Dopravní stavby - Ochranný systém metra

V době, kdy bylo nebezpečí atomové války blízko(nevyhodnocuji současnost), byly kryty na mnohých místech a pražské metro je ideální místo. Celý systém stavebních, technologických a řídících systémů se nazývá ochranný systém metra.

Těžko se nevyhnout současnému dění ve světě.

Vrátím se ke stavařině, viděl jsem, jak lidé v Kyjevě sedí v metru a schovávají se před výbuchy. Prakticky od začátku se metro v Praze stavělo jako protiatomový kryt. Doufám, že to pro tento účel nebude nikdy potřeba. Součástí je i větrání, úpravny vody atd. Dnes už se o tom mluví normálně. Jedním z hlavních částí ochranného systému metra jsou „protiatomová“ vrata, která jsou prakticky mezi všemi stanicemi. Tato vrata se vyráběla v Maďarsku. V traťovém úseku metra pro ně byla vytvořena železná výztuž spojená s tunelovou, do které se vrata zalila betonem. Protože tam musí též procházet množství kabelů, byly vytvořeny svařence chrániček, které byly mezi vraty a tunely rovněž zality betonem. Těsnění těchto chrániček byla poplatná své době a nevím o tom, že by se vývoj těsnění kabelů v chráničkách, nebo vaznících – prázdných chráničkách nějak posunul. Po záplavách bylo inovací mnoho. Vše bylo v pořádku, zkoušky vrat probíhaly, nic se nedělo. Pak přišla velká voda v roce 2002. Bohužel vnikla i do metra, a to v obrovském množství. Zavřela se vrata, ale voda tekla a tekla. Čekalo se, že vrata vodu zastaví. Najednou se voda objevila v 19 stanicích metra a proč. Nikdo nevěřil, že voda teče zavřenými vraty, což netekla, ale chráničky kolem vrat a jejich utěsnění bylo naprosto nedostatečné. Tlak vody a stav ucpávek chrániček přes sebe propustily obrovské množství vody. Pak už tekla voda v Karlíně do stanic i z povrchu, ale i tam byla vrata. Hladina vody v metru postupem času ustálila a sjednotila do jedné výšky. Jedna věc je něco kvalitně vyprojektovat, postavit, a protože nic netrvá věčně, je potřeba věci udržovat a myslet. Dnes už je to lepší. Tomu věřím.

 

Trochu politiky

Tak si představte, že dle uváděných zdrojů Ministerstva zdravotnictví zemřelo 22.2.2022 53 lidí, 25.2. 2022 pak 32 lidí, 29.2.2022 další 53 lidí. Počet zemřelých se blíží 40.000 našich občanů. Za pondělí 7.3.2022 zemřelo 46 lidí, v nemocnicích leží 2 285 lidí. Bude covid klesat na chřipku, bude horší (pravdou je, že pan ministr varoval, že na podzim může být ještě hůře).

Ani tato informace se do mnoha médií s nějakým prohlášením nedostala. Ukrajina je mnohokrát horší, ale je škoda, že české vládě, kterou čeští lidé volili, nezbude trochu času, aby informovala alespoň prostřednictvím svých náměstků o situaci v zemi, kde žijeme. Dvě zprávy byly ve všech novinách, že Krpálek nepůjde převzít vyznamenání a že Babiše sněmovna vydala, aby se s tím státní zástupce opět popral.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Kutil | čtvrtek 17.3.2022 10:37 | karma článku: 7,14 | přečteno: 218x