Dopravní stavby - Stavební řízení a obstrukce

Asi ne každý chce, aby se i u nás rychle a rozumně stavělo. Možnosti současného stavebního řádu a vytvoření aktivistických skupin (myslím, že většina aktivistů je tam hlavně kvůli svému egu), je špatně pro výstavbu u nás.

Chtěl bych něco říct k přípravě staveb. Spíše k tomu co se nezakazuje, co je nyní dovoleno prakticky všem. Mnohé a rozumné věci nikdo nikomu nezazlívá. Při přípravě úseku metra ze stanice Nádraží Holešovice do Kobylis a Ládví, upozornili organizace a následně úřad, že v oblasti nad trasou metra se nachází vzácná oblast porostů i drobných zvířat a brouků. Opravdu jsme se během územního a stavebního řízení tomuto věnovali, dělali průzkum, pozorování a udělali opatření. Nebyl důvod s někým válčit a tahat si trička. Jsou-li strany vstřícné, dá se dohodnout, domluvit se na podmínkách a stavět. Ale co se děje dnes. Takzvaní aktivisté, společenství, nebo jiné druhy skupin vstupují do územních a stavebních řízení i když to s nimi nemá nic společného a hledají možnosti a důvody jak se do těchto řízení dostat. Bohužel ne již pro to, aby rozumně argumentovali a daly se připomínky řešit. Bohužel jsou to většinou obstrukce, vymyšlené podjatosti, odvolání proti všemu. Budou-li připomínky takové, aby se daly prověřit a uzavřít, nikdo z investorů neřekne ani slovo. Když se někdy podívám na obstrukce v Poslanecké sněmovně, jsem naštvaný. Co se ale děje při územních a stavebních řízeních se slušně popsat nedá. Snad kdyby se vyčíslily ztráty z toho, že se stavba prodloužila a dala se jim k úhradě jen inflace, bylo by lépe.

 

Trochu politiky

Posledně jsem nekritizoval pana ministra zdravotnictví, ale systém psaní reportáží o české politice a českém životě, který běží dál. Snad ne všichni ministři a ne na 100% pracují na ukrajinském konfliktu. Navíc snad nejsou se svými PR štáby sami. Týká se to i toho co jsem psal nahoře a to je nový Stavební zákon, kde je, jaké má zásady, co chce prosadit. To bych si taky rád přečetl. Nejen Stavební řád, ale co se kde děje pro mne, normálního voliče. To bych si rád v tisku přečetl.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Kutil | úterý 22.3.2022 9:42 | karma článku: 6,30 | přečteno: 146x