Dopravní stavby - Stanice metra Hůrka

Vzhlížíme k autoritám, ale nevíme, jestli autoritou je. Je li někdo primátor, měl by se tak chovat. Mnohý politik říká to, co se mu právě hodí. Prémiér není vyjímkou.

Dnes, když se podíváte na stanici metra Hůrka, je to podle mě úžasná stanice uprostřed městské části P13. Celou dobu výstavby trasy byl problém s financováním metra. Peníze před revolucí 1989 ji pouze rozestavěly a pak nebylo z čeho dostavit. Stát dotace pozastavil, město nemělo. Tak šla stavba s unikátním ocelovým mostem mezi stanicemi Hůrka a Lužiny do provozu s cestujícími až v roce 1995.

Cca 3 roky před otevřením jsme s dodavateli připravili „Den otevřených dveří“. Lidé mohli projít mostem po lávkách a prohlédnout si obě stanice. Lidí přišlo obrovské množství. Asi 1 hodinu před začátkem celé akce jsme čekali na nástupišti stanice Hůrka na primátora hl.m.Prahy, aby prošel trasu jako první. Bylo nás asi 25 v oblecích, kravatách, připraveni na oficiální zahájení. Pak přišel pán, v lehce sepraných džínách a vytahaném svetru. Byl to primátor Milan Kondr. Generální ředitelé koukali. Kromě šuškandy nikdo neřekl ani slovo. Možná bylo brzy po revoluci 1989, ale je-li někdo zvolen a nosí kříž primátora, měl by mít, když ne úctu k dodavatelům, tak sebeúctu sám k sobě. Nepatřil tam.

 A pak jsou taková „fópá“, kdy lidé mění názory, ale určitě si to nepamatují.

Na povrchu tehdy budoucí stanice metra Hůrka se konala cca 2 roky před otevřením sešlost s premiérem Václavem Klausem. Je tam krásný rozhled na Jihozápadní město, které bylo v plenkách, stejně tak okolí stanice bylo částečně rozestavěné. Nepíšu si, co pan premiér řekl, ale každopádně tam byla slova jako metro do polí – proč, toto nebudeme ze státního rozpočtu platit, měli jako stavět jinde. Za dva roky se díky městu tato část metra otevírala a trasu otevíral pan premiér Klaus. Jihozápadní město neskutečně vyrostlo, okolí stanice Hůrka bylo částečně dostavěno. Pan premiér uznale kýval hlavou, že je rád, že se to postavilo, že to obslouží obrovské množství lidí a je rád, že tomu stát pomohl. Jak vidíte, názory může měnit i premiér, když se to hodí.

Trochu politiky

Pokud se nechci zabývat pouze bolestivou Ukrajinou, něco mi chybí. Dříve jsem si mohl myslet, že se vláda (nikdy ne každý z vlády) zabývá covidem, dnes určitě Ukrajinou. Měl jsem i různé názory na chod vlády. Věřím, že široká PR oddělení každého ministerstva mi tyto názory krásně vysvětlí, ale červíček zůstane v mé hlavě. Mimo regionální noviny se v těch nejčtenějších objeví mimo sportu a Ukrajiny půl až 1 stránka zpráv o Česku.

Můžete mi argumentovat, že na Ukrajině jde i o nás atd. a určitě máte pravdu ve všem. Snad mají ministři takovou kapacitu, aby se trochu věnovali i česku, nebo asi někteří nemají.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Kutil | středa 16.3.2022 22:59 | karma článku: 12,54 | přečteno: 247x