že... Politikům je to jedno také, jejich hlasy si rozdělí stejně. I od nevoličů vyberou jejich půl milionu. Když nepřijde volit polovina voličů, má váš hlas rázem cenu i přes jeden milion korun! Hodnota volebního hlasu se tedy pohybuje zhruba mezi půl až jedním milionem korun.

Je tedy o co bojovat a tak se bojuje. Především sliby. Politici slibují, že nebudou krást. Dohlédnou i na to, aby nekradli ti druzí. Budou dobře a uvážlivě hospodařit. Budou nám naslouchat i po volbách. Budou... Možná mám přehnaná očekávání, ale nemělo být to vše, co slibují, samozřejmostí?

Nemám z toho boje dobrý pocit. Bojují politici a bojují o nás, voliče. Je celkem jisté, že politici vyhrají. Jedni, možná i druzí nebo třetí. My voliči a naše hlasy jsme jen předmětem toho boje. Nevzpomínám si, že by z boje vyšlo někdy vítězně to, oč se bojuje. Vy ano? Chceme-li tedy mít šanci na výhru, nezbývá nám nic jiného, než se boje zúčastnit. Jako bojovníci, ne jako pasivní předmět boje. Přeji nám všem, abychom vyhráli.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Pekárek | středa 16.10.2013 18:51 | karma článku: 7,81 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Josef Pekárek

Nechte toho!

9.3.2014 v 19:33 | Karma: 8,43

Josef Pekárek

Město nad Kdesi no.1

21.12.2013 v 23:38 | Karma: 5,74

Josef Pekárek

Víme, že jste vlastně spokojení

3.12.2013 v 20:23 | Karma: 14,13

Josef Pekárek

Dva šátky tu chybí!

16.11.2013 v 22:46 | Karma: 28,30