Čím vlastně budeme platit?

Naše čtvrť je multikulturní. Poznáte to - mimo jiné - na obchodech. Na okrajích provozují svoje megakrámy Holanďané, Rakušané či Francouzi. Ulice naplnili obchodníci ze všech koutů světa, tu naši ulici také. Večerku zde mají Vietnamci, občerstvení provozují Bulhaři a Arabové.

Kousek od hlavní má svůj obchod zeleninou Jabir. Muslim, původem nevím odkud, dnes Brňák. Chodím k němu nakupovat rád. O obchod se stará, zboží má dobré, je zdvořilý a usmívá se na mne. Já se usmívám také, takže už se bavíme a prohodíme spolu vždy pár vět. O tom, jak je pěkně pěkně či pěkně škaredě, že se máme fajn a na víkend se také těšíme oba.

Nedávno jsem u něj kupoval rajčata. Měl čerstvou zásilku ze Slovenska. Oválná, vyzrálá rajčátka, vhodná na sušení. Vybral jsem si dvě kila těch, která se mi líbila, Jabir je zvážil a došlo na placení. A samozřejmě na drobné - ty jsou potřeba vždy.

Protože jsem jich měl plnou peněženku, vysypal jsem je na dlaň - jak to vídám u starších lidí - a začal vybírat požadovanou sumu. Jabir mi nakukoval do dlaně a napovídal.

"Tam máte ještě pětikorunu!" navigoval.

"To není pětikoruna", odpověděl jsem, "to je 50 halalů, saúdskoarabských."

"Byl jste v Arábii?" zeptal se Jabir s o něco větším úsměvem, než mívá obvykle.

"Zatím ne, to mám pro štěstí a na památku od partnerky, je tam pracovně," říkám a chlubím se, "mám i ríál, s podobiznou krále."

"To je krásné, že znáte Arábii." říká mi Jabir a trochu se zasnil.

Chci dokončit obchodní transakci a říkám: "Ale platit budu velkou, drobných tolik nemám a tohle neberete..."

"Nebereme", řekl Jabir a po chvíli zamyšlení, se stejným úsměvem dodal: "Zatím..."

 

Nechápavě jsem na něj koukal a pak jsem se usmál také. No jasně! Čteme ráno s Jabirem stejné zprávy. Titulek jedné z těch dnešních zněl: "Druhé nejčastější jméno pro novorozence ve Spojeném království (po Harrym) je Mohamed."

Kancléřka Merkelová i prezident Holland se nedávno dali slyšet, že multikulturalismus selhal a je třeba jej opustit. O tom, že je to právě naopak, vám - věren tradici založené Šeherezádou - napíšu zase příště.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Pekárek | úterý 8.10.2013 22:35 | karma článku: 14,95 | přečteno: 621x
  • Další články autora

Josef Pekárek

Nechte toho!

9.3.2014 v 19:33 | Karma: 8,43

Josef Pekárek

Město nad Kdesi no.1

21.12.2013 v 23:38 | Karma: 5,74

Josef Pekárek

Víme, že jste vlastně spokojení

3.12.2013 v 20:23 | Karma: 14,13

Josef Pekárek

Dva šátky tu chybí!

16.11.2013 v 22:46 | Karma: 28,30