Dopravní stavby - obklady za stanicí metra Smíchovské nádraží

V roce 1985 se otevírala trasa metra I.B a architektura stanic byla tomuto přizpůsobena. Tím nejhorším byla stanice Moskevská, dnes Anděl. Stanice Smíchovské nádraží byla vyjímkou.

V roce 1985 se otevírala trasa metra I.B Smíchovské nádraží - Florenc. Přišel jsem tam až v později a architektonická řešení stanic byla skoro projekčně dořešena. Ve všech stanicích nové trasy byla navržena okázalá témata, nejlépe v dnešní stanici Anděl. Můj tehdejší vedoucí inženýringu chtěl, aby obklad za stanicí metra Smíchovské nádraží byl jednoduchý, prostý a nezaujatý. Nový obklad byl navržen z pohledového betonu. Jeho vize byla bez ideologie, střídmost a jednoduchost. Problém byl v tom, v té době vyrobit něco jako pohledový beton. Dnes už není problém cokoli takového vyrobit přímo na stavbě a v nejlepší kvalitě. Nakonec můj vedoucí objížděl betonárky a vše možné, kdo by byl schopen vyrobit, alespoň panely z pohledového betonu, které by se složily nad sebe. Nakonec se to panu staviteli povedlo a tak jak to chtěl bylo i zrealizováno. Za to mu záleží velké díky. Bez ohledu na vše byl v té době uveden do provozu "terminál" metro, tramvaj, autobus, České Dráhy. V té době se to zdálo jako nejlepší, ale doba pokročila. Dnešní řešení dopravní situace na přestupních terminálech je dnes řešena jinak, ve mnoha studiích, bez odpovědnosti zpracujících a jen studie. Škoda.

Trochu z politiky

Nechci komentovat soušasné 2. kolo senátních voleb, na to je komentátorů a politologů mnoho a výsledek je zřejmý z veřejnoprávních médií pro které je to krásné téma a proto tu jsou. Vrátím se povolebním jednáním o budoucí koalici v Hlavním městě Praze. Složení Zastupitelstva HMP a rozdělení křesel je dáno. Složení úspěšné koalice do budoucích let a složení Rady HMP zatím známo není. Mohu jen čerpat ze zdrojů svých, na internetu a tisku. Jak slyším podmínky  primátora "ex" Hřiba a jeho snaha dotlačit do vládnoucí koalice i uskupení pana Čižinského Praha Sobě, jsou neskutečné. Kádrovat vítěze voleb je neúcta k volbám a zastupitelům, kteří volby vyhráli. Trochu pokory a lehce povislé rty v obličeji by byli pro Piráty v Praze příznačnější. Oceňuji přístup STAN, jsou v těžké situaci, ale současná jednání s nimi se zdají konstruktivní. Možná nakonec v Praze vznikne koalice Spolu a ANO, třeba i s podporou STAN. Není to pak ze strany voličů zrada proti volbám a Pražanům. Je to důsledek arogance a neuznávání ze strany Pirátů demokracie v jednotlivých stranách. Pražané si přežili 4 roky s pirátským primátorem a stačilo.

Autor: Josef Kutil | úterý 4.10.2022 8:38 | karma článku: 9,62 | přečteno: 304x