Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dneska jí se dnešní chléb...(*)

Znáte to. Někdo vás chce vyděsit čímsi, co by mělo či mohlo přijít. Apokalypsou - společenskou, politickou, osobní... Nemám rád budoucí strašáky. Nebojím se ani těch dnešních. Ale chci o nich dnes psát. Vadí mi nynější strnulost veřejných médií v té rétorice konfrontace. Vadí mi to i u diskutujících kdekoli, i u kolegů blogerů...

Není tu dnes v podstatě nikdo, kdo by mohl zasáhnout do veřejného a politického života, aniž by nebyl už dopředu podezřelý. Podezřelý z čehokoli. Goetheův ďábel byl ten, který "chtíc dělat zlo, vždy dobro vykoná...". Dnes je to naopak. Prohlašte cokoli slušného a budete podezřelí z neslušného. Na kohokoli se najde něco, v naší "korektně přísné" společnosti, co vás už předem vyřazuje, vylučuje, dělá podezřelým...

Paní A navrhuje vyrovnaný rozpočet. Skvělá věc! Ovšem pozor, navrhuje jej paní A! Nejde jí o něco jiného? Občané - posluchači - diváci - pozor!! Vždyť "víme", že taková věc by paní A přinesla prospěch. Zapomeňme teď na prospěch nás všech, ale jí to teda fakt nemůžem darovat! Nikdy!

Paní B chce odstranit lichvu. Je to jednoduché. Zákonem se stanoví maximální možná výše RPSN v zemi. Na úroky se nehraje. Právě RPSN je ta potíž, u nás v "poplatkové republice". Vzhledem k faktu, že více jak polovina státem vyplácených důchodů jde přímo na splátky nesmyslných úvěrů lichvářským spolkům (převádí je tam přímo tzv. správy sociálního zabezpečení) by se dalo říct, že je to rozumná věc. Ale! Paní B je samostatná, podniká, zaměstnává lidi, od státu nechce ani korunu a tudíž není na státní správě závislá. Nepobírá ani dávky, nežebrá o dotace. Není na ni metr. A teď má ten divnej nápad. Za tím něco musí být. A jestli není - tak hraje na oblíbenost. U těch šmejdů, co jsme je dosud obírali, bude populární. Populistka!

Nejlepší nakonec. Paní C. Na tu by se našlo věcí. Byla tam a tam... dělala to a to... Dnes je za vodou. Říkají ti, co ještě nedošli ani ke břehu. Má spoustu "naivních" nápadů. Prej byla blbost, nakupovat na ministerstvu X bonbony TicTac za 50,-Kč v době, kdy jejich cena u pokladny v marketu byla 10,-Kč a ve velkoobchodě polovic. No, nelíbí se mi její účes ani výslovnost. Ale souhlasím. Já souhlasím. Média kontrují - o co jí vlastně jde? Přilepšit si o pár desítek tisíc... To sotva. Tak o co?! Upravit daně? Ty nižší jsou pro všechny. Tak o co jí jde??

Nedávno přišel pan Václav Bělohradský s myšlenkou "mozaiky - kaleidoskopu". Ve společnosti i v politice došlo k roztříštění. Není nalevo ani napravo. Jsou idee, myšlenky a projekty, se kterými můžeme souhlasit nebo je ignorovat nebo je odmítat. To se mi líbí. Bělohradský umí popsat stav, v kterém se nacházím. Podporuji paní A s jejím vyrovnaným rozpočtem (a nelíbí se mi spousta dalších věcí, které zamýšlí) - nicméně s tím rozpočtem si můžem podat ruce. S paní B se shodnu úplně. A její aktivity, ať řeší kdokoli. Já jsem pro, zabránit lichvářům v jejich činnosti. No a paní "C"...

Všechny tři dámy se mi líbí svojí aktuálností. Navrhují řešit současný problém nyní. Řešme současné Nyní. Nebojme se tolik budoucnosti. Nenechme se jí strašit. Člověk má "právo být zbaven od strachu". Praví Magna Charta Libertatum. Žádné mediální strašení na tom nic nezmění.

P.S.: Pro genderově neuvědomělé jedince - pojem "Paní X" lze číst i jako "Pan X" - to se jen autor v tomto článku snaží dostát nové EU normě, která zohledňuje vlastnění určitého druhu genitálu jako kvalifikaci pro cokoli...

 * v titulku jsou použita česká slova v pořadí a tvaru, jak je použil Michael Prostějovský v překladu libreta k muzikálu Jezus Christ Superstar

 

Autor: Josef Pekárek | neděle 1.12.2013 21:35 | karma článku: 7,18 | přečteno: 337x
  • Další články autora

Josef Pekárek

Nechte toho!

Tohle totiž není okresní liga v čutání ani utkání Sparta vs. Slávie. Potřebujete-li se přiřadit k té správné straně, skákejte při olympiádě - kdo neskáče, není ten správnej týpek - znáte to. Při tom se můžete ztotožnit a zahojit ego. Nebo to nechte k předvolební kampani. Teď ne!

9.3.2014 v 19:33 | Karma: 8,43 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ostatní

Josef Pekárek

Město nad Kdesi no.1

Zatímco v baru svítila zelená světla a vzduch se plnil kouřem a útržky hovoru, v zahradě pokryté sněhem, tiše dozrávaly banány. Dopil jsem čaj a vydal jsem se na další toulku tím Městem nad Kdesi. Pojďte se mnou...

21.12.2013 v 23:38 | Karma: 5,74 | Přečteno: 217x | Diskuse| Společnost

Josef Pekárek

Víme, že jste vlastně spokojení

To zas byla sprcha... Myslel jsem, že se v oblasti lidství blýská na lepší časy. Bohužel jsem se splet ́. Líbilo se mi, když se minulý víkend v čt 24 objevil jako hlasatel počasí (tzv. rosnička) člověk bez domova. Celá sympatická aktivita vzala za své asi před dvěma hodinami.

3.12.2013 v 20:23 | Karma: 14,13 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Josef Pekárek

Dva šátky tu chybí!

Vzpomínáte? Šátkování, to byl rituál. Totalitní režim nahnal děti, svěřené mu ke vzdělávání, do nějaké tělocvičny či velké haly v místní škole. Potom jim na ramena položil rudý šátek a pod krkem jim jej zavázal. Zavázal si je. Ještě dřív než stačily dospět a pobrat rozum.

16.11.2013 v 22:46 | Karma: 28,30 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Společnost

Josef Pekárek

Nemáš drobný, kámo?

Poprvé jsem tu větu slyšel ve filmu Vlasy. "Coins, nickels, dollars?" Naposled včera. Nejprve u popelnic při vynášení smetí. Nějaká osoba, kontrolující obsah popelnice, chtěla půjčit. Natrvalo, jak to bývá. Případně by nepohrdla cigárkem. Potom se ozval Stát. S taktikou, která byla dobře vylíčena v současném dokumentárním trháku "Šmejdi".

8.11.2013 v 23:03 | Karma: 24,86 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem člověk, muž, partner, táta i syn, kamarád, soused a známý - jeden z nás všech. Zabývám se humanistickou astrologií a jejím praktickým užitím. Baví mne hudba, moji bližní a dění okolo mne. K uchopování světa používám pravici i levici, takže cestu vidím v použití obou, ne ve stranění jedné z nich.